Inspiratie, Verdieping

1 jaar Periscope, reden voor een feestje? [+ cases PSV & ‘s-Hertogenbosch]

0

Periscope, de livestreaming-app van Twitter bestaat vandaag precies 1 jaar. Het platform deed er slechts 10 dagen over om de eerste miljoen gebruikers binnen te halen en heeft inmiddels al meer dan 20 miljoen gebruikers. In Nederland worden er maandelijks bijna 10.000 Nederlandstalige streams gedeeld. Reden voor een feestje, of toch niet? Er gaan namelijk steeds meer geruchten dat Facebook Live een geduchte concurrent wordt. In dit artikel de actuele cijfers en blikken we terug met PSV en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Live video wordt steeds populairder. Naast Twitter en Facebook werkt ook YouTube nu aan een livestreaming-app. De kracht van live video is dat het authentiek is. Het hoeft niet perfect te zijn. Mensen zijn het beu om alleen maar de beste versie van jou of je medewerkers te zien. Op Instagram of YouTube kun je eerst meerdere opnames maken en vervolgens het beste resultaat online plaatsen. Maar livestreaming is realtime, het is echt en heel persoonlijk. Je zit als het ware op de schouders van de uitzender en live kijkers kunnen meteen interactie met je aangaan en daarmee creëer je echt een band met mensen.

De kracht van live video is dat het authentiek is. Het hoeft niet perfect te zijn. Mensen zijn het beu om alleen maar de beste versie van jou of je medewerkers te zien.

Facebook Live versus Periscope

Met de komst van Facebook Live is er zeker een geduchte concurrent van Periscope bij gekomen, maar ik denk dat je beide platformen allebei voor een ander doel inzet. Facebook is meer een vriendenplatform, terwijl Twitter juist een interesse- en nieuwsplatform is.

Facebook Live is nog nieuw, en alleen nog maar beschikbaar voor mensen met een iPhone, dus iedereen wil dit uitproberen. Met Facebook communiceer je met je eigen community, met de mensen waar je al een connectie mee hebt, je klanten of vrienden en het voordeel daarvan is dat de opname langer dan 24 uur online blijft. Een ander voordeel is dat het geen aparte app is, maar gewoon een functie binnen Facebook zelf.

Twitter is van alle socialmedia-kanalen het meest openbaar, en daarmee bereik je dus meer mensen, ook buiten je eigen netwerk. Bovendien vind ik persoonlijk de interactie leuker op Periscope, omdat de comments echt in beeld verschijnen en daarmee onderdeel zijn van de uitzending. Bij Facebook verschijnen ze onder de opname. Je kunt de opname van een Periscope-uitzending ook hergebruiken, waardoor deze langer dan 24 uur beschikbaar blijft.

Ruim 60.000 Nederlandstalige Periscope-streams in eerste jaar

Er zijn maar weinig gebruikscijfers bekend en daarom heeft Jaap van Zessen van Buzzcapture geprobeerd te achterhalen hoeveel Nederlanders er nu na een jaar gebruik maken van Periscope. Het gaat hier om uitzendingen in het Nederlands die ook gedeeld zijn op Twitter. Het aantal Nederlandse Periscope-gebruikers ligt in werkelijkheid dus hoger, omdat niet iedereen de uitzendingen ook deelt op Twitter. Vooral veel jongeren delen hun uitzendingen niet via Twitter. Er zijn ook gebruikers die geen Twitteraccount hebben en er zijn ook Nederlanders die in het Engels scopen om een wereldwijd publiek te bereiken.

Vanaf juni 2015 wordt de tekst ‘Live op Periscope’ bij Nederlandse gebruikers standaard meegegeven bij tweets. In het afgelopen jaar hebben 17.411 gebruikers in een tweet gedeeld dat ze ‘Live op Periscope’ waren. In onderstaande grafiek van Buzzcapture is te zien dat er in de maand februari 2016 een recordaantal Nederlandse (en een klein deel Vlaamse) streams zijn gedeeld via Twitter. Wanneer dit tempo in maart doorzet, zullen er voor het eerst meer dan 10.000 streams gedeeld worden in Nederland en Vlaanderen via Twitter. In totaal zijn er inmiddels meer dan 62.163 streams gedeeld. De gemiddelde Nederlandse Periscoper is tussen de 3 of 4 keer live gegaan. Dit betekent dat de populariteit toeneemt en ten opzichte van de eerste maanden is het aantal streams nu verdubbeld.

buzzcapture grafiek periscope cijfers

Zakelijk gebruik van Periscope

In een eerder artikel heb ik al tips gegeven om Periscope zakelijk in te zetten. Nu wil ik graag bekijken hoe PSV en de Gemeente ’s-Hertogenbosch dit inzetten. Daarom heb ik Erik Slofstra (socialmediastrateeg van de gemeente ’s-Hertogenbosch) en Hanneke Jaanen (coördinator Media van PSV) een paar vragen over Periscope gesteld. Waarom hebben zij als organisatie voor Periscope gekozen en hoe zetten ze dit in?

