How to

Visuele content maken: dit zijn jouw 3 nieuwe favoriete tools

0

Valt het je ook wel eens op dat online artikelen of social media-updates van B2B-bedrijven weinig visuele content bevatten? En als er dan wel een afbeelding staat, zie ik nog regelmatig de meest gebruikte stockfoto’s voorbij komen. Je kent ze wel: de puzzelstukjes die in elkaar grijpen, het whiteboard met mooie diagrammen of het handenschudden van twee personen.

In dit artikel leg ik uit waarom je goede visuele content nodig hebt – of je nu voor een B2B- of B2C- bedrijf werkzaam bent – en hoe ik dit zelf in de praktijk breng zonder dat je hiervoor designers hoeft in te huren. Zodat jouw content hierdoor nog beter gelezen en gedeeld wordt.

Het waarom van visuele content

De meeste blogartikelen bevatten tussen de 750 en 2.000 woorden. Zou je dit soort artikelen lezen als ze geen afbeeldingen bevatten? De meeste mensen lezen een groot blok met alleen tekst gewoon niet.

Je kunt de leesbaarheid van jouw artikelen vergroten door subkopjes en lijstjes te gebruiken. Maar als je afbeeldingen toevoegt, vergroot je de leesbaarheid enorm. Artikelen met relevante afbeeldingen worden namelijk maar liefst 94% meer bekeken dan artikelen zonder afbeeldingen.

94 procent

En met social media is het niet anders: berichten op Facebook met een afbeelding krijgen 53 procent meer likes dan berichten zonder afbeelding. En op Twitter krijgen berichten met een afbeelding 35 procent meer retweets.

Uiteindelijk wil je dat je artikelen of social media-updates gelezen en gedeeld worden: visuele content is dus van groot belang.

Hoe je visuele content maakt

Visuele content is dus belangrijk, maar waarschijnlijk denk je dat je dan een designer nodig hebt voor het beste resultaat. Of dat het veel tijd kost om zelf afbeeldingen te maken. Dat is de reden waarom veel mensen er weinig aandacht aan schenken.

Het goede nieuws: dat was misschien jaren geleden zo, maar nu echt niet meer. Je hoeft zelf geen Photoshop-expert te zijn om mooie afbeeldingen toe te voegen aan je content. Er zijn genoeg online tools die je hierbij helpen.

Afbeeldingen online vinden

Het begint met het vinden van goede afbeeldingen. Heb je een beperkt budget of helemaal geen budget voor dure (stock)foto’s? Dan kun je aan de slag met onderstaande gratis stockfotowebsites van hoge kwaliteit:

Mijn persoonlijke favorieten in dit lijstje zijn Startupstockphotos.com en Stocksnap.io.

stocksnap

Voor rechtenvrije afbeeldingen heb ik veel zoekmachines getest. Mijn favoriet op dit moment is Librestock, waarmee je in meer dan 40 stockfotowebsites kunt zoeken.

Let altijd op de licentievoorwaarden, als je eenmaal een afbeelding hebt gevonden. De sites hierboven hebben over het algemeen alleen creative commons-afbeeldingen. Controleer wel zelf elke keer de licentievoorwaarden, ze kunnen namelijk per afbeelding verschillen. Attributie komt het meeste voor bij de creative commons-licenties: een link naar de originele afbeelding in jouw eigen artikel.

3 doe-het-zelf tools

Als je een afbeelding hebt gevonden, kun je die bewerken. Misschien wil je een uitsnede gebruiken. Je kunt ook tekst toevoegen om de afbeelding meer uniek te maken of in lijn met jouw huisstijl. Hieronder drie eenvoudige online tools die je hierbij kunt gebruiken:

1. Pablo

Soms is het lastig een goede afbeelding te vinden. Dat is het moment waarop ik Pablo gebruik. Deze online tool om (social media-)afbeeldingen mee te creëren is gemaakt door de populaire social media management tool Buffer.

pablo

Het proces is makkelijk: je kiest een mooie afbeelding, een lettertype, je typt je tekst en je kunt vervolgens de afbeelding downloaden.

2. Canva

Met Canva kun je op basis van een enorme hoeveelheid verschillende templates een design maken. Of het nu gaat om een eenvoudige afbeelding of een grote infographic: je kunt dit met Canva zelf maken. Photoshop heb je op deze manier niet meer nodig!

Nog een tip: sommige designelementen zijn tegen een kleine betaling beschikbaar. Let dus op welk template of designelement je uitkiest.

3. Designfeed.io

Met Designfeed.io realiseer je vergelijkbare afbeeldingen als met Pablo. Het grote verschil is dat deze tool zelf de visuals voor je opzoekt en presenteert op basis van de tekst die je invoert. Hieronder zie je de suggesties op basis van de tekst die ik heb ingegeven. Dit was echt maar vijf seconden werk:

designfeed

Mijn advies is om de tekst eerst in het Engels op te stellen, om de beste suggesties te krijgen. Kies vervolgens een creatie uit en verander dan de tekst in het Nederlands om zelf te gebruiken.

Overigens, de tool is nog in beta en is alleen op uitnodiging te gebruiken. Gelukkig kun je op de site een uitnodiging aanvragen en dan heb je snel beta-toegang om de tool zelf uit te proberen.

Het juiste formaat van jouw afbeelding voor sociale media updates

Alle sociale netwerken hebben eigen specifieke formaten voor de afbeeldingen die je kunt gebruiken in status updates of je persoonlijke profiel. In het verleden zocht ik de juiste afmeting op via Google, juist omdat de formaten ook nog wel eens wijzigen.

Gelukkig zijn hier ook online tools voor. Mijn favoriete tool op dit moment is Landscape van de sociale media management tool Sprout Social.

landscape

Je uploadt eenvoudig een afbeelding, kiest het sociale netwerk waar je je afbeelding wilt plaatsen en de tool doet de rest. Makkelijker kan niet! Overigens, in designfeed.io – de tool die ik hierboven besprak – zit deze mogelijk ook.

Google-doc voor de actuele afbeeldingformaten

En wil je liever zelf jouw afbeelding met bijvoorbeeld Photoshop op maat maken? Gebruik dan deze Google-doc met afbeeldingformaten voor sociale netwerken. Het document wordt regelmatig bijgewerkt.

Nu ken je mijn favoriete manieren om foto’s toe te voegen aan je blogartikelen en social media-updates. Heb jij nog andere tips of tools? Ik lees ze graag, deel ze in de reacties hieronder!