Content

In 5 stappen je community verbeteren met relevante content

0

Je kunt het bijna niet gemist hebben, onlangs werd de iPhone 7 met veel tamtam aangekondigd en losgelaten op de Nederlandse markt. Heb je wel eens naar een presentatie van Apple gekeken? Met een stalen gezicht wist Steve Jobs ons iedere keer weer te vertellen dat de nieuwe iPhone toch echt de allerbeste ooit was. Tim Cook (de opvolger van Steve als Apple CEO) heeft deze strategie moeiteloos overgenomen. In dit artikel deel ik tips om de strategie van Apple in te zetten voor jouw community.

Apple heeft het in de vingers om op hun eigen wijze een verhaal te vertellen. Dat zorgt er mede voor dat consumenten al ruim van te voren in slaapzakken in de rij liggen om de nieuwste gadget met het appeltje te bemachtigen.

De Apple-community bestaat uit trouwe fans die het merk een buitengewoon warm hart toedragen. Menig bedrijf, merk of community is jaloers op deze schare fans. Tijd om iets te leren van het befaamde bedrijf uit Cupertino.

Hoe zet je de strategie van Apple in om jouw community nog succesvoller te maken? Begin met het actief delen van content. Met een paar eenvoudige stappen zorg je ervoor dat actuele en relevante content jouw community een nieuwe impuls geeft en je leden vaker terugkomen en met elkaar in gesprek gaan. Laten we met de onderstaande 5 stappen aan de slag gaan.

1. Weten wat je lezers graag lezen

Als community manager is het een must om je leden goed te leren kennen. Hun karakter, gevoel voor humor, maar ook de onderwerpen die ze interessant vinden om over te praten of te lezen. Ik neem de Apple-fanclub even als voorbeeld. Zij zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in gadgets, nieuws over nieuwe Apple-producten, software, of tips over populaire nieuwe apps. Voor jou de ultieme kans om hier relevante en actuele content over te schrijven. Maak bijvoorbeeld een review over de nieuwste iPhone, vertel over de mogelijkheden van iOS 10 of deel jouw favoriete apps om ’s ochtends mee op te staan.

2. Maak vrienden en vorm een redactie

CommunityHet schrijven van actuele en relevante content is een tijdrovende klus. Onderwerpen verzinnen, onderzoek doen, afbeeldingen selecteren, correctie van je tekst en uiteindelijk je content plaatsen. Daarnaast is het ook van belang dat je vanuit je bedrijf of organisatie weet wat er leeft en welke informatie belangrijk is om te delen met je communityleden.

Kortom, een beetje hulp kun je goed gebruiken. Begin daarom met het vormen van een redactie. Begin lekker luchtig, zorg dat je enthousiaste schrijvers en verhalenvertellers vindt uit alle geledingen van het bedrijf en vraag ze om wekelijks een uurtje mee te denken over het creëren van content. Daarmee leg je de basis om uit te groeien naar een professionele communityredactie.

3. Zorg voor een contentkalender

Samen met de enthousiaste meedenkers in je redactie is het goed om een plan te maken. Op die manier blijf je actueel en weet je iedere week welke evenementen of gebeurtenissen relevant zijn voor jouw community. Maak een contentkalender, zet hier per week op welke content je wil gaan delen en welke onderwerpen van belang zijn voor de community.

Ik neem wederom Apple als voorbeeld. De afgelopen weken zou je contentkalender gevuld zijn met informatie over de nieuwe iPhone 7, artikelen over de Airpods en de nieuwe mogelijkheden van iOS 10. Denk bij je contentkalender ook aan relevante jaarlijkse gebeurtenissen, zoals de zomervakantie, feestdagen of muziek festivals. Voorbereiding is uiteindelijk het halve werk.

4. Winnen in Google, ben je vindbaar genoeg?

Je weet wat je lezers graag lezen, je hebt een actueel en relevant onderwerp bedacht, tijd om aan de slag te gaan. Bij het schrijven van je artikel is het belangrijk om een ander groot Amerikaans bedrijf in je achterhoofd te houden, namelijk de zoekmachine Google. Om nieuwe leden naar je community te trekken, is de vindbaarheid van je content van groot belang. Laten wij eerst kijken naar de titel.

De titel van je artikel moet helder omschrijven waar je content over gaat, hij moet kernwoorden omvatten waar lezers op zoeken in Google en de titel moet prikkelen om je artikel te gaan lezen. In de tekst is het belangrijk om gebruik te maken van headings (h1, h2, h3), maak belangrijke woorden of zinnen vetgedrukt (bold) of schuingedrukt (italic). Daarnaast is het aan te raden om je alinea’s met tussenkopjes te scheiden, zorg dat de titels van deze kopjes ook weer kernwoorden omvatten waar mensen op zoeken in Google.

5. Tekst alleen is niet genoeg (rijke media)

Tekst is belangrijk voor de zoekmachine en je lezers, immers niets zo fijn als een lekker overzichtelijke en makkelijk lezende tekst. Maar het verrijken van je content met andere soorten media is tegenwoordig net zo belangrijk.

Deel daarom in je artikel een aantal handige links naar verdiepende informatie, gebruik foto’s om je tekst te verduidelijken en levendiger te maken en gebruik video om je content nog relevanter te maken. Op die manier zal je lezer je artikel waardevol vinden en ziet Google dat je gebruik maakt van verschillende media en relevante content.

Nu zelf aan de slag met content

De eerste stappen voor het schrijven van relevante en actuele content voor je community zijn gezet, nu is het tijd om er zelf mee aan de slag te gaan. Ik sluit af met nog één bonustip! Zelf content maken is erg leuk en belangrijk, maar stimuleer vooral de leden van je community om je te helpen bij het maken van content.

Dat kan door ze zelf te laten schrijven of onderwerpen/tekst bij jou aan te dragen, alle hulp is welkom. Op die manier betrek je leden ook weer extra bij je online community. Ik ben erg benieuwd naar jouw tips op het gebied van content en communities. Laat je een reactie voor mij achter met je eigen best practices?

Afbeeldingen met dank aan 123RF.