De impact van Facebook live video

0

Video’s hebben een steeds prominentere plek op je Facebook timeline. Het geeft snel en duidelijk de informatie die je nodig hebt, zonder daarvoor moeite voor te hoeven doen. Deze week heeft Facebook laten weten live video’s prioriteit te geven en daardoor verschijnen ze dus vaker op je timeline. Wat betekent dit voor de communicatiebranche?

Facebook begint zich steeds meer als mediaplatform te ontwikkelen waar onder andere live video, instant artikelen en nieuws op samenkomen. De live video-feature is deze week bij zowel iOS-gebruikers als Android-gebruikers in de VS uitgerold en wordt daarna in andere landen uitgebracht.

Facebook vs. YouTube

Door het grote video-aanbod van Facebook krijgt YouTube er een concurrent bij. Voor de duidelijkheid, YouTube is nog steeds de marktleider in video’s, alleen nu Facebook de live video’s steeds serieuzer aanpakt, zou deze blauwe gigant een serieuze bedreiging voor YouTube kunnen worden. Facebook heeft namelijk als voordeel dat alle kijkers geregistreerd zijn. Dit betekent dat Facebook veel meer data en informatie over het kijkgedrag heeft, wat interessant is voor adverteerders. Daarentegen is Facebook geen zoekmachine zoals YouTube. YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld met een betrokken community van vloggers, muzikanten en gebruikers.

Hoe werkt live video?

Bij het updaten van je status is er nu de mogelijkheid om een live video op te nemen. Voordat je de video opneemt, kun je in een titel je video beschrijven. Ook kun je je publiek kiezen of juist een openbare video plaatsen. Tijdens het filmen zie je het aantal kijkers en comments in realtime. De kijkers kunnen zich subscriben, zodat ze de volgende keer dat je live bent een notificatie krijgen. Als je de video stopt, zal deze worden opgeslagen op je timelime en kun je hem later terugkijken.

Live Video

2 tips om live-video te gebruiken in communicatie

Opvallend is dat mensen meer betrokken zijn bij live video’s dan video’s die eerder zijn opgenomen en achteraf worden geplaatst. Dit maakt een live video een aantrekkelijke tool binnen een campagne. Daarom bespreek ik verschillende manieren waarop je een live video zou kunnen gebruiken binnen je strategie.

1. Ga live zolang je kunt

Facebook blijft een platform waar snel door de timeline gescrold wordt. Als iets te lang duurt of niet interessant wordt gevonden, is het makkelijk voor de gebruiker om verder te scrollen. Daarom is het van belang om interesse te wekken voor je video en je kijkers te betrekken. Door lang te streamen, tot het maximum van 30 minuten, bereik je meer mensen door het domino-effect van de likes en comments die in de timeline van de vrienden van de kijkers terecht komen.

2. Nieuwtjes, Q&A’s of een sneakpeak

Live video is dé tool om nieuwtjes te delen, een sneakpeak te geven of vragen realtime te beantwoorden. Doordat de live video een tweerichtingsverkeer is, kan er heel veel in interactie met de kijker! Wees creatief en verzin originele content om de kijker steeds opnieuw te verrassen. Je kunt de kijker nu nog meer betrekken bij een gebeurtenis of ervaring door ze er live bij te laten zijn. Dit kan bijvoorbeeld goed werken voor festivals, live nieuwsberichten of een homevideo.

Met de live video creëer je betrokkenheid onder de kijkers en laat je ze deel uitmaken van een belangrijk moment. De mogelijkheden zijn eindeloos!