Online marketing

9 misstappen bij influencer marketing & hoe je ze voorkomt

0

Momenteel horen we iedereen zeggen dat influencer marketing trending is. Met de komst van het internet en social media is de consument blind voor advertenties en doof voor reclames. Iemand met wie jij je kunt identificeren, geloof je immers eerder dan een advertentie. Maar hoe ga je aan de slag met influencers? Ik deel de meest voorkomende misstappen met je.

Influencer marketing is niks nieuws

Stephan Lam zei het enige tijd geleden al in zijn artikel over influencers voor B2C en B2B: influencer marketing is hot. Maar eigenlijk is influencer marketing niks nieuws. Al decennia worden bekende mensen ingezet in reclames om producten en merken aan te prijzen. Vaak worden ze ambassadeur van een merk dat echt bij de celebrity past. Het is een mooie manier om een invloedrijk persoon in te zetten voor je merk om  gericht een specifieke doelgroep te bereiken.

Het is voor een consument makkelijker om zich te identificeren met the girl next door dan met Beyonce.

Door het socialmedia-tijdperk kan tegenwoordig iedereen influencer worden, mits ze een niche hebben gevonden. Online influencers staan dichter bij de consument en komen daarom geloofwaardiger over dan een grote beroemdheid. Het is voor een consument makkelijker om zich te identificeren met the girl next door dan met bijvoorbeeld Beyonce.

Influencer marketing als onderdeel van je marketingstrategie

De markt ontwikkelt zich snel. Uit steeds meer industrieën staan influencers op. Je zult zien dat influencer marketing de komende jaren voor een groot deel zal verschuiven van kwantitatief naar kwalitatief bereik. Wat ik mijzelf nog steeds afvraag is waarom bedrijven influencer marketing als trend zien en nog steeds overtuigd moeten worden. Influencer marketing is een essentieel onderdeel van elke marketingstrategie.

Bereid je goed voor

Ik heb de afgelopen jaren veel gezien en geleerd op het gebied van influencer marketing. Mijn grootste les was dan ook: vertrouw een influencer niet op zijn/haar blauwe ogen. Je zet een influencer in om zijn/haar volgers te bereiken, dus dan wil je op voorhand zeker zijn wie die volgers zijn en waar ze vandaan komen. Onderschat dit niet en doe goed onderzoek voordat je een influencer inzet. Daarom wil ik je graag de volgende veelvoorkomende misstappen besparen, zodat je meteen goed van start gaat.

1. Influencer marketing als verkoopkanaal zien

Dit is toch wel de grootste misstap. Veel bedrijven zetten influencer marketing in om meer verkopen te genereren. Vaak zