Online marketing

Recruitment via Instagram? 10 tips voor werving met beeld

0

Als recruitmentafdeling kun je slim gebruikmaken van verhalen van eigen collega’s door ze te vragen te bloggen en/of hun verhalen te delen op social media. Maar deze verhalen delen met mooie beelden, is nog veel sterker. Een update met beeld creëert altijd al veel meer engagement dan alleen tekst. Daarnaast is beeld makkelijk te verwerken en spreekt meer tot de verbeelding. Redenen genoeg voor recruitment-teams om eens serieus te gaan kijken naar de mogelijkheden van Instagram voor recruitment.

Voor het werven van nieuwe collega’s, is het al vrij lang een slimme trend om in te zetten op authenticiteit. Het delen van de échte verhalen van eigen medewerkers, om zo nieuwe collega’s aan te trekken. Is het echt uitdagend om te werken bij jouw organisatie? Werken er leuke collega’s? Is het bedrijf sexy en succesvol? Potentieel talent wil dat horen van iemand die ze vertrouwen, en met wie ze zich verbonden voelen. Net zoals een consument, ervaart een sollicitant mond-tot-mondreclame als waardevoller en betrouwbaarder dan reclame-uitingen, die vaak zijn gemaakt door mensen die vaak zelf heel ergens anders werken.

Werven via Instagram

In Nederland zijn er nog niet veel organisaties serieus bezig met werving via Instagram, maar ter inspiratie vind je onderin dit artikel een paar bedrijven aan wie ik graag een voorbeeld neem. Zij lijken er goed in geslaagd om op een creatieve, visueel sterke en authentieke manier hun werkgeversmerk neer te zetten. Instagram is up-coming voor werkgevers die hun bedrijf onder de aandacht willen brengen bij potentieel talent!

Als je als organisatie overweegt Instagram in te zetten voor recruitment, is het goed jezelf allereerst af te vragen of jouw doelgroep wel gebruikmaakt van Instagram. Met meer dan 2,5 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan bijna de helft dagelijks inlogt, is de kans vrij groot. Via de zoekbalk kun je zien hoeveel updates er zijn geplaatst met een bepaald onderwerp, een indicatie waarmee je kunt inschatten of jouw doelgroep actief gebruikmaakt van het platform. Via websta.me krijg je eveneens een overzicht van gerelateerde onderwerpen (hashtags) en het aantal berichten die zijn geplaatst met deze hashtag. Deze populaire hashtags kun je later natuurlijk ook inzetten om je eigen updates beter vindbaar te maken. Wat in ieder geval zeker is, is dat met name jongeren (15 t/m 19 jaar) en de leeftijdscategorie 20 t/m 39 jaar goed vertegenwoordigt zijn op Instagram.

Wat drijft jouw doelgroep?

De tweede vraag is wat jouw doelgroep drijft. Je kunt je afvragen wat zij zoeken in een organisatie, wanneer hebben zij geen interesse in een carrière bij een bepaalde organisatie? Wanneer stoppen ze met scrollen door de tijdlijn om een post beter te bekijken? Voordat je aan de slag gaat met Instagram, is het handig om dit eens te na te vragen onder je eigen werknemers.

Vanuit de Randstadgroep zijn we onlangs gestart met het werven van Management Trainees via Instagram. Ervan uitgaande dat deze doelgroep met name geïnteresseerd is in de loopbaanmogelijkheden van een organisatie, maar ook op zoek is naar fun, leuke collega’s en succesverhalen, is dat ook wat we willen laten zien via foto’s en video. Een aantal tips voor het opzetten van een werkenbij- Instagram-account.

1. Vul je bio in

Naast dat daar de reden moet staan om jouw account te gaan volgen, is het de enige plek waar je een link kwijt kunt, tenzij je betaalde posts gaat plaatsen. Het is slim de bio en link ook campagnematig in te zetten. Organiseer je binnenkort een groot event? Geef het wat aandacht in je bio en verwijs af en toe naar deze link in je updates.

