How to

Hoe wordt je bedrijf lokaal vindbaar in meerdere steden?

0

Wil je lokaal gevonden worden in meer dan één stad? Dan is het belangrijk om lokale relevantie aan Google te bewijzen. Dit doe je onder andere met lokale content. In dit artikel geef ik je tips om unieke lokale content te maken.

Is jouw bedrijf op één locatie gevestigd? Dan is het niet moeilijk om de lokale relevantie aan te geven. Zorg dat iedere pagina lokale indicatoren bevat. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig in de teksten de stadsnaam verwerken. Een andere makkelijke manier is om op iedere pagina je adresgegevens te plaatsen. Door deze adresgegevens bijvoorbeeld onderaan in je pagina template te verwerken, is standaard iedere pagina voorzien van minimaal één lokale indicator.

Heb je meer dan één locatie? Dan heb je een uitdaging! Dit geldt ook voor bedrijven die een verzorgingsgebied hebben waar binnen producten of diensten geleverd worden.

Strategie om unieke lokale content te maken

Wil je in meerdere plaatsen gevonden worden met dezelfde zoektermen? Dan moet je een strategie bedenken. Het maken van een pagina waarop je iets vertelt over wie je bent en wat je voor de mensen uit plaats x kunt betekenen, is een begin. Maar plaats je vervolgens deze tekst meerdere keren op je website en vervang je eigenlijk (bijna) alleen de plaatsnaam x door plaatsnaam y uit jouw verzorgingsgebied of locatie, dan is dit niet voldoende.

Sterker nog, het zal op ten duur tegen je gaan werken. Google ziet dit namelijk als spam. Je moet dus unieke content maken per stad. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden, maar de manier die ik hieronder beschrijf is er één die je waarschijnlijk zonder (veel) ontwikkelingskosten en -inspanningen kunt toepassen, mits je over een cms beschikt.

Lokale content-silo’s

Eén van de strategieën om unieke lokale content te maken is local content silo’s. Door de content op je website te verdelen over lokale content-silo’s, kun je gestructureerd te werk gaan. Zet voor iedere locatie of plaatsnaam een aparte pagina op, met daaronder subpagina’s. Deze subpagina’s zijn qua structuur voor iedere plaatsnaam het zelfde.

Splits de algemene nieuws pagina op door de berichten te verdelen over de steden van jouw lokale content-silo’s. Dit geld ook voor blogberichten, evenementen maar ook bijvoorbeeld een contact pagina als je meerdere locaties met eigen contact gegevens hebt.

??????????????????????????????????????????????

Waar moet je op focussen?

Afhankelijk van de inhoud en onderdelen in een silo, kan het nog wel eens veel tijd kosten. Daarom wil je niet onnodig veel silo’s. Heb je meerdere vestigingen, dan is het logisch welke silo’s je moet gaan maken. Een verzorgingsgebied is andere koek. Ga na wat de plaatsen zijn binnen jouw verzorgingsgebied waar je beter gevonden wilt worden of waar je op dit moment de meeste klandizie uit verkrijgt.

Inwoners van dorpen aan de rand van een stad zijn in veel gevallen geneigd om hetzelfde zoekgedrag te vertonen als bewoners van een stad. Het is daarom niet nodig om voor deze dorpen een eigen silo op te zetten. Zo zal een inwoner van Blerick bijvoorbeeld zoeken naar ‘Rijles in Venlo’, net als de inwoners van Venlo. De makkelijkste manier om jouw content-silo’s te selecteren, is om de zes grootste steden of dorpen te selecteren binnen jouw verzorgingsgebied. Zorg er wel voor dat de plaats waar jij gevestigd bent ook wordt meegenomen. Meer dan zes silo’s opzetten wordt waarschijnlijk lastig om te onderhouden, ook wordt de navigatie om een silo te bereiken dan moeilijk.

Voor grote, middelgrote &  en kleine bedrijven: als je maar creatief bent

Het lijkt misschien alleen voor grote bedrijven weggelegd om de structuur met deze strategie om te gooien, maar dat is zeker niet het geval. De uitdaging zit in het verzinnen van wat leuke modulaire lokale content is. Een rijschool kan bijvoorbeeld de verkeerssituaties per dorp of stad beschrijven. Dit soort pagina’s gaan over rijlessen, verkeer en zijn plaatselijk dus ideaal. Ook kun je de verkeerssituatie verder verduidelijken met een video, wat ook weer een ingang zou kunnen zijn naar jouw website, als je de video op YouTube uploadt.

Ben je een verloskundige? Dan zet je pagina’s op als ‘Zwanger zijn in <stad>’. Op deze pagina’s kun je tips vermelden van bijvoorbeeld zwangerschapscursussen in de desbetreffende stad, maar ook van leuke cadeauwinkels. Neem even contact op met het bedrijf dat je gaat vermelden: misschien vinden ze het zo leuk dat jij hen vermeldt op jouw website, dat zij hetzelfde willen doen.

Houd een ritme aan

Het aanleggen van lokale content-silo’s is een goede eerste stap, maar zorg er wel voor dat je begint met een redelijke basis aan inhoud. Vul de silo’s regelmatig met nieuwe content. Probeer dat gelijkmatig te doen. Omdat je met losse silo’s werkt, kun je ook sterk aan elkaar gerelateerde berichten gericht over verschillen steden publiceren.

Is er bijvoorbeeld een nieuwe wet aangenomen, dan is dit een mooi moment voor een nieuwsbericht. Heb je vijf content-silo’s, dan schrijf je vijf unieke nieuwe berichten over diezelfde wet. Probeer met voorbeelden en andere lokale indicatoren de tekst van de betreffende silo te verrijken. Let hierbij goed op dat je geen ‘duplicate content’ maakt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want vijf unieke berichten over één onderwerp schrijven is lastig. Kun je maar twee berichten schrijven over één onderwerp? Geen probleem, volgende keer beter. Heb je moeite om geregeld tijd vrij te maken om je content te schrijven, maak er dan een terugkerend agenda-item van.

Een stap verder gaan

Heb je deze tips verwerkt en wil je nog een stap verder gaan? Je bent nog lang niet klaar met optimaliseren. Hieronder nog een paar vervolgstappen om te nemen:

  • Zorg dat lokale bedrijven naar jouw content-silo’s linken. Probeer het voor elkaar te krijgen dat bedrijven uit stad x een link leggen met jouw content-silo over stad x. Gebruik hiervoor een goede linkbuilding-strategie. Let hierbij ook op dat je deze strategie gestructureerd kunt toepassen.
  • Op technisch gebied kun je de silo’s nog extra kracht bij zetten door de adresgegevens die je onderaan je pagina hebt staan te vervangen door de adresgegevens van de locatie die aan de betreffende silo gekoppeld is. Dit geldt natuurlijk niet als je geen of slechts één locatie hebt.
  • Nadat je de locaties hebt ingevoerd in Google My Business, zorg je ervoor dat iedere locatie ook linkt naar de ‘homepage’ van de betreffende silo. Ook deze tip geldt weer alleen voor bedrijven met meer dan één locatie.

Blijf aanvullen

Met het opzetten van de lokale content-silostructuur op je website ben je niet klaar. Zorg dat je de silo’s blijft vullen met content en op zoek blijft gaan naar nieuwe links!