Customer experience

Wees je concurrent een stap voor met competitive intelligence tools

0

Stel: je bent een leverancier van e-commercesoftware. Zou het niet fijn zijn als je precies wist welke websites de software van je concurrent gebruiken? Of welke websites bepaalde e-mailmarketingsoftware gebruiken waar jouw bedrijf nu juist diensten voor kan leveren?

Veel van deze informatie is gemakkelijk te achterhalen als je een website bezoekt. Zo zie je welke technologieën Bol.com gebruikt:

 • Adobe TestAndTarget – Website testen en personalisatie
 • Omniture – Website analyse software
 • SOASTA – Load Testing en Performance Monitoring
 • ATG Web Commerce (Oracle) – E-commerce platform
 • Cobrowser chat – Livechat & Cobrowsing software

Ben je bijvoorbeeld een specialist in Omniture, dan is Bol.com misschien wel je nieuwe werkgever. Heb je als bedrijf een unieke add-on ontwikkeld voor ATG Web Commerce dan is Bol.com een interessante partij voor je.

Competitive intelligence tools

Maar hoe kom je nu gemakkelijk achter deze informatie zonder alle websites af te hoeven gaan? Met competitive intelligence tools heb je dit binnen handbereik. Partijen als Datanyze, BuiltWith, PipeTop en SimilarTech bieden je inzicht in welke websites bepaalde technologieën of toolings gebruiken, aangevuld met extra data. Daarnaast geven ze inzicht in marktcijfers bijvoorbeeld binnen A/B-testing software en andere technologieën.

Tools_1

Deze partijen zijn de Googles voor Sales die miljoenen websites indexeren op basis van de gebruikte toolings en dit op een gebruiksvriendelijke manier presenteren. Dit wordt aangevuld met allerlei extra data (historie, contactgegevens, socialmediakanalen enzovoorts) waardoor je binnen een paar klikken genoeg informatie hebt om je salesteam aan het werk te zetten of je leads te verrijken.

Waarvoor te gebruiken

De systemen zijn te gebruiken voor 3 doeleinden:

 • Marktonderzoek
 • Leadgeneratie en verrijking
 • Klantbehoud (Customer Retention)

Een paar voorbeelden:

 • Zie welke websites binnen een regio of branche specifieke toolings gebruiken inclusief de startdatum. Op basis van deze data kun je bijvoorbeeld (grofweg) vaststellen wanneer een contract verlengd moet gaan worden.
 • Daarnaast kun je de bedrijven informeren over jouw diensten of producten die relevant zijn voor de gebruikte toolings.
 • Ook bestaat de mogelijkheid om via een API-koppeling de data toe te voegen aan je leads.
 • Met de historische data zie je welke toolings ze in het verleden gebruikt hebben. Hier kunnen patronen in ontdekt worden waarmee je aan de slag kunt gaan.
 • Op basis van de gebruikte toolings kun je ook wat zeggen over het beschikbare budget dat aan de website wordt uitgegeven.
 • Een instapproduct of enterprise-variant kan wat zeggen over de digitale volwassenheid van een organisatie.
 • Ontvang meldingen als websites starten of stoppen met bepaalde toolings. Zo kun je bijvoorbeeld checken of klanten toolings van je concurrent aan het testen zijn.
 • Ook is het ideaal om te gebruiken voor marktonderzoek naar gebruik van toolings binnen bepaalde regio’s of branches.

Tools_2

Tools nader bekeken

Hieronder wordt elke tool verder bekeken en geanalyseerd.

1. DatanyzeTools_3

Gevestigd in de USA. Noemt zich het ‘Sales Intelligence Platform’. Paar mooie namen als gebruikers: Hubspot, Marketo, Kissmetrics, Act-on en Oracle. Delen hun product als volgt in:

 • Track – Ontvang alerts als websites specifieke toolings gebruiken of daarmee stoppen. Exporteer lijsten van websites die een specifieke tooling gebruiken voor sales-doeleinden. Zie wanneer een contract voor een tooling aan verlenging toe is.
 • Research – Bekijk de bedrijfsdata achter een specifieke website: revenue, address, funding, size, industry and social activity. Maar ook welke toolings de website gebruikt of gebruikt heeft.
 • Prospect – Met de Chrome-extensie en via de website portal kun je contactpersonen vinden die horen bij de website of het bedrijf inclusief telefoonnummers en e-mailadressen.
 • Predict – Een unieke scoringsmodule geeft je de mogelijkheid om prospects te scoren op basis van de gebruikte toolings en kenmerken van de website.

De volledige service wordt afgerekend op basis van credits. Een credit staat voor 1 bedrijfsprofiel en kost $0,75. Een gratis trial is beschikbaar en de gratis Chrome-extensie (Datanyze Insider) geeft je bruikbare informatie over elke website die je bezoekt.

