Inspiratie

Waarom je vandaag je community manager in het zonnetje moet zetten

0

Iedere vierde maandag van januari wordt wereldwijd ‘Community Manager Appreciation Day’ (CMAD) gevierd. Dé dag van het jaar waarbij we even stil staan bij de waarde van de community manager. Naast secretaressedag (21 april) heb je als ‘marketingbaas’ dus nog een extra datum om dikgedrukt in je agenda te noteren. Is dat overdreven? Wij vinden van niet. De community manager is anno 2016 een rol die absoluut niet onderschat mag worden.

Het belang van een goede community manager

Inmiddels hoeven we je niet meer te vertellen dat de klant centraal dient te staan. Je hebt echt -maar dan ook echt- geen andere keuze meer. Consumenten hebben inmiddels alle vrijheid om tussen leveranciers, diensten en producten te kiezen terwijl zij gedurende hun klantreis tussen verschillende kanalen switchen. Die keuzevrijheid brengt een kritische houding met zich mee, en consumenten produceren gaandeweg dan ook een continue stroom aan publieke content over jouw merk, branche of dienst. Content die door andere consumenten steeds vaker gebruikt wordt in hun eigen klantreis, maar die bovendien een schat van informatie bevat voor jou.

Wil jij in de toekomst succesvol blijven, dan is het essentieel om je klant daadwerkelijk centraal te stellen. Ga een structurele dialoog aan om percepties, motivaties en verwachtingen te doorgronden en deze inzichten te vertalen naar kansen voor optimalisatie en innovatie. En raad eens? Binnen jouw organisatie is er één iemand die daar al 24/7 mee bezig is: de community manager.

Duizendpoot met zachte voetjes

De ideale community manager is een duizendpoot met zachte voetjes. Hij of zij is een prettige gesprekspartner, een efficiënte coördinator en doortastende analyticus. Binnen de community zorgt de community manager voor een goede sfeer, waarin deelnemers zich prettig voelen en worden gemotiveerd hun mening te delen. Maar behalve vriendelijk en toegankelijk is de community manager een efficiënte moderator die interessante discussies begeleidt en doorvraagt waar nodig. Voor klanten is de community manager die persoon waarvan je altijd het idee hebt dat hij of zij echt naar je luistert. En dat jij echt belangrijk bent.

shutterstock_233912119

Een goede community manager kent daarom je klanten beter dan wie dan ook. Hij of zij weet wat er speelt onder de doelgroep, hoe je klanten tevreden houdt en welke irritaties klanten ervaren tijdens hun klantreis. Bij het evalueren, optimaliseren en innoveren van je producten en diensten moet je community manager dan ook een belangrijke rol spelen. Hij of zij kan je helpen in het genereren van relevante inzichten, achterhaalt belangrijke kansen voor optimalisatie en kan eventueel een prototype kleinschalig testen voordat je deze op de markt zet.

Spreek je waardering uit

Wellicht was het even weggezakt, maar dan hopen we dat je het belang van een goede community manager nu weer vers in het geheugen hebt. Een belangrijke functie met een omvangrijk profiel, dus je mag in je handen wrijven als jij zo’n kanjer hebt zitten.

En dat brengt ons terug bij deze feestelijke dag, want vandaag is het moment om je waardering uit te spreken. Dus haal een extra grote kop verse koffie, neem een lekker broodje mee uit de kantine en bezorg deze samen met een welgemeend en welverdiend compliment aan het bureau van je community manager. Happy Community Manager Appreciation Day!