Live streamen was ooit de duurste vorm van televisie en media maken. Nu ben je met 1 druk op de knop live en heb je potentieel enorm bereik. – Zarayda Groenhart

Ook Zarayda Groenhart zit bijna elke dag op Periscope om live in contact te zijn met de fans, volgers, community en klanten. ‘Met Periscope groei ik die community elke dag. De verstevigde, persoonlijke band die je opbouwt, is van onschatbare waarde. Ik verkoop niets op Periscope, ik geef alleen maar. Met Periscope heb je als creatieve ondernemer of journalist een kans waar je 10 jaar geleden alleen maar van kon dromen: namelijk je hebt “ineens” beschikking tot een NOS-uitzendtruck in je smartphone. Live streamen was ooit de duurste vorm van televisie en media maken. Nu ben je met 1 druk op de knop live en heb je potentieel enorm bereik. Ik vind dat een fantastische kans voor creatieve verhalenvertellers.’

Gemeente ’s-Hertogenbosch op Periscope

Gemeente ’s-Hertogenbosch is erg actief op Periscope en neemt de kijkers regelmatig mee naar plekken waar je normaal niet komt. Zo gaven ze via Periscope een rondleiding door het stadhuis of lieten de zonsopkomst vanaf de Sint-Jan zien. Tijd dus om Erik Slofstra (socialmediastrateeg van de gemeente ‘s-Hertogenbosch) een paar vragen te stellen over Periscope.

gemeente shertogenbosch periscope

Waarom hebben jullie besloten om Periscope in te zetten?

Erik: ‘In deze tijden van information overload is beeld erg belangrijk. Een bericht zonder beeld valt niet meer op, een bericht met beeld vertelt in luttele seconden het hele verhaal. Twitter lijkt Periscope te zien als een belangrijke troef in de strijd om lijfsbehoud. Of dat terecht is, is een andere vraag. Ik verwacht in ieder geval dat de toepassing steeds verder wordt verbeterd en uitgebreid. We gaan die ontwikkeling actief volgen.’

Hoe zetten jullie het in? Wat laten jullie zien?

‘Wij zien live-streaming in het algemeen als een kans om mensen direct bij de actie te betrekken. We hebben onze kijkers al een paar keer meegenomen naar plekken waar je normaal niet komt. We zijn dus wel selectief. Het onderwerp moet op een of andere manier exclusief en aansprekend zijn, anders gebeurt er niks. Neem onze rondleiding door het Stadhuis. Inwoners reageerden daar erg positief op. Trots ook. Het is niet voor niets en ook voor hen het “huis van de stad”.’

Hoe hebben jullie dit als gemeente geregeld. Een vast persoon? Meerdere mensen?

‘We hebben tamelijk spontaan een Periscope-crew gevormd van drie man. Mijn collega Nicolette van Alebeek doet meestal het camerawerk. Zij heeft een fantastisch beeldgevoel. Collega Jan de Wit heeft een eindeloze kennis over de stad en kan geweldig vertellen. Hij is onze vaste presentator. Ik ben degene die de tweede inlog pakt om direct op vragen of klachten te reageren namens de gemeente.’

Wat levert het op? Wat is jullie doel met Periscope?

gemeente shertogenbosch op periscope‘Onze best bekeken uitzending was de zonsopkomst vanaf de Sint-Jan. Ook Omroep Brabant besteedde er aandacht aan, zowel online als live op de radio. Jan vertelde een prachtig verhaal over de geschiedenis van de toren. Je zou dat city marketing kunnen noemen, maar ik denk dat mensen het ook gewoon leuk vinden om onze collega’s te zien en om te merken dat we willen delen.’

De uitzendingen zijn op Katch.me terug te zien.

Hoe combineren jullie dit met andere socialmedia-kanalen?

‘Af en toe combineren we het met Facebook. Dan nodigen we onze volgers uit om de uitzending terug te kijken. Overigens denk ik niet dat we dat blijven doen. Het is toch wat omslachtig. Bovendien heeft Facebook nu zijn eigen livestreaming-optie.’

PSV op Periscope

PSV was al heel vroeg vertegenwoordigd op Periscope. Ze organiseren Q&A’s via Periscope. Fans zien de spelers, waardoor het contact ‘echter’ is dan een Q&A via Twitter. Ook heeft de algemeen directeur Toon Gerbrands voorafgaand aan een Champions League-wedstrijd een rondleiding gegeven door het stadion via Periscope. Ik interview Hanneke Jaanen (coördinator Media van PSV) over hun inzet van Periscope.

Waarom hebben jullie als PSV besloten om Periscope in te zetten?

