Reportages

Hoe ziet de toekomst van Twitter eruit?

0

Van het eerste idee van Jack Dorsey (@jack) op een A4-tje, tot hoe Twitter eerst My status en daarna twttr was. En van de invoering van de hashtag, tot de eerste keer wereldnieuws via Twitter door de Hudson River landing: Twitter heeft na 10 jaar inmiddels een rijke geschiedenis. Maar wat ligt er nog in het verschiet voor het medium met 140 tekens?

Tijdens het persevenement ter ere van 10 jaar Twitter waren journalisten, bloggers en vloggers uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op het kantoor van Twitter Benelux in Amsterdam.

Er was vooral veel aandacht voor video. Dat begon met het #lovetwitter verjaardagsfilmpje, met daarin memorabele momenten waaruit nogmaals de kracht van Twitter bleek. Noem het Amerikaans, noem het een campagne, de feiten en de impact van 10 jaar Twitter (zie ook het artikel Twitter bestaat 10 jaar & blijft bijzonder relevant van Jarno Duursma) zijn indrukwekkend te noemen.

Accepteer cookies

Live – Public – Conversational

Twitter onderscheidt zich naar eigen zeggen van andere platformen door vast te houden aan de kernwoorden Live – Public – Conversational. Live, omdat als er iets gebeurt in de wereld, gebeurt het op Twitter. Public, omdat Twitter voor iedereen iets anders is. Je kunt het nieuws volgen, je zoekt naar informatie, je promoot je blog, product of dienst of je socialiteert (solliciteren) via Twitter. Conversational, omdat Twitter een laagdrempelig communicatiemiddel is waarmee je makkelijk in contact komt met je vrienden, collega’s of mensen met dezelfde interesses.

Hoe ziet het Twitter van de toekomst eruit?

Toekomstmuziek

Er is volgens Marc de Vries, country manager Twitter Benelux, nog voldoende te wensen. In de strategie voor de komende jaren wordt hard gewerkt aan de volgende onderwerpen:

  1. Refine an iconic product. Er wordt constant gewerkt aan het nog gebruiksvriendelijker maken van Twitter. Zo is de timeline aangepast. De meest relevante tweets verschijnen bovenaan de tijdlijn in plaats van de meest recente. En het ‘favorieten’ (sterretjes) is inmiddels veranderd in liken (hartjes).
  2. Live video. Iets meer dan een jaar geleden was het nog niet mogelijk om live video in je tweet te versturen. Twitter kocht Periscope (inmiddels ook één jaar) en integreerde de twee. Live video wordt enorm belangrijk. Er wordt per dag voor 41 jaar aan video geconsumeerd. Logisch dus dat dit nog volop ontwikkeld wordt.
  3. Safety. Belangrijk speerpunt voor Twitter is veiligheid. Twitter moet vooral een plek zijn waar je je veilig voelt. Er worden meerdere tools ontwikkeld om mensen te rapporteren en te blokkeren, daarnaast is er een safety center ingericht waar tips en kennis rondom veilig twitteren te vinden zijn.
  4. Operators. Ook het zo goed mogelijk gebruikmaken van Twitter is een van de speerpunten de komende jaren. Zo is Twitter al van een tweet zonder foto, naar een tweet met live video gegaan. Ook is het met een poll makkelijker om iemands mening te vragen en kun je sinds kort ook gifjes twitteren.
  5. Developers. Twitter is een open platform (API). Hiermee kunnen externe partijen samenwerken met Twitter. Twitter zoekt steeds meer deze samenwerking, met name als het gaat om customer service. Het gebruik van Twitter wordt voor bedrijven steeds belangrijker in de communicatie met klanten.

Voor de journalisten en uitgevers

Twitter heeft zich de afgelopen jaren al bewezen als nieuwsmedium. Hoewel de meeste buzz rondom een gebeurtenis niet per se op Twitter is, is Twitter vaak wel de katalysator voor de andere platformen. Het is vaak de plek waar het nieuws start. Met de recente ontwikkelingen van live video wordt hier meer en meer de nadruk op gelegd. Gebruikers veranderen met live video in journalisten en uitgevers.

periscope

De focus voor 2016 ligt dan ook volledig op live video en live conversations. Het is authentiek, het is live en er is geen ruimte voor media manipulatie en of propaganda. Met Twitter, Periscope en Vine heeft Twitter het snelst groeiende videoplatform in handen. Een platform dat Marc omschreef als een platform dat in 10 jaar tijd al veel bereikt had, maar dat zich nog voelt als een tiener die samen met de gebruikers nog veel wil bereiken.

Persoonlijk gebruik ik (@Chris_deBie) twitter (pas) sinds 2011 en heb ik er al veel aan gehad. Connecties, informatie, vacatures, nieuws en bijvoorbeeld mijn bezoek aan het Twitter Benelux HQ en het mogen schrijven van artikelen voor Frankwatching, heb ik onder andere aan Twitter te danken. Wat is jouw mening over Twitter? Ben je er al vanaf het begin bij (en misschien ook afgehaakt), ben je later ingestapt of heb je er helemaal niks mee?