Social media

Deze 6 merken pakken het goed aan op Snapchat

0

Dat Snapchat inmiddels is doorgedrongen bij de marketeers van veel bedrijven mag duidelijk zijn. Steeds meer merken wagen de stap richting de verhalen van Snapchat. Met doordachte en visueel sterke content en incentives proberen merken de ouder wordende doelgroep die aanwezig is op Snapchat naar hun account te lokken.

De focus ligt hierbij vaak op een constante stroom van content en het inzetten van influencers, terwijl dit helemaal niet direct nodig is. Welke merken maken slim gebruik van de middelen die zij hebben om Snapchat optimaal in te zetten en blinken uit met hun storytelling of aandacht naar design?

1. NOS

De NOS is sinds de zomer van vorig jaar bezig met Snapchat en is dat sindsdien trouw blijven doen. Op elke werkdag zijn de Snaplines te zien, gepresenteerd door een vast team van presentatoren met daarna het weer van de weerman of vrouw van die dag. NOS is creatief met tekeningen en emoji’s. Door gebruik te maken van verschillende plekken op de nieuwsvloer wordt er een intiem beeld gecreëerd wat erg aanslaat bij de beoogde doelgroep.

Gebruikersnaam: nosnieuws

nosnieuws

2. Jamin

De bekende snoepwinkel zet vol in op online content. Dit resulteerde al onder andere in samenwerkingen met vloggers als MeisjeDjamila. Jamin is sinds afgelopen zomer ook actief op Snapchat. Wekelijks zijn er 1 à 2 stories te zien op het account. Op Snapchat wordt door Jamin veel gebruik gemaakt van snaps van volgers. Veel gebruikers sturen tekeningen en snaps die Jamin laat zien in hun verhaal. De snoepketen is vooral visueel erg sterk op Snapchat. Met goed vormgegeven snaps en winacties die aanslaan op de doelgroep, is dit één van de accounts waar je veel inspiratie op kunt doen. Het account wordt veel gedeeld op andere social media zoals Instagram wat laat zien dat het account leeft onder de jongere doelgroep.

Gebruikersnaam: jamin_online

Jamin

3. The Hill

Deze (van origine starre) nieuwsorganisatie uit Washington D.C. is een koning in het vertellen van verhalen. Vaak gaan deze verhalen over politieke onderwerpen, niet bepaald iets wat je direct zou linken aan Snapchat. Deze politieke onderwerpen worden wel duidelijk afgestemd op een jongere doelgroep door de juiste onderwerpen te kiezen: een kijkje achter de schermen bij het Capitol of een tour langs de ambassades. Wekelijks zijn er op het account zo’n 4 stories te zien. Daarnaast is The Hill ook erg sterk met persoonlijke reacties door middel van chat die vaak grapjes of andere geestige opmerkingen bevatten.Grote kans dat je, als je een berichtje stuurt, iets terug krijgt.

Gebruikersnaam: thehilldotcom

4. Taco Bell

Deze fastfoodketen is een vaakgenoemd voorbeeld van hoe bedrijven hun Snapchat aan kunnen pakken. Het bedrijf heeft Snapchat enorm goed onder de knie en zelfs een team dedicated op Snapchat zitten. Wekelijks produceren zij zo’n 3 verhalen met elk een andere insteek. Zo zijn er stories rondom hun product lanceringen of acties. Ook heeft Taco Bell een selfie-lens gehad. Deze geolense had meer dan 225 miljoen impressies.

Gebruikersnaam: tacobell

Tacobell

5. ETQ Store

Dit exclusieve Amsterdamse schoenenmerk is een goed voorbeeld van een kleiner merk dat Snapchat inzet. Via Snapchat previewen ze regelmatig nieuwe collecties voor hun winkel in Amsterdam en online store. Ook zijn er regelmatig kortingscodes in de story te vinden, die erg relevant zijn voor de doelgroep. De behind-the-scenes die zij laten zien van fashionshows zijn erg snappy en leuk om te volgen.

Gebruikersnaam: etqstore

6. KFC Australia

Dit account van de Amerikaanse fastfoodketen (maar dan actief in Australië) is een schoolvoorbeeld van hoe je met weinig middelen een leuke story neer kunt zetten. Op Snapchat kondigt KFC vooral nieuwe producten en acties aan, maar spelen ze spelen ook in op de nieuwste internet-memes. Wekelijks zijn er op het account zo’n 3 a 4 snaps, gemaakt door het socialmediateam. KFC spreekt de taal van Snapchat en verwerkt op een doordachte manier kleine hints in de stories.

Gebruikersnaam: kfcaustralia

kfcaustralia

 Wat kun je hier van leren?

Wat we zien is dat deze accounts naast dat ze verschillen in tone-of-voice en doelgroep, ook veel overeenkomsten hebben.

  • Ze zijn visueel sterk en gaan om met Snapchat zoals jongeren dit ook zouden doen. Het komt natuurlijk over.
  • Vergeet niet dat je als merk in de inner circle van een jongere bent, als je elke keer tevoorschijn komt in de timeline. Zorg dat je net zo relevant en op hetzelfde niveau zit als de vrienden van jouw volger.
  • Wees creatief en denk vooral niet binnen de hokjes die geschapen zijn op andere sociale netwerken als Facebook en Twitter. Op Snapchat is het belangrijk dat je je niet gedraagt als merk, maar als gebruiker.

En jij, gebruik jij Snapchat al binnen je organisatie?