Online marketing

Het recept voor een succesvol event: wat je kunt leren van The Flying Dutch

0

Het is zaterdagavond en je bent net thuis van een fantastisch festival. Samen met je vrienden heb je een heerlijke dag gehad. Voor je gaat slapen, scrol je door je Facebook-timeline. Daar zie je het evenement nog eens voorbijkomen. Nu je toch op de social-mediatour bent, open je ook Instagram en Snapchat. Je ziet afbeeldingen, video’s en een kijkje achter de schermen van jouw idolen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe één evenement via verschillende socialmediakanalen onder de aandacht komt. Wat is nu het geheime recept voor een succesvol evenement? Met deze ingrediënten laat je social media voor je werken.

Festivals zijn razend populair en als je een een EDM-liefhebber (Electronic Dance Music en gerelateerde muziek) bent, dan heb je het vast niet gemist. Ik heb het over The Flying Dutch. De beste dj’s van Nederland traden op in drie verschillende steden: Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Het Hollandse gevoel kwam hierbij naar voren. Amsterdam vertegenwoordigde team rood, Eindhoven team wit, Rotterdam team blauw. Je ziet het vast: rood-wit-blauw 😉  Dj’s werden met helikopters vervoerd naar de verschillende locaties.

TheFlyingDutch_driekleur

Een impressie van de steden. Foto’s via ANP

Het lijkt zo simpel: zet de beste DJ’s van Nederland (of eigenlijk ter wereld) op je line-up, en de kaartjes zijn binnen no-time uitverkocht. Natuurlijk, het helpt enorm bij de kaartverkoop als Tiësto, Armin van Buren en Martin Garrix aanwezig zijn, maar je moet zo’n festival toch goed organiseren om de verwachtingen van je bezoekers waar te maken. ING is hoofdsponsor en partner van The Flying Dutch. Tjitske Benedictus (Head Sponsoring, Events & Activation bij ING) en Jeroen Kreeft (samen met John Ewbank mede-eigenaar en bedenker van The Flying Dutch) deelden hun verhaal rondom het festival met mij.

Het lijkt zo gemakkelijk; zet de beste dj’s van Nederland (of eigenlijk ter wereld) op je line-up, en de kaartjes zijn binnen no-time uitverkocht.

Hoe is het idee tot stand gekomen?

Jeroen Kreeft: ”Het idee is eigenlijk uit het niets geboren. Toen ik koffie dronk met John Ewbank, kreeg hij een vriend op bezoek. Die zei: ik wil een house-feestje geven. We noemden hem ‘Malle Eppie’, hij met zijn rare ideeën. Maar toch ontstond zo het idee. Als je een feest geeft, moet je het groots aanpakken.”

We noemden hem Malle Eppie, hij met zijn rare ideeën.

The Flying Dutch en ING, waar ligt de match?

Tjitske: ”Je ziet dat de huidige generatie jonge mensen, millennials, een moeilijke generatie is om aan je te binden als merk. Ze zitten veel op socials, kijken minder televisie en zijn lastig binnen te halen. Uit ons onderzoek blijkt dat deze groep bestaat uit veel liefhebbers van dance.” Het is dan ook niet gek dat ING sponsor is van The Flying Dutch. Met maar liefst 120.000 bezoekers, kan de bank haar naam laten zien onder deze grote groep millennials.

Populariteit van dance-muziek

ING bracht in kaart hoe Nederlanders staan tegenover Electronic Dance Music (EDM), het bezoeken van evenementen, Nederlandse dj’s en het festival The Flying Dutch. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 1000 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Bijna de helft (47 procent) blijkt liefhebber van EDM. Als je kijkt naar de groep onder de 30 jaar, dan is maar liefst 70 procent liefhebber van EDM. Onder al deze fans, bezocht 48 procent het afgelopen jaar één dance-event. Dat komt neer op 23 procent van alle Nederlanders.

Nederland heeft populaire dj’s, bijna de helft van de wereld-dj’s bestaat uit Nederlanders. Dat geeft een trots gevoel! Maar liefst 80 procent van de EDM-liefhebbers geeft aan trots te zijn op deze populaire Nederlanders. Als je daarbij optelt dat 70 procent van de ondervraagden EDM als een deel van de Nederlandse cultuur ziet, is het niet gek dat een evenement als The Flying Dutch gigantisch populair is.

Amsterdam. 2de Editie van Flying Dutch

Amsterdam. 2de Editie van Flying Dutch. Foto via ANP

Een doordachte aanpak

Om, zoals gezegd, het festival, in goede banen te leiden, speelt de organisatorische kant een belangrijke rol. Als festival, maar je kunt natuurlijk ook breder denken. Denk bijvoorbeeld aan je eigen congres organiseren, een boek uitbrengen of een lezing geven. Hoe zorg je ervoor dat jouw doelgroep enthousiast wordt en jouw evenement deelt via social media? Bedenk een overall brede aanpak en doe inspiratie op van de aanpak van The Flying Dutch.

Logo

Logo The Flying Dutch”Als we het doen, moeten we het groots aanpakken”, hoor ik Jeroen nog zeggen. En dat is goed terug te zien in onder andere het logo. Je merkt dat er is nagedacht om The Flying Dutch als merk neer te zetten. Het Nederlandse gevoel moet naar voren komen. En behalve met rood-wit-blauw in de drie steden, is er ook rekening gehouden met het logo. De vertaalde naam ‘de vliegende Hollander’ is terug te zien in het logo. Je ziet het schip vanaf de voorkant (met een beetje verbeeldingskracht weliswaar ;-)). Daarnaast is in het logo de F en een omgekeerde D te zien. Ik vind het in ieder geval goed doordacht. Een logo is tenslotte niet voor niks het meest herkenbare deel van je merk-identiteit.

Tickets scannen in de lucht

Een leuk voorbeeld om je publiek enthousiast te maken en aan te zetten tot actie, zijn de ‘vliegende tickets’. Via de mobiele app konden enthousiastelingen van verschillende steden tickets scannen in de lucht voor gratis toegangskaartjes. Veel mensen gingen daadwerkelijk naar buiten om kaartjes te scannen in de lucht in verschillende steden. Het is een laagdrempelige manier om in actie te komen. Zo zie je maar weer, het werkt.

Accepteer cookies

Hoe komt het festival in beeld op social media?

Behalve het zenden vanuit organisatorische kant (de eerste 100 tickets zijn verkocht!, Uitverkocht!, Nog maar 10 dagen!), zijn de dj’s erg enthousiast. Ik vroeg me af wat er met dj’s wordt afgesproken wat betreft social media vanuit de organisatie. ”Dat is echt afhankelijk van de dj’s en hun eigen wensen. Natuurlijk willen we graag dat ze posten, maar het komt voornamelijk vanuit de artiesten zelf. Daar hebben wij weinig invloed op. Je ziet wel dat alle dj’s ermee bezig zijn” vertelt Jeroen. En juist dat is denk ik de kracht van social media door de dj’s, ze zijn allemaal authentiek en geven een leuk kijkje achter de schermen.

Dit zou je bijvoorbeeld ook voor jouw merk kunnen toepassen. Waarom niet voor bijvoorbeeld citymarketing? Laat de burgemeester een videoboodschap inspreken via Instagram. Of geef een kijkje achter de schermen bij een webshop via Snapchat. Laat zien waar je mee bezig bent. Waarom kost het zoveel moeite om jouw pakketje samen te stellen? Wie doet dit? Is het al bijna op de post? Talloze mogelijkheden om je volgers te betrekken.

Snapchat

Ik volg Tiësto en Martin Garrix trouw op Snapchat. ’s Avonds bij thuiskomst, zie ik op Snapchat de filmpjes van de dj’s nog eens terug. Zo is het erg tof om te zien hoe ze de helikoptervlucht hebben ervaren en om te zien hoe het publiek er voor hen uitziet, in plaats van er zelf tussen te staan. Bij het zien van hun Snaps, krijg ik het euforische gevoel van het festival weer terug. Wat mij betreft is Snapchat het perfecte medium om een kijkje achter de schermen te geven.

Snapchat dj's

Instagram

Instagram telt meer dan 2,5 miljoen (!) Nederlandse gebruikers. Als je inzoomt op verschillende leeftijdscategorieën, zie je dat 50 procent van de jongeren tussen de 15 en 19 jaar en 24 procent tussen de 24 en 39-jarigen actief is op het visuele platform. Het is dan ook niet gek dat Instagram rood-wit-blauw kleurt op de dag van The Flying Dutch. Instagram leent zich goed voor mooie afbeeldingen en korte filmpjes, erg geschikt voor evenementen dus. Met een goede hashtag zoals #theflyingdutch, zijn de verschillende posts vindbaar.

The Moment (Novell) is coming! June 17 on @protocolrecordings!

Een video die is geplaatst door nickyromero (@nickyromero) op

En een tweede voorbeeld van Firebeatz:

Wow @flyingdutchnl was an insane experience!! 3 amazing shows!! BEDANKT NEDERLAND!! 🇳🇱🚁🎉

Een foto die is geplaatst door Firebeatz (@firebeatz) op

Gestroomlijnde communicatie

Tot slot geven Tjitske en Jeroen nog mee dat korte lijntjes en snel kunnen reageren op input erg belangrijk is. Zowel vooraf, als tijdens het evenement. Daarom maken zij gebruik van een WhatsAppgroep. Zo kunnen ze snel input geven voor mogelijke tweets, Instagramposts en Facebookberichten.

Hoewel The Flying Dutch een enorm evenement is (en het marketingbudget niet mis is), hoop ik dat ik je de ingrediënten heb gegeven voor jouw evenementen-recept. Onderzoek vooraf wat jouw doelgroep wilt, denk je strategie goed uit (waaronder het logo) en blijf innovatief en creatief.

Foto introductie met dank aan Maaike Hoekstra