Verdieping

Blijf zichtbaar op Instagram: 6 tips om het algoritme de baas te zijn

0

Scroll eens door je Instagram-account en kijk naar de tijd dat de foto’s gepost zijn: je ziet de foto’s van de accounts die je volgt niet meer in chronologische volgorde. What happened? Het algoritme happened! Bedrijven kunnen hier last van hebben doordat foto’s bij minder volgers getoond worden. Help! Wat te doen? Alle tips op een rij om het nieuwe algoritme voor je te laten werken in plaats van tegen.

Het algoritme zorgt ervoor dat je de foto’s van accounts waarmee je meer interactie hebt (likes, reacties) eerder ziet dan foto’s van accounts waar je nooit wat mee doet. Gezien de meeste merken en bedrijven sowieso minder interactie hebben met hun volgers, zal deze aanpassing hen het hardste raken. Mensen reageren op social media nog altijd meer op mensen dan op bedrijven. Heb je al veel interactie op Instagram? Dan hoef je je minder zorgen te maken.

Je hebt veel interactie als je bijvoorbeeld meer dan 4 procent betrokkenheid ziet bij je volgers. Dat houdt in dat gemiddeld meer dan 4 procent van je volgers je foto’s liket. Of als je veel reacties per foto’s ontvangt ten opzichte van jouw aantal volgers. Een mooie richtlijn hiervoor is 1 procent, maar dit hangt wel echt af van het type account, of het gericht is op reacties of niet.

Waarom voegt Facebook dit algoritme ook toe aan Instagram?

De een zegt dat Facebook het algoritme in werking stelt, omdat Facebook gewoonweg geld wil verdienen. Bedrijven (pagina’s) worden ‘gedwongen’ te betalen om hun content bij al hun fans terecht te laten te komen. Anderen beweren dat Facebook dit doet om de gebruikerservaring te verbeteren en dat is een logischere verklaring. Gezien de populariteit van Instagram, is het onmogelijk om alle foto’s van alle mensen die je volgt op chronologische wijze te kunnen zien. In plaats daarvan wordt gekeken naar de betrokkenheid tussen accounts, dus hoeveel likes en reacties er naar elkaar worden uitgedeeld. Zo werkt Facebook al jaren. En ook al hoor je gemopper over wat gebruikers wel en niet zien, het zal de ervaring over het algemeen beter hebben gemaakt. Anders waren de gebruikers wel massaal opgestapt. En dat is niet het geval.

Ook al hoor je gemopper over wat gebruikers wel en niet zien, het zal de ervaring over het algemeen beter hebben gemaakt. Anders waren de gebruikers wel massaal opgestapt.

Wat moet je nu doen om bij je fans zichtbaar te blijven?

Simpel: je richten op zoveel mogelijk likes en/of reacties. Alle onderstaande punten kunnen je hierbij helpen. Zie je dat je minder likes krijgt dan voorgaande maanden? Doorloop deze lijst en pas de tips één voor één toe op jouw Instagram-account.

1. Consistente fotofeed

Instagram-accounts met focus op één onderwerp groeien sneller dan accounts waar minder één lijn in de fotofeed zit. Zo zie je accounts met bloemblaadjes, accounts over Nederlandse bossen, en zelfs een account dat symmetry breakfast heet, de naam zegt al genoeg. Als jouw merk veel verschillende producten of diensten verkoopt, of als je account over jouw eigen leven gaat, is het lastiger zo’n vaste lijn aan te houden. In zo’n geval is het slim te denken in series zodat je fotofeed er toch nog consistent uitziet. Kies een vast kleurenpalet, een vaste filter, een vast fotografie-standpunt en je foto’s en de hele feed zullen sterker worden. Breng het aantal onderwerpen terug, of kies voor meerdere Instagram-accounts. Zo heeft omroep BBC gekozen voor onder andere BBC sport, BBC reizen, BBC food.

Crystal Fountain Clematis

Een foto die is geplaatst door Bridget Beth Collins (@flora.forager) op 8 Mei 2016 om 9:05 PDT

2. Actiever/socialer worden

Heb je via Instagram contact met je volgers, maar ook met mensen die je niet volgen? Bedank je voor reacties? Like je terug? Begin je een gesprek, sluit je je aan bij gesprekken? Ga je op zoek naar nieuwe mensen via hashtags en gebruik je die dan vervolgens zelf ook? Hoe actiever je bent, hoe meer je terug zult krijgen. Alles groeit met liefde en aandacht, ook een Instagram-account.

3. Meer relevante hashtags

Verkoop je rode jurkjes via een webshop en gaat jouw Instagram daarover? Dan gebruik je hashtags als #rodejurk #jurken #jurk #rood #fashion #webshop #ootd (outfit of the day) #mode #style #stijl #modeblogger #fashionblogger etc. Dat zijn relevante hashtags voor jouw account waarmee je potentiële klanten kunt aantrekken. Als zij op deze hashtags zoeken, kunnen ze jouw account tegenkomen en zullen ze jou eerder volgen dan wanneer ze je vinden via een hashtag als #groenestoel.

Aangezien je maar liefst dertig hashtags mag gebruiken per foto, is het handig dat je gaat brainstormen voor de beste hashtags voor jou en wat verschillende groepjes gaat maken. Een groepje voor rode jurken, een groepje hashtags voor spijkerbroeken en een groepje hashtags voor een kortingsactie. Als je dit groepje hashtags opslaat op je telefoon via een sneltoets, kun je altijd heel makkelijk dit groepje bij een foto posten en hoef je niet zo lang na te denken of te typen. Hashtag-onderzoek kan via Instagram zelf, maar ook via tools als Websta en Hashtagify, zo ontdek je nog meer relevante hashtags.

4. Interactie uitlokken

Hoe krijg je meer likes en reacties op je foto? Vragen stellen kan werken, maar let op dat je niet bij elke foto een vraag stelt, en dat je makkelijke vragen stelt. Mensen gaan geen ingewikkelde vragen beantwoorden. Je kunt ook creatief zijn en spelletjes bedenken met je foto’s: ‘wat hoort niet in deze foto thuis?’ bijvoorbeeld. Of ‘wat zou er hierna gebeurd zijn?’. Dit werkt hetzelfde als op Facebook, waar het ook om de interactie draait. Probeer zoveel mogelijk uit om mensen aan de praat te krijgen. Meer likes zul je vooral krijgen als je heel erg mooie foto’s post. Je weet vaak zelf het beste welke foto’s de meeste likes krijgen. Maak meer van dat soort foto’s. En plaats ze na een paar weken gewoon opnieuw of vanuit een andere hoek gefotografeerd. Als ze toen veel geliket zijn, zullen nu ook weer veel likes krijgen. Veel van je volgers hebben de post de eerste keer toch gemist.

5. Profieltekst tweaken met eigen hashtag

Plaats een uitnodiging of uitdaging voor je volgers in je profieltekst, bijvoorbeeld door een hashtag te claimen. Op die manier betrek je mensen bij jouw account en zullen er meer reacties of likes komen en gaan volgers echt met jouw content aan de slag. Goede voorbeelden hiervan zijn #foods4thought van het bedrijf @Wholefoods, #fitgirlcodeguide challenge van @fitgirlcode en bijvoorbeeld ook #thefrankeffect van @frank_bod, een koffie scrub product. Dit werkt alleen als je al wat actieve volgers hebt, of als je er influencers bij betrekt die al populair zijn op Instagram en jouw actie promoten.

6. Frequent posten en/of timing veranderen

Om beter zichtbaar te worden op Instagram, kan vaker posten helpen. Jouw actieve volgers zijn ook een aantal keer per dag aanwezig op Instagram en daarom is meer dan één keer posten op Instagram geen slecht idee. Je kunt de frequentie later altijd weer naar beneden schroeven, dat zie je vaker bij al populaire accounts. Hoe meer volgers jou zien, hoe meer jij in hun hoofd terechtkomt en mits de content interessant voor ze is, hoe meer ze je zullen liken.

Ook heb je bij vaker posten meer kans dat je sneller volgers krijgt. Kwaliteit blijft belangrijk, maar op social media speelt kwantiteit een heel grote rol! Timing kan ook cruciaal zijn, dit verschilt wel heel erg per type content. Foodbloggers posten namelijk vaak recepten rond drie uur ’s middags, als mensen op zoek gaan naar recepten, omdat ze over een paar uur gaan koken en nog boodschappen moeten doen.

Jonge moeders zitten vooral vroeg in het weekend op Instagram, omdat hun kinderen ook vroeg op zijn. En ’s avonds na acht of negen uur, als de kinderen op bed liggen. Ga na of jouw volgers ook op bepaalde tijden aan jouw producten of diensten denken. Bij Instagram zie je nog steeds dat de ochtend, tussen de middag en na vijf uur ’s middags (de tijden dat mensen reizen) pieken vertonen. Bepaalde tijden kun je checken via Iconosquare, Union Metrics (eerste analyse gratis) of het gratis Pikore. Daar zie je hoeveel mensen er actief waren op de tijden dat jij postte.

Laat je zichtbaarheid dus niet verpesten

Je moet wat betreft je foto’s, teksten en profieltekst dus goed nadenken wat interactie uitlokt. Hoe meer tijd je eraan besteed met je volgers, hoe beter je gezien zult worden. Mooie of spraakmakende foto’s posten, dat is natuurlijk stap één. Bovenstaande punten kunnen je verder helpen om het algoritme je zichtbaarheid niet te laten verpesten.