Tech

Digitaal, smart & connected: 3 ontwikkelingen in de automotive-sector

0

Lazen we afgelopen week nog een artikel over het ontbreken van de chief digital bij grote bedrijven, in de automotive, een sector die door buitenstaanders toch wordt gezien als langzaam en conservatief, staat digitalisering hoog op de agenda. Want: digitaal meets automotive, en het gaat hard ook! Eén van de mooiste voorbeelden van het Internet of Things is toch wel de auto. In dit artikel gaan wij in op digitale ontwikkelingen in de automotive: auto’s worden steeds slimmer en steeds meer connected.

De autobranche gaat in de komende jaren snel veranderen

De CEO van General Motors, Mary Barra, verwoordde eerder deze maand de ontwikkelingen in de automotive erg mooi:

I have no doubt that the auto industry will change more in the next 5 to 10 years than it has in the last 50.

In een eerder deze maand verschenen rapport zei Morgan Stanley, een grote investeerder, dat de automotive industrie:

Far sooner, faster and more powerfully is being disrupted than one might expect.

Grote veranderingen in de auto-industrie zijn dus op komst, onder andere aangevoerd door de technologiebedrijven zoals Microsoft, Apple en Google, die volop aan het experimenteren zijn met zelfrijdende auto’s, en door nieuwkomers als Tesla en het Chinese Faraday Future. Allemaal zijn ze in gevecht, op zoek naar het beste personeel wat Silicon Valley te bieden heeft.

1. Digitalisering en connectiviteit staan hoog op de agenda van CEO’s

Eerder deze maand publiceerde KPMG haar jaarlijkse Automotive Executive Survey. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat voor CEO’s in de automotive digitalisering en connectiviteit helemaal bovenaan de agenda staan. Beide zaken worden gezien als de belangrijkste trends van dit moment.

Connectiviteit: wat is het?

Auto’s die in de komende jaren van de band rollen, zijn steeds meer connected. Oftewel; aangesloten op het internet, met bijbehorende mogelijkheden als het automatisch kunnen doorgeven van data over bijvoorbeeld gereden kilometers, gemiddelde snelheden, onderhoudsbeurten, (te lage) bandenspanning, noem maar op. Het gebruiken van deze data, die door de auto en door de gebruiker van de auto worden gegenereerd, noemen we connectiviteit.

Mooi voorbeeld van connectiviteit: de Tesla

De Tesla is natuurlijk één van de mooiste voorbeelden wat betreft een connected car. Het grote touchscreen staat centraal in de auto en ’s nachts worden automatisch software-updates doorgevoerd. Door de software-update van ongeveer een maand geleden, kan de Tesla bepaalde stukken zelf rijden, op de openbare weg dus.

Een ander voorbeeld van connectiviteit bij Tesla? Bekijk eens deze video van een Tesla die zelf de garagedeur opendoet en alvast op de oprit klaar gaat staan:

Accepteer cookies

2. Auto’s worden intelligenter terwijl ze ’s nachts in de garage staan

Door een prominente rol voor technologie in de auto, die automatisch wordt voorzien van updates, worden auto’s die nu van de band rollen voortdurend intelligenter en bevatten steeds meer functies en apps.

Alleen weggelegd voor het topsegment? Nee hoor. Zowel Google als Tesla voorspellen dat in 2020 zelfrijdende, slimme auto’s voor het grote publiek beschikbaar zijn. We kijken alvast even naar de nieuwe Opel Astra, een gezinsauto die opvallend connected is. Met behulp van Onstar kun je 24/7 contact zoeken met de hulpdienst. De Opel Astra fungeert als 4G Wifi Hotspot, dus het hele gezin hoeft tijdens vakanties niet af te kicken en kan gewoon online blijven 😉

Navigatie instellen vanaf je smartwatch bij Volvo

Ook Volvo timmert aan de weg wat betreft connectiviteit. Met behulp van de Volvo-on-call technologie, ontwikkeld samen met Microsoft, is het bijvoorbeeld mogelijk om vanaf je smartwatch alvast je navigatie in te stellen. Daarnaast biedt deze technologie nog veel meer mogelijkheden, zoals het op afstand kunnen controleren of ramen en deuren wel gesloten zijn, het bedienen van het klimaat of controleren waar je auto zich bevindt. Toekomstmuziek? Nee hoor. Vanaf dit voorjaar is de functionaliteit op de Nederlandse markt.

Accepteer cookies

3. Data genereren uit connected cars

In het FD was begin deze maand Loek Kramer, partner bij KPMG, aan het woord. Hij stelt dat autofabrikanten moeten investeren in diensten waar klanten erg blij van worden en die hem ontzorgen, want het gaat steeds minder om techniek of om het automodel, maar om connectiviteit en diensten rondom mobiliteit. Denk hierbij aan apps die klanten informeren over hun verbruik, of over het benodigde onderhoud aan het voertuig.

De data die worden gegenereerd uit connected cars kunnen worden gebruikt voor het aanbieden van compleet andere diensten. Maar hebben traditionele autofabrikanten wel de digitale expertise en know-how in huis om creatief en out-of-the box te kunnen denken? Of zullen ICT-bedrijven en tech start-ups aan de haal gaan met deze data om hierop aanvullende diensten te ontwikkelen?

De connected car van 2020: het kan snel gaan

Dat veranderingen snel kunnen gaan, bewijst Tesla. Deze disruptieve nieuwkomer in de branche lanceerde pas in juli 2012 – nadat Tesla in 2008 de elektrische Roadster had geïntroduceerd – het eerste elektrische Tesla Model S. De traditionele fabrikanten hadden het nakijken. Elektrisch rijden nam mede dankzij de Tesla een enorme vlucht. Op de momenteel gehouden autobeurzen worden praktisch alleen elektrische auto’s gepresenteerd. Dat hadden we vier jaar geleden nooit verwacht.

VW E-golf

De E-Golf van Volkswagen, afgelopen weekend op de autosalon in Brussel

Hoe zou de wereld er over vier jaar uitzien? Op dit moment zie je al dat de eerste zelfrijdende auto’s worden getest, onder andere door Google. Denk je eens in wat voor prachtige mogelijkheden er zijn als je auto zelf signaleert dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt. En dat je auto dan zelf een afspraak inplant bij de garage op maandag om 11 uur, omdat de auto weet dat hij dan toch stilstaat.

Technologie of automotive?

Kortom: connectiviteit (en digitalisering) staan zoals eerder genoemd hoog op de agenda in de automotive-industrie. De vraag is alleen, wat staat er straks achterop jouw auto? Staat er ‘Google, powered by Ford’ of ‘ Ford, powered by Google’? Wat denk jij?

Illustratie intro met dank aan Fotolia.