How to

Pinterest: boost je blog in 8 stappen

0

Je stopt veel tijd en energie in het maken van je blog en dit doe je vanzelfsprekend niet alleen voor jezelf. Maar ook om je doelgroep in het hoofd en het hart te raken, te inspireren en online het gesprek aan te gaan. Pakkende titel? Check. Weloverwogen inhoud? Check. Geschreven met ziel en zaligheid? Check. Geplaatst op je persoonlijke blogsite? Check. Betrokken lezers en fijne bezoekersaantallen? … Nog geen bevestigend antwoord? In dit artikel lees je hoe je Pinterest kunt inzetten om je blog te boosten.

Cijfers die spreken

Waarom zou je Pinterest überhaupt overwegen in je mix? ‘Pinterest en Instagram veroveren steeds meer terrein’ kopte Newcom Research & Consultancy in januari in het Nationale Social Media Onderzoek 2016. In goed gezelschap van ‘visuele vrienden’ Snapchat (met 1 miljoen gebruikers in Nederland) en Instagram (2.1 miljoen) is Pinterest ook in Nederland trending. Inmiddels bezoeken 2 miljoen Nederlanders Pinterest, waarvan 334.000 dagelijks. Newcom Research voorspelt in het onderzoek dan ook een verdere explosieve toename van beeld- en live content op social media.

Pinterest draait allang niet meer om mooie plaatjes alleen. Een breed publiek – divers qua leeftijd en interesses – ‘tankt’ op het platform inspiratie en zoekt relevante informatie over een breed scala aan onderwerpen. En dat blijft niet onopgemerkt. Onderzoek van Shareaholic laat zien dat Pinterest na Facebook (25 procent) dé trafficgenerator naar websites is met 5 procent. Het genereert daarmee meer verkeer dan YouTube, Google, LinkedIn en Reddit (sociaal platform gericht op nieuws en entertainment) bij elkaar.

Facebook is King of social referrals, but Pinterest is now Queen for driving traffic to your blog – Vincent Ng

Hoge viraliteit van Pinterest

Ook de hoge viraliteit onderscheidt Pinterest van andere sociale media. Pinnen wordt daarmee het nieuwe vermenigvuldigen. 80 procent van de pins op Pinterest zijn repins: pins die opnieuw worden gedeeld. Als pinners je blogpost op Pinterest repinnen, gaat je content viraal. Volgers van de ‘repinner’ zien het nu ook en kunnen het ook weer repinnen. Zo kan een waar sneeuwbaleffect ontstaan. Een pin gaat gemiddeld honderd keer vaker viraal dan een tweet.

The viral nature of a successful pin is like a pinball bouncing around adding repins, likes, and blog traffic along the way – Socialmouths.com

Hogere houdbaarheid

Naast de hoge viraliteit is ook de houdbaarheid van een pin veel langer dan van een bericht op andere sociale media (zoals de vluchtige berichten op Facebook en Twitter). Dat is in ROI-termen zeer interessant. Een relevante pin van een hoge kwaliteit kan ook na langere tijd nog steeds terugkomen in de zoekopdracht van een Pinterest-gebruiker.

On Pinterest, everything you create and pin lives forever – Anna Cadiz Bennett

Speel je blog in de kijker met Pinterest

Kort samengevat is Pinterest een goede trafficgenerator naar websites (je blog), is de houdbaarheid van pins lang (en van de inhoud van je blog dus ook) en is de viraliteit hoog. ‘Spread the word’ via Pinterest in 7 stappen.

Stap 1: Pinterest-account aanmaken of omzetten

Maak voor je blog een bedrijfsaccount aan (en niet een persoonlijk account). Dit biedt belangrijke extra’s, zoals uitgebreide pins (later in dit artikel meer), inzicht in jouw persoonlijke statistieken en advertentiemogelijkheden (in Nederland nog niet beschikbaar). Als je al een persoonlijk account hebt op Pinterest, kun je dit snel en eenvoudig omzetten in een bedrijfsaccount, of je kunt een apart bedrijfsaccount creëren. Voor een bedrijfsaccount ga je naar de website van Pinterest voor Bedrijven.

pin knoppenStap 2: de Pin It-knop toevoegen

Voeg de Pin It-knop toe aan je blog en nodig hiermee mensen uit om vanaf je website te pinnen. Deze knop (een widget) is de beste manier om als blogger op Pinterest ontdekt te worden. De Pin It-knop is er in verschillende groottes, vormen en kleuren, zodat deze optimaal aansluit bij het ontwerp van je site. De knop is beschikbaar op en geïntegreerd in populaire publicatieplatforms zoals Tumblr, Blogger, WordPress en Wix. Voeg de knop toe in een handomdraai. Hulp nodig? Vraag je websiteontwikkelaar of programmeur je te helpen.

