Digital marketing

Featured snippets van Google: slechte zaak of het ultieme SEO-doel?

0

Er is wel eens kritiek op Google vanwege het feit dat ze veel informatie direct boven de zoekresultaten weergeven door middel van verschillende soorten snippets. Door meteen relevante informatie te tonen, verbeteren ze aan de ene kant de gebruikservaring van de zoeker, maar aan de andere kant zorgt het ervoor dat men minder vaak op organische zoekresultaten klikt. Je kunt dan wel hoog ranken voor bepaalde zoektermen, maar dit heeft minder waarde als niemand daadwerkelijk op je website klikt. Er is echter een troefkaart: ranken voor de zogenaamde ‘featured snippet’ van Google.

Informatie uit de database van Google

Voor vele zoektermen toont Google informatie uit de eigen database. Zoek bijvoorbeeld op ‘uitslagen Feyenoord’ en Google toont netjes een snippet met de drie meest recente uitslagen van Feyenoord. De snippet valt ook uit te klappen om een grotere lijst met uitslagen te tonen. Deze snippets worden boven het eerste organische zoekresultaat getoond.

Voorbeeld featured snippet in Google.nl

Hoewel deze informatie natuurlijk uitermate handig is voor de gebruiker, zitten de websites over Feyenoord en over voetbal met de gebakken peren, want de kans is nu zeer klein dat zoekers op deze zoekresultaten zullen klikken. Aan de andere kant is het al langer bekend dat Google zich steeds meer focust op zoekintentie en gebruiksvriendelijkheid, dus vanuit dat oogpunt is het logisch dat ze zoveel mogelijk informatie zo makkelijk mogelijk tonen.

Een andere vorm van het direct tonen van relevante informatie is via ‘webdefinities’. Hierbij neemt Google definities over van vertrouwde websites met een hoge autoriteit. In de meeste gevallen is dit Wikipedia. Ook deze resultaten worden boven het eerste organische zoekresultaat getoond.

Google als encyclopedie

Featured Snippets: content direct afkomstig van derden

Nog niet zo lang geleden is Google begonnen met het tonen van ‘featured snippets’. Ook deze snippets verschijnen bovenaan de zoekresultaten, maar het grote verschil is dat deze snippets direct afkomstig zijn van websites van derden. Voor zover bekend, kunnen alle websites in aanmerking komen voor deze snippets en is het dus mogelijk om hiervoor te ranken. Het is mij nog niet gelukt om deze snippets op de Nederlandse versie van Google naar voren te krijgen, maar de Amerikaanse/ Engelstalige-versie heeft deze snippets in overvloed.

Met deze snippets schraapt Google content direct vanuit een website en toont de belangrijkste punten bovenaan de zoekresultaten, met daaronder de bron. Deze snippets komen veelvuldig naar voren bij hoe-vragen. In de meeste gevallen geeft de snippet voldoende informatie om de vraag te beantwoorden, maar zal je nog steeds op de link moeten klikken om meer te weten te komen over het onderwerp of een uitgebreidere uitleg te zien.

Een featured snippet staat niet gelijk aan de nummer één positie in zoekresultaten

De ‘featured snippets’ zijn een potentiële goudmijn voor websites die niet bovenaan de organische zoekresultaten staan.

Hoog ranken juist door featured snippet

In dit voorbeeld willen we weten hoe je een sollicitatiebrief schrijft. De website die bovenaan verschijnt in de featured snippet (Youth Central) vinden we ook terug op plaats 5 in de organische zoekresultaten. Dit bewijst dat de factoren die bepalen of een pagina in aanmerking komt voor een featured snippet verschillen van de factoren die de organische ranking bepalen.

Hoe kun je controleren of een pagina in aanmerking komt voor een featured snippet?

Op dit moment heeft Google nog geen tool of manier waarop je kunt zien of je pagina in aanmerking komt voor een featured snippet. Er is echter wel een manier waarop je dit via een omweg kunt controleren.

Kijken of je kunt ranken met een featured snippet

We pakken nogmaals het sollicitatiebrief-voorbeeld erbij. We zien dat de pagina in de featured snippet (Youth Central) verschilt van de nummer één pagina in de zoekresultaten die daar direct onder staat (Universiteit van Wisconsin-Madison). Dit terwijl de pagina van Youth Central zelf op plaats 5 staat in de organische zoekresultaten en het daar dus moet afleggen tegenover de pagina van de universiteit.

Dit wil niet zeggen dat de pagina van de universiteit überhaupt niet in aanmerking komt voor een featured snippet. Om dit te controleren, voeren we dezelfde zoekopdracht uit, maar dan voor alleen deze website.

Vertoning bovenaan resultaten specifieke zoekopdracht

Het resultaat bewijst dat de pagina van de universiteit wel degelijk in aanmerking komt voor een featured snippet, maar dat Google de voorkeur geeft aan de pagina van Youth Central. Dit ondanks het feit dat de pagina van de universiteit in de organische resultaten op één staat en het daar wél beter doet dan de pagina van Youth Central.

Hoe kun je optimaliseren voor featured snippets?

Vele pagina’s die in featured snippets naar voren komen, hebben een aantal overeenkomsten:

  • Ze geven bijna altijd gedetailleerd antwoord op een vraag
  • De titel van de content is (bijna) identiek aan de zoekopdracht
  • De pagina’s zijn erg gestructureerd en overzichtelijk
  • In veel gevallen geeft de pagina een stappenplan waarmee je een taak kunt uitvoeren

Overzichtelijke HTML met duidelijke microdata zou wel eens de sleutel tot succes kunnen zijn voor het ranken van featured snippets. Hiermee kun je dus zelfs pagina’s die laag ranken in de organische zoekresultaten toch bovenaan laten verschijnen.

Zoals eerder in dit artikel genoemd is het mij nog niet gelukt om dit experiment ook via de Nederlandse versie van Google te demonstreren. Het is echter overduidelijk aanwezig op de Amerikaanse/ Engelstalige-versie. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat Google de Engelse taal beter begrijpt dan de Nederlandse. Het is echter een kwestie van tijd totdat we deze featured snippets ook veelvuldig in Nederlandse zoekresultaten terug zullen zien.

Het is geen verkeerd idee om de ontwikkelingen in de gaten te houden en alvast pagina’s te optimaliseren voor featured snippets.

Afbeelding intro met dank aan Pixabay.