Organiseer je binnenkort een groot event? Geef het wat aandacht in je bio en verwijs af en toe naar deze link in je updates.

2. Volg je collega’s

Als je je collega’s volgt op Instagram, kom je hun updates tegen in je tijdlijn en kun je deze content gebruiken door bijvoorbeeld te reposten. Ook kun je actief met hen in gesprek gaan op het platform, een goede en sympathieke manier om zichtbaar te worden. Daarnaast krijg je door te kijken naar de berichten van je collega’s, direct een duidelijk beeld van wat zij interessant vinden binnen hun baan. En dat is weer kennis die je kunt gebruiken bij je contentstrategie.

3. Neem je volgers mee in het ‘werken-bij’

Door in beeld te brengen wat er allemaal gebeurt op de werkvloer, schep je realistische verwachtingen bij je doelgroep. Zij komen alvast in aanraking met de cultuur, werksfeer en merkwaarden binnen jouw bedrijf. Nieuwe medewerkers zullen minder snel opzeggen en eerder succesvol zijn als hun verwachtingen over hun nieuwe werkgever kloppen met de werkelijkheid.

4. Gebruik Instagram niet als jobboard

Als je wel een vacature wilt delen, doe dat dan op een creatieve en originele manier. Starbucksjobs heeft op haar pagina een aantal vacatures gepost, waar je zeker een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Denk aan creativiteit en vergeet je call-to-action niet! Gebruik in de post bij de vacature de juiste hashtags, denk aan #vacature #hiring #werkenbijrandstadgroep maar ook functietitels zoals #digitalmarketeer of #onlinemarketeer.

#BurlingtonMA hiring fair today. Stop by, meet our team and interview on the spot! @starbucksjobs #jobs #dreamjob

Een foto die is geplaatst door Starbucks Jobs (@starbucksjobs) op 16 Jul 2015 om 11:54 PDT

5. Laat succes zien!

Mensen voelen zich aangetrokken tot succes en daarnaast wordt Instagram vooral gebruikt voor plezier, inspiratie en ontspanning. Speel daar dus op in. Geef ook nieuwe collega’s een warm welkom via een bericht op Intagram.

6. De Instagram take-over

Iedere week krijgt bij de Randstadgroep een van onze trainees de inloggegevens van het Instagram-account ‘Randstadgroep Nederland’. Daarmee kunnen ze hun eigen netwerk laten zien hoe het is om te werken bij Randstad, en hen enthousiasmeren ook aan boord te komen. Naast dat dit een leuke manier is om meer zichtbaar te worden binnen de juiste doelgroep, blijft de content zo 100 procent authentiek en enorm geloofwaardig. Vergeet niet om je collega’s te vragen hun updates ook te delen op andere social netwerken voor meer bereik.

7. Maak gebruik van de videofunctie

Je kunt tot 20 seconden filmen en op deze manier een heel realistische sfeerimpressie neerzetten van bijvoorbeeld een event, je collega’s, een bedrijfsfeest of je werkplek.

8. Gebruik hashtags om gevonden te worden

Doe je een take-over? Laat je collega’s dan weten welke hashtags gebruikt kunnen worden. Als een potentiële collega een van deze hashtags aanklikt, krijgt hij of zij direct een goed beeld van jouw organisatie, doordat Instagram een overzicht van andere foto’s met dezelfde hashtag toont.

9. Monitor je content

Monitor welke content goed werkt en welke minder. Een goede tool daarvoor is Iconosquare.

Note to self: take my next break in this Mid-Century style room in Building 43! #MicrosoftLife

Een foto die is geplaatst door Microsoft Careers (@microsoftlife) op 13 Mei 2016 om 4:08 PDT

10. Leer van inspirerende voorgangers

Ben je van plan een ‘werken-bij’ Instagram-account te starten? Er zijn je al een paar inspirerende organisaties voorgegaan! Neem eens een kijkje bij Insidezappos, Microsoftlife, werkenbijalbertheijn, starbucksjobs of werkenvoornederland.

Happy hunting!