How to

Facebook + e-mailmarketing: laat jij deze 4 kansen op conversie liggen?

0

Je doet er alles aan om je resultaten van je nieuwsbrieven en Facebook-activiteiten te verbeteren. Je wilt het optimale eruit halen, maar dit valt niet altijd mee. Je moet het doen, doen, doen en daarnaast veel testen en experimenteren. Heb je er al aan gedacht om beide kanalen met elkaar te combineren? Juist door het combineren van deze online marketingkanalen ga jij je conversie omhoog krijgen.

In dit artikel laat ik je 4 manieren zien hoe je met Facebookmarketing je e-mailmarketingactiviteiten kunt optimaliseren en vice versa. Zodat je conversie via beide kanalen flink omhoog schiet! Nu is het combineren van meerdere kanalen in de basis geen rocket science, want al tientallen jaren blijkt het voor 1+1=3 te zorgen. Maar bij online marketing valt hier voor vele ondernemers en marketeers nog veel te winnen.

1. Bereik mensen die je nieuwsbrief niet geopend hebben alsnog

Mensen die je e-mail niet hebben geopend, missen je boodschap. Ze hadden op dat moment misschien geen tijd voor het lezen van je e-mail. Maar ze hebben zich niet zomaar aangemeld voor je e-mails of een product bij je afgenomen. Ze hebben interesse in jou en je business. Hoe ga je jouw boodschap toch bij deze mensen krijgen? Hoe ga je hen bereiken?

Je kunt deze groep van niet-openers nogmaals een e-mail sturen, maar je kunt hen ook bereiken via Facebook-marketing. Hoe? Importeer de e-mailadressen van de niet-openers in je Facebook adverteren-account. Dit kun je doen via custom audiences (aangepaste doelgroepen). Maak een Facebook-advertentie met daarin de boodschap uit je nieuwsbrief en target die advertentie op bovengenoemde groep.

Maak een aangepaste doelgroep

Maak een aangepaste doelgroep

Aangepaste doelgroep maken

Betrokken abonnees geven meer kans op conversie

Abonnees op je e-maillijst zijn vaak zeer betrokken bij jou en je bedrijf en/of merk. De kans op hoge betrokkenheid bij je bericht (likes, shares, comments) is dus erg groot. Je uiteindelijke conversie is uiteraard afhankelijk van het aanbod en de fase waarin je doelgroep zich bevindt. Maar je zult in ieder geval een mooi bereik tegen relatief lage kosten realiseren. Je boodschap zal relatief voordelig bij de mensen die je e-mail niet hadden geopend terecht komen. Waardoor jij je conversiekansen aanzienlijk vergroot.

2. Breid je mailinglijst uit via een Facebook-pixel

Je hebt een mooie weggever zoals bijvoorbeeld een gratis e-book of minitraining gecreëerd. En nu wil je deze weggever via diverse kanalen onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk relevant publiek. Heb je er al eens aan gedacht om hierbij ook de Facebook-pixel in te zetten? Het kan je enorm helpen om meer kwalitatieve e-mailadressen te werven.

Facebook-pixel

Hoe?

  • Stel de Facebook-pixel zo in dat hij het verkeer op de bedankpagina van je weggever registreert.
  • Maak vervolgens in Facebook een lookalike audience aan op basis van de mensen die deze bedankpagina hebben bezocht. Lookalikes hebben dezelfde profielkenmerken als, in dit geval, de inschrijvers van je weggever.
  • Maak een Facebook-advertentie en richt deze op deze lookalike audience.

Grote kans dat deze groep mensen ook in jouw weggever zijn geïnteresseerd. Je zult een hogere conversie zien ten opzichte van een reguliere Facebook-advertentie (die je alleen op interesses hebt weggezet), evenals een groter bereik tegen lagere kosten.

3. Vergroot het bereik van je Facebook-berichten

Welke groep zal snel engagen met jouw goede Facebook-berichten? Je maillinglijst! Zij kennen je al een beetje en hebben al hun interesse in jou laten blijken! Zet je maillinglijst in om een groot bereik voor je Facebook berichten te creëren.

Facebook engagement

Hoe?

  • Upload je maillinglijst in Facebook via custom audiences (aangepaste doelgroepen).
  • Creëer vervolgens je gewenste Facebook-advertentie en target deze op je mailinglijst.

Je zult zien dat je veel meer betrokkenheid bij je paginaberichten krijgt dan met een ‘regulier’ bericht.

4. Uitsluiten

Sommige Facebook-berichten wil je juist niet aan de mensen op je maillinglijst tonen. Bijvoorbeeld omdat deze mensen je weggever al hebben gedownload of een bepaald product al bij je hebben afgenomen. Dan is het uitsluiten van (een deel van) je maillinglijst handig en verstandig. Anders zouden dit alleen maar verspilde advertentie-euro’s zijn. En je wilt juist zo efficiënt mogelijk jouw ideale klanten bereiken.

Hoe?

  • Upload je maillinglijst in Facebook via custom audiences (aangepaste doelgroepen).
  • Selecteer bij doelgroep de net aangemaakte custom audience van je mailinglijst.
  • Kies vervolgens voor uitsluiten.

Op deze manier zorg je ervoor dat je advertentie-euro’s zo optimaal mogelijk worden besteed. Je targetgroep wordt op nog relevanter, waarmee jij je conversie weer verhoogt.

Hoe zit het met de privacy?

Mag je de opt-in e-mailgegevens die je hebt vergaard zomaar uploaden in Facebook? Nee, dit mag niet zomaar. Maar het mag wel als je vooraf aan je informatieplicht voldoet. Dat informeren doe je bij voorkeur bij het verkrijgen van de data van de consument én meer algemeen in je privacy statement. Transparantie is hierin het sleutelwoord. Meer informatie hierover vind je in dit artikel van Bart van der Kooi en Sabine Straver.

It’s up to you

Nu is het aan jou om bovenstaande praktische en conversie verhogende tips toe te passen in de praktijk. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Combineer jij nu al je Facebook- en e-mailmarketingactiviteiten om je conversie te verhogen? En op welke manier doe jij dat? Wat zijn je ervaringen? Ik ben benieuwd!