2. Pipetop

Gevestigd in Denemarken. Noemt zich de “Modern All-In-One Sales Prospecting Solution”. Naast het uitlezen van de websitetechnologieën bevat elk bedrijfsprofiel extra data. Denk aan: Alexa Ranking, AdWords Spent, social media stats en bedrijfs- en contactgegevens van medewerkers.

Je betaalt per bedrijfsprofiel al dan niet aangevuld met 1 tot 4 contactgegevens met e-mailadres. Alleen een bedrijfsprofiel kost $1,20. Hoe meer profielen je koopt, hoe goedkoper een profiel wordt. Een gratis trial is beschikbaar en toont je tien bedrijfsprofielen.

3. BuiltWith

Gevestigd in Australia. Noemt zich ‘Web Technology Information Provider’. De tool heeft vergelijkbare mogelijkheden zoals marktonderzoek, leadontwikkeling (prospecting). De mogelijkheden qua prospecting zijn zeer uitgebreid. Door de (9 jaar) opgebouwde historische data kan BuiltWith voorspellen welke technologische toolingpaden website volgen. Zo zie je dat Optimizely gestart is met Hubspot en vervolgens is overgestapt op Marketo & Olark heeft ingeruild voor SnapEngage. Zie hier een overzicht van alle mogelijkheden. Ook BuiltWith heeft een Chrome-extensie.

Het prijsmodel bestaat uit drie abonnementen waarbij de Pro-versie eigenlijk de standaard versie is. De Pro-versie kost $495 dollar per maand. Hiervoor kun je het systeem onbeperkt gebruiken. Een gratis trial is beschikbaar.

4. SimilarTech

Gevestigd in Israël. Noemt zich ‘Data-Driven Growth Tools for Web Companies’. Drie duidelijke gebruiksmogelijkheden:

 • Marktonderzoek
 • Leadgeneratie
 • Klantbehoud (Customer Retention) – Krijg een melding wanneer klanten een test doen met een concurrerende tool.

Prijsmodel bestaat uit 2 abonnementen. Kosten voor het Ultimate abonnement is $490 dollar per maand. SimilarTech heeft ook een gratis Chrome-extensie beschikbaar die zeer uitgebreid is. Gratis trial is beschikbaar.

Kwaliteit van de data

De systemen staan of vallen met de volledigheid en correctheid van de getoonde gegevens.  Kloppen de gegevens? Bevat het alle websites? In hoeverre wordt ook jouw tooling, markt, branche of regio meegenomen in de indexatie?

Het idee is dat op basis van Alexa ranking websites wel of niet worden geïndexeerd. Alle partijen geven aan dagelijks websites opnieuw te indexeren.

Onderstaand een test op 3 toolings: Optimizely, Hotjar en Eloqua.

Websites met Optimizely in Nederland (peildatum: 24/05/2016)

Datanyze2507https://www.datanyze.com/market-share/testing-and-optimization/Netherlands
BuiltWith1621http://trends.builtwith.com/analytics/Optimizely/Market-Share
SimilarTech954https://www.similartech.com/technologies/optimizely
Pipetop471(beschikbaar na login)

Websites met Hotjar in Nederland (peildatum: 24/05/2016)

Datanyze5109https://www.datanyze.com/market-share/analytics/Netherlands/hotjar-market-share
BuiltWith3379http://trends.builtwith.com/analytics/Hotjar/Market-Share
SimilarTech1937https://www.similartech.com/technologies/hotjar
Pipetop1319(beschikbaar na login)

Websites met Eloqua in Nederland (peildatum: 24/05/2016)

Datanyze96https://www.datanyze.com/market-share/marketing-automation/Netherlands/eloqua-market-share
BuiltWith41http://trends.builtwith.com/analytics/Eloqua/Market-Share
SimilarTech46https://www.similartech.com/technologies/eloqua
Pipetop2(beschikbaar na login)

Zoals je ziet zijn er grote verschillen in aantallen. Op basis van deze data zou je zeggen dat Datanyze het beste resultaat oplevert omdat deze de hoogste aantallen toont. Maar alleen een analyse van de door Datanyze gevonden websites kan uitsluitsel over de correctheid geven.

Datanyze zelf zegt hierover: ”Datanyze is constantly crawling millions of the highest ranking websites to determine which web technologies are being used. Just as Google searches for content, keywords and links, Datanyze searches for web technology signatures [..] Datanyze crawls each website daily.”

Tools iets voor jou?

Ben je als bedrijf op zoek naar een overzicht van gebruikte technologieën achter websites aangevuld met allerlei extra data en contactgegevens dan zijn het zeer bruikbare tools. Datanyze lijkt de grootste database te hebben en heeft een goede opbouw van categorieën. Verder hebben alle partijen hun unieke kenmerken.

Met de gratis trial en de beschikbare informatie op de website kun je goed achterhalen of ze de informatie kunnen leveren die je zoekt. Denk hierbij aan de specifieke tooling, branche of regio.

De gratis Chrome-extensie van SimilarTech en Datanyze is een aanrader om uit te proberen.