Social media

Leads verzamelen en verkopen via Instagram: zo doe je dat

0

Hoe zorg je ervoor dat je leads verzamelt via Instagram? En hoe verkoop je producten of diensten als je geen links bij je foto’s kunt plaatsen? Kies dan voor het gebruik van een speciale tool, het zelf bouwen van een mobiele landingspagina en het optimaliseren van je profieltekst: wat wil je precies dat je volgers gaan doen? Leads genereren en verkopen via Instagram: het kan!

Instagram is een final destination-platform

Instagram is net als Snapchat een socialmediakanaal waar je je niet zo snel laat verleiden om van weg te klikken. Daarom noemen ze deze kanalen ook wel ‘final destination-kanalen’. Het zijn beide mobiele apps, met een unieke user experience en verhalen die het beste te volgen en beleven zijn op het socialmediakanaal zelf.

Ook Facebook beseft dat het een final destination-platform beter is voor de gebruikerservaring en heeft daarom Instant Articles in het leven geroepen. Zo kun je een heel artikel van de New York Times lezen op Facebook zelf, opgemaakt met kop, tussenkoppen en beelden. Je hoeft niet meer door te klikken naar de website. Dit is ook van belang omdat 40% van de mensen niet langer dan drie seconden wacht op het laden van een nieuwe site of pagina, wanneer zij daarop geklikt hebben (onderzoek Kissmetrics). Het is prettig wanneer de gebruiker op dezelfde plek kan blijven.

Het voorbeeld van een goede profieltekst

Het voorbeeld van een goede profieltekst: de Amerikaanse duurzame supermarktketen Wholefoods

Profieltekst: de enige plek voor een link

De enige plek voor een link op Instagram is in je profieltekst, bij je foto’s kun je geen links plaatsen. Van die ene plek moet je dus slim gebruikmaken. Leads verkopen via Instagram lijkt daardoor lastiger, maar is helemaal niet onmogelijk. De link moet leiden naar een mobiele landingspagina, omdat het overgrote deel van de gebruikers via de mobiele app zal komen en niet via Instagram in de browser. Wanneer je adverteert via Facebook-advertenties, kun je wel links koppelen aan de foto’s die je plaatst. Je kunt kiezen voor een button bij je foto met bijvoorbeeld ‘download app’, ‘shop nu’ of ‘meer lezen’.

’Gewone’ Instagram-accounts zullen nooit die mogelijkheid krijgen, gezien dit het verdienmodel van Facebook en dus ook van Instagram is. Het niet kunnen plaatsen van een link kan een frustratie zijn voor zowel mensen als merken, want wat kun je dan met Instagram bereiken behalve branding of eventueel het opbouwen van een community? Iedereen wil graag weten wat de tijd die je in zo’n kanaal stopt nu precies oplevert, de ROI van Instagram. Als je een link plaatst naar een specifieke landingspagina, dan kun je exact meten wat Instagram je oplevert. Wanneer je de juiste content plaatst en een goede profieltekst, kun je mensen ook daadwerkelijk zover krijgen om te klikken op de link horende bij jouw Instagram-account en hierdoor leads of zelfs verkopen genereren.

De mogelijkheden om verkopen via Instagram te realiseren

Je kunt slechts 1 link plaatsen op Instagram, en dat is in je profiel. Denk dus goed na wat je hier plaatst en zorg er in ieder geval voor dat de landingspagina mobiel is, Instagram wordt tenslotte op de mobiele telefoon gebruikt. Ik heb over de profieltekst een uitgebreid artikel geschreven. Daarnaast kun je met de volgende opties via Instagram je product of dienst verkopen:

1. Gebruik Liketoknow.it

De eerste shop-toepassing op Instagram was LiketoKnow.it, ontwikkeld door Amber Venz, een voormalig fashionblogger die ook affiliate-netwerk Rewardstyle heeft opgezet. Je meldt je online aan bij Liketoknow.it met je e-mailadres. Wanneer je vervolgens op ‘like’ klikt bij foto’s op Instagram die getagd zijn met #liketoknowit, dan krijg je een e-mail met links naar de producten op die foto. Veel fashionbloggers werken met deze tool en ook Vogue heeft hiermee gewerkt.