Hanneke: ‘Wij zagen direct al de mogelijkheden van Periscope. Op dit moment is het 358 dagen geleden dat wij voor het eerst gebruik hebben gemaakt van Periscope. Dat is dus vier dagen na de lancering van het platform. Als voetbalclub willen we onze fans zoveel mogelijk aan ons binden. We willen daar zijn waar onze fans zijn, maar hen voornamelijk ook mee laten genieten van hun club door middel van unieke beelden. Door het livestreamen van beelden is het mogelijk je fans nog meer te betrekken bij de club en kijkjes achter de schermen te geven. Je ziet live beelden vanuit plaatsen waar je normaal gesproken als fan niet kan komen.’

Hoe zetten jullie Periscope in? Wat laten jullie zien?

‘We zetten Periscope voornamelijk in rondom wedstrijden, trainingen en evenementen. We streamen bijvoorbeeld (een deel van) de training, de persconferentie of de aankomst van de spelersbus bij het stadion. We proberen Periscope ook op andere manieren in te zetten. Hoe leuk is het om live, via beeld, in contact te komen met je favoriete spelers? We organiseren daarom een Q&A’s via Periscope. Fans zien de spelers, waardoor het contact ‘echter’ is dan een Q&A via Twitter.

Ook hebben we onze algemeen directeur Toon Gerbrands voorafgaand aan een Champions League-wedstrijd een rondleiding laten geven door het stadion via Periscope. Hij legde uit waarom Philips afgeplakt was, waar de sponsoren van de Champions League mochten zitten, met welke ballen we moesten spelen, enzovoorts. We hebben vorig jaar ook het feest in de kleedkamer na het behalen van het kampioenschap live gestreamd. Dat is wat je al fan wil zien, en dichterbij dan een live stream kun je niet komen.’

Accepteer cookies

 

Hoe hebben jullie de uitzendingen geregeld. Een vast persoon? Meerdere mensen?

‘Sinds 1 januari is het mediateam van PSV compleet. Dit team, onderdeel van de afdeling Marketing & Media, bestaat uit een webmaster, social mediaredacteur, een redacteur en een coördinator Media. De social mediaredacteur is met name actief met Periscope, maar wij kunnen allemaal elkaars taken overnemen. Met name met wedstrijden gebeuren er veel dingen op verschillende plaatsen, vandaar.’

jeffrey bruma van psv periscope q&aWat levert het op? Wat is jullie doel met Periscope?

‘Ons doel is om PSV-fans nog meer bij de club te betrekken. We willen zo transparant mogelijk zijn en de supporters laten zien wat er bij hun favoriete club gebeurt. Of dat nu de training is, een vraaggesprek met een speler of de presentatie van een nieuwe speler. Het levert ons veel engagement op. Supporters krijgen meer te zien van hun club, voelen zich betrokken.’

Hoe combineren jullie dit met ander socialmedia-kanalen?

‘We proberen hier een mooie mix in te vinden. Veel evenementen, bijvoorbeeld de presentatie van een speler, zetten we op alle kanalen door. Op Instagram kiezen we voor een mooie foto, op Snapchat laten we de speler een selfie maken en op Facebook plaatsen we een interview en de hele presentatie streamen we met Periscope. We bekijken dat per evenement. Soms kiezen we ervoor om de aankomst van de spelersbus te streamen via Facebook en op Twitter en Instagram een video te plaatsen. We bekijken dat per onderwerp/evenement en proberen daar ook vernieuwend in te zijn. Als we alle evenementen altijd op dezelfde manier in beeld brengen wordt het saai, we moeten daarin verrassend blijven. We hebben dus geen vast stramien.’

Livestreaming is populair

Livestreaming is populair. Daarom zetten zowel Facebook als Twitter meer in op deze toepassing. Je ziet op internet een verschuiving van tekst, naar plaatjes naar video, en nu ook steeds meer live video. Een krachtig middel om een trouwe community op te bouwen. Ik verwacht de komende jaren dat er steeds meer lives video ingezet gaat worden, omdat de techniek steeds gemakkelijk wordt en het erg persoonlijk is. Je hebt interactie met de kijkers en bouwt daarmee een band op met mensen. Mensen zijn het beu om alleen maar de beste versie van jou te zien op Facebook of YouTube.

Periscope is live en heel interactief, waardoor je mensen heel gemakkelijk een kijkje achter de schermen kunt geven. Wel komen er steeds meer kanalen bij, waardoor de aandacht steeds meer versnipperd raakt. En je ziet ook dat juist de meer besloten socialmedia-kanalen aan populariteit winnen. Apps als Snapchat en WhatsApp winnen ook terrein. We zullen zien wat de toekomst brengt want de ontwikkelingen gaan razend snel. Ik ben in ieder geval groot fan van livestreaming.

Afbeelding intro met dank aan Prathan Chorruangsak / Shutterstock.com.