Online marketing

Google AdWords: optimaliseer je campagnes nu ook voor tablets

0

Google heeft tijdens de jaarlijkse Performance Summit in San Francisco aangekondigd de bodaanpassingen op apparaten te gaan aanpassen. Deze ‘nieuwe’ functionaliteit helpt om de resultaten per apparaat verder te optimaliseren. Op die manier heb je een extra mogelijkheid om AdWords-campagnes verder te specificeren. De uitrol is nu ook in Nederland begonnen. In dit artikel leg ik uit wat de opties zijn en waar je rekening mee moet houden.

In 2013 werden ‘Enhanced Campaigns’ geïntroduceerd binnen Google AdWords. Een belangrijke ontwikkeling hierin was de manier van targeten op verschillende apparaten. Adverteerders kregen de mogelijkheid om de middels een bodaanpassing voor mobiel de biedingen aan te passen. De controle en mogelijkheden om biedingen voor tablets (en desktops) aan te passen waren echter minimaal; desktop- en tabletverkeer werd op één hoop gegooid zonder mogelijkheid om deze biedingen aan te passen. Dit vanuit de aanname dat gedrag van consumenten op tablets en desktops vergelijkbaar zou zijn.

Resultaten verder uitgesplitst

Sinds 2013 is er natuurlijk enorm veel veranderd; maar liefst de helft van alle zoekopdrachten binnen Google (biljoenen per jaar wereldwijd) worden gegeven via een smartphone. Voorheen, in de periode van ‘Enhanced Campaigns’ kon dit alleen voor mobiel. Nu is dit mogelijk voor desktop, tablet en mobiel! In de komende tijd zullen alle accounts deze nieuwe functionaliteit krijgen. Naar verwachting zal dit de resultaten voor de meeste adverteerders sterk verbeteren. In de volgende afbeelding is te zien hoe deze ontwikkeling eruit ziet.

enhanced_campaigns

Splitsen, of niet splitsen?

Bodaanpassingen op apparaatniveau helpen bij het verder optimaliseren van de prestaties. Het kan erg verleidelijk zijn om campagnes op te splitsen in specifieke desktop-, tablet- en mobiele campagnes. In het verleden, voor de introductie van ‘Enhanced Campaigns’ hadden adverteerders vaak campagnes voor ieder afzonderlijk apparaat.

Google pleit er juist voor om vanuit een geconsolideerde campagne consumenten te bereiken via verschillende apparaten met meer controle op de uiteenlopende prestaties van desktops, tablets en mobiele apparaten. Bodaanpassingen kunnen worden ingesteld van -100% tot +900% voor zowel desktop, tablet als mobiel. Dit in tegenstelling tot de mogelijkheden van ‘Enhanced Campaigns’, waarbij desktop en tablet op één hoop werden gegooid en je geen aparte mobiele campagne kon maken. Deze aanpassing zorgt voor meer efficiëntie en flexibiliteit in biedingen per apparaat.

Voordelen van een geconsolideerde campagne:

  • Beheren van 1 set advertenties en advertentietesten;
  • Beheren van 1 set extensies;
  • Beheren van 1 set negatieve zoekwoorden;
  • Beheren van 1 set biedingen op zoekwoord- en advertentiegroepniveau met bodaanpassingen per apparaat.

Natuurlijk geeft deze aanpassing ook de mogelijkheid om campagnes op te splitsen per apparaat. Echter, het splitsen van campagnes van mobiel, tablet en desktop zorgt voor veel extra werk en ruimte voor fouten. Je kunt je afvragen of de theoretische voordelen opwegen tegen de hoeveelheid werk; zal het verschil in impact op het resultaat echt zo groot zijn?

Bodaanpassingen

Om de juiste bodaanpassing te kunnen bepalen, is het verstandig om de gesegmenteerde campagneresultaten te bekijken op apparaatniveau. Daarvoor moet je eerst de geaggregeerde campagneresultaten bekijken en deze segmenteren op apparaat. Als je bijvoorbeeld stuurt op kosten per conversie, kan deze data er als volgt uitzien:

ApparaatKostenConversiesKosten per conversieVerschil t.o.v. gemiddelde
Desktop€100812,500%
Mobiel€60610-25%
Tablet€40220+37,5%
Totaal2001812,50--

Als tablet significant anders presteert dan desktop, kan het interessant zijn om afzonderlijke biedingen in te stellen voor tablets en desktops, met als doel het verbeteren van de prestaties. Met de intrede van ‘Enhanced Campaigns’ werd het zoekwoordbod gekoppeld aan desktop- en tabletapparaten, waarbij al dan niet alleen voor mobiele apparaten een bodaanpassing gedaan kon worden. Deze aanpassing maakt het mogelijk om ook voor desktop en tablet afzonderlijk bodaanpassingen naar wens in te stellen.

Vergeet de bodaanpassing uit het verleden niet

Nee, je bent nog niet klaar. Houd er rekening mee dat eerder ingestelde bodaanpassingen van kracht blijven en dat iedere afzonderlijke bodaanpassing op apparaatniveau daar overheen wordt toegepast. Deze nieuwe optie biedt in ieder geval veel mogelijkheden tot optimalisatie van campagnes. Mijn verwachting is dat deze nieuwe functionaliteit zal bijdragen aan verbetering van de prestaties. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Wij zijn in ieder geval erg enthousiast! Mocht je vragen hebben, stel ze gerust hieronder.