Stap 3: creëer inspirerende (uithang)borden

Zorg dat je Pinterest-account goed is opgebouwd, met een apart bord voor je blogs. Blog gepost? Pin deze dan direct op je Pinterest-bord. Maar alleen een bord met je blogs zelf is te mager. Creëer een beleving rondom het thema waarover je schrijft. Blog je over gezonde voeding? Maak dan ook borden aan met andere gezondheidstips, met inspirerende quotes, boeken en met relevante infographics. Bekijk het account van blogster Nathalie Paak van Map of Joy eens, een echte travel & lifestyle experience!

Map of Joy op Pinterest

Stap 4: aandacht voor je bord- en pinomschrijvingen

Pinterest is een inspiratiezoekmachine en helpt pinners om waardevolle content te vinden. Maak daarom goede bord- en pinomschrijvingen met zoekwoorden die de inhoud van je blog recht doen. Wees daarin niet te cryptisch. Niets is zo vervelend als een pinner die op je blog komt en niet vindt wat hij of zij had verwacht.

Stap 5: ‘inbeeldingsvermogen’

Creëer bij elke blogpost een Pinterest-vriendelijk beeld waarop de lezer wel door moet klikken. Op Pinterest draait het tenslotte om visueel aantrekkelijke content. Dit klinkt arbeidsintensief, maar het levert je in termen van blogtraffic veel op, ook op de lange termijn. Bekijk de pins van Rebekah Radice eens op Pinterest. Zij staat bekend om haar aansprekende afbeeldingen, inspelend op haar blogartikelen. Een voorbeeld:

pinterest-traffic-10-Steps-to-Creating-a-Winning-Social-Media-Strategy

Een paar praktische tips als het gaat om het gebruik van beelden om je blog onder de aandacht te brengen:

  • Gebruik (zo veel mogelijk) professionele hoge resolutieafbeeldingen.
  • Pins komen het best tot hun recht als ze verticaal georiënteerd zijn (de perfecte verhoudingen zijn 2:3 en 4:5). Kwalitatief goede en verticaal georiënteerde pins creëren doe je met tools als Canva of Pablo. Voor ‘lange’ beelden kies je binnen Canva voor ‘Pinterest Graphic’ en binnen Pablo voor ‘tall picture size’.
  • Lijkt je afbeelding niet pinwaardig? Pas het contrast, de scherpte, de kleur en de helderheid van je foto aan met bijvoorbeeld PicMonkey.
  • Als je beeld bij je blog niet direct vertelt waar deze over gaat, gebruik dan een tekst-overlay (tekst in je beeld) om meer context te geven. Ook bovengenoemde tools kun je hiervoor gebruiken.

Stap 6: ga de interactie aan

Het opbouwen van online relaties en het creëren van een levendige community betekent investeren: door eerst goed te ‘luisteren’, vanzelfsprekend door zelf interessante en waardevolle content te delen en vervolgens door de interactie met andere pinners op te zoeken. Liken, repinnen, reageren, volgen, doorsturen of anderen taggen: het zijn allemaal manieren om pinners te triggeren om eens een kijkje te nemen op jouw borden, account of site, interactie tot stand te brengen en uiteindelijk van pinners je bloglezers te maken.

Stap 7: pin samen op een groepsbord

Vind relevante groepsborden op Pinterest die passen bij de onderwerpen van je blogs en vraag of je mee mag pinnen op deze borden. Zo kom jij ook weer in beeld bij andere pinners. Je kunt ook een invloedrijke blogger of expert in je branche uitnodigen om op een bord van jou te pinnen.

Interessante pinners en bloggers in Nederland vinden met veel volgers? Kijk eens op Pingids.nl. April and May staat hier op de eerste plaats. Zelf op zoek naar interessante groepsborden om aan deel te nemen? Neem dan eens een kijkje op Pin Groupie.

April and May op Pinterest

Stap 8: maak gebruik van de uitgebreide pins

Een bedrijfsaccount heeft als voordeel dat je gebruik kunt maken van zogenaamde rich pins. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze pins verrijkt met extra informatie afkomstig van je website. Er zijn zes soorten uitgebreide pins: voor apps, films, producten, locaties, recepten en artikelen. Met name de (recept- en) artikelpins zijn interessant, omdat deze de kop van je blogpost, je naam (auteur), een korte beschrijving van het artikel, je logo en een link naar je blog bevatten. Pinterest wordt daarmee een bookmarking tool. Het gebruik van artikelpins zorgt er ook voor dat je hoger in de zoekresultaten van Pinterest terechtkomt.

Ik hoop dat je met deze 8 stappen je blog een gezonde boost geeft! Interesse gewekt? Nog meer weetjes vind je terug in deze infographic. Heel veel succes met je blog en veel pinspiratie!

Afbeelding intro met dank aan Twin Design / Shutterstock.com