2. Bouw zelf een mobiele landingspagina

Je kunt zelf een mobiele landingspagina voor Instagram bouwen, een pagina waar al je Instagramfoto’s opnieuw op staan met deeplinks naar de juiste pagina’s op je site. Houd er rekening mee dat je deze landingspagina makkelijk kunt updaten, omdat je elke keer wanneer je iets op Instagram zet, dit ook meteen moet plaatsen op die landingspagina. Een CMS eraan koppelen is dus wel handig. In Nederland heeft Suitsupply een eigen mobiele landingspagina gebouwd, die ze de Insta shop noemen. Het voordeel van zelf bouwen is dat je alles zelf bepaalt, het in je eigen CMS kunt zetten, goed kunt meten via Google Analytics en het daarom niet duur hoeft te zijn.

3. Gebruik een tool als Like2Buy.it

Er zijn meerdere aanbieders op de markt die een tussenpagina voor je verzorgen. Degene met de grootste en bekendste klanten is Like2buy.it, een tool van het bedrijf Curalate. Ook de tool 52Grams van de Nederlander Roeland de Jong doet dit voor je, met een eleganter design dan Like2Buy en zogenaamde Instagram Lookbooks. Een derde optie is de tool Dash Hudson.

De Like2Buy-pagina van het Amerikaanse Target (vergelijkbaar met HEMA)

De Like2Buy-pagina van het Amerikaanse Target (vergelijkbaar met HEMA)

Like2Buy.it
Grote retailers en warenhuizen als Nordstrom, Target en Wholefoods gebruiken Like2Buy om hun Instagrampics shoppable te maken. Ook het Nederlandse Fashionchick werkt hiermee, via affiliate-partij Zanox.
 Het werkt heel simpel voor gebruikers: je klikt op de link in het Instagram-profiel van Nordstrom en je wordt naar een mobiel geoptimaliseerde shoppagina in je browser gestuurd waar de foto’s van Nordstrom’s Instagram nogmaals staan. Elke foto is voorzien van een deeplink naar de specifieke productpagina waar je het product kunt kopen of er meer informatie over kunt lezen.

Bij Wholefoods gebruiken ze de tool niet alleen om mensen naar de webshop te sturen, maar ook om gebruikers naar een receptenpagina te leiden in het contentgedeelte van de site. Je kunt als gebruiker/koper makkelijk je favorieten in de Like2Buy-pagina van het merk aangeven, via een tab met ‘my likes’ zodat je later in een keer alles kunt aanschaffen.
 Bedrijven betalen een maandelijkse fee voor de tool, er wordt gezegd dat je moet rekenen op ongeveer 1.000 dollar. De landingspagina kun je als merk branden in jouw eigen kleuren, en je krijgt meer opties als het koppelen van een e-mailformulier.

Fashionchick geeft aan dat Instagram voor hen een van de belangrijkste social kanalen is, met name sinds ze elke dag een fashionbloggers-look delen. Het werken met Like2Buy biedt meer voordelen dan alleen de verkoop (via affiliate) van deze kleding: met de tool kunnen ze ook Instagramfoto’s inplannen en taggen. Curalate is de enige tool die hiervoor toestemming van Instagram zelf heeft. Merken taggen in je foto’s is handig, omdat je ze dan laat weten dat hun kleding op Instagram staat en er kans is dat ze je zullen regrammen of reposten.

52Grams
De ‘lookbook’- tool 52Grams werkt hetzelfde als Like2buy, maar ziet er strakker uit. Vandaar de naam Instagram ‘lookbook’. Roeland de Jong, de ontwikkelaar van deze tool, werkt er al jaren aan in samenwerking met een aantal grote fashionbloggers. De meeste klanten zijn high end luxury brands als Alexander Wang en Yoox. 52Grams werkt met niet met een vast bedrag per maand, maar met een fee per verkocht product.

Dash Hudson
Dash Hudson is een marketingplatform dat begon als een lookbook voor Instagram, met een eigen app, maar is uitgebreid met vele features. Waaronder een tool om Instagram shoppable te maken, net als Like2Buy. Het is met name gericht op fashion. Daarnaast worden merken en influencers hier aan elkaar gekoppeld via campagnes waar influencers zich op kunnen inschrijven. Het retargetten van mensen die je producten net niet gekocht hebben is ook een interessante mogelijkheid die zij bieden.

4. Doe aan comment-selling

Soldsie is een tool die in principe hetzelfde biedt als de bovenstaande tools, te herkennen aan de link have2have.it. Ze hanteren een vaste prijs per aantal clicks naar je site, 45 dollar voor 500 tot 1000 clicks bijvoorbeeld. Ze hebben een extra mogelijkheid die interessant is: comment selling. Dat betekent dat mensen de app niet hoeven te verlaten wanneer ze iets willen kopen van je. Het enige wat ze hoeven te doen is een reactie te plaatsen met het woord: SOLD. Op dat moment ontvangen ze een voor mobiel geoptimaliseerde factuur en wanneer ze hebben betaald wordt het product naar ze opgestuurd.

Dat comment-selling doet Vintage winkel Fox & Fawn ook, alleen met ‘ouderwets’ bellen. Het telefoonnummer staat in de profieltekst, wanneer je een kledingstuk dat gepost wordt wilt hebben, geef je dat aan in een reactie. Je belt ze op en zij plaatsen het woord SOLD onder de foto op Instagram. Zonder ingewikkelde techniek.

Succescase: gezichtsproduct Frank Body

3 foto's van het Instagram-account van Frank_Bod

3 foto’s van het Instagram-account van Frank_Bod

Een account dat 70% van zijn aankopen via Instagram realiseert is start-up Frank Body. Gestart door 3 Australische meiden die een ‘koffie-scrub’-gezichtsproduct op de markt hebben gezet via Instagram. Het is een simpel product, met een simpele belofte: een mooiere huid via natuurlijke producten. De producten zijn alleen via internet te bestellen. Het succes komt onder andere door het grote aantal fans, Frankfurts genaamd, dat foto’s van zichzelf post terwijl ze het product gebruiken en hierbij de hashtag #TheFrankEffect plaatsen. Dat ziet er natuurlijk visueel aantrekkelijk en grappig uit: mensen met koffiescrub op hun gezicht. En daarom is het erg geschikt voor een kanaal als Instagram. Er wordt beweerd dat ze een omzet van meer dan 20 miljoen dollar hebben gedraaid vorig jaar! De bron voor deze gegevens is een artikel op startupdaily van februari 2015.

Hoe verzamel je dan leads via Instagram?

Via bovenstaande tools kun je een e-mailformulier koppelen aan de mobiele landingspagina. Met 1 klik kun je mensen proberen te verleiden hun gegevens achter te laten. Je kunt hier ook de link in je profieltekst voor gebruiken. Zet er dan bij waarom mensen op de link moeten klikken en wat ze ervoor terugkrijgen.

Digitaal magazine Foundr
Een bedrijf dat in een anderhalf jaar tijd 694.000 volgers heeft weten te verzamelen op Instagram is foundrmagazine. Foundr magazine is een digitaal magazine voor ondernemers en startups in de mobiele markt.

Foundr magazine: zo verzamel je leads via je profieltekst en content!

Foundr magazine: zo verzamel je leads via je profieltekst en content!

Doordat zij hard gegroeid zijn op Instagram, delen ze het ‘geheim’ voor dat succes via een download. In de profieltekst zeggen ze: “Get Your FREE Instagram Issue foundrmag.com/free”. Wanneer je op de link klikt, kom je op een speciale landingspagina waar je je gegevens achter kunt laten in ruil voor het magazine dat gaat over hoe je hard kunt groeien op Instagram. In deze paper staat dat 30.000 mensen maandelijks op de link klikken (dat was toen ze 180.000 volgers hadden, inmiddels hebben ze er 694.000!) en van die 30.000 converteerde 30% naar een download.

Naast de profieltekst en link posten ze 4 keer per dag een inspiratiequote die aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep en een paar keer per week besteden ze extra aandacht aan de download in een speciaal bericht.

Een pagina met links naar artikelen kan natuurlijk ook!

Wanneer je net als Frankwatching en IGmarketingNL op Instagram met name verwijst naar artikelen op je site of andere sites, is het ook slim een landingspagina te creëren voor Instagram. Met een specifieke link zodat je de traffic van Instagram naar je site goed kunt meten en monitoren. Op deze landingspagina plaats je de deeplinks naar de verschillende artikelen waar je een Instagram-post van hebt gemaakt. Wanneer je dat niet doet, kun je mensen niet meer naar het juiste artikel wijzen wanneer je een nieuwe Instagram-foto plaatst dat verwijst naar een andere plek. Leads en verkopen via Instagram? Het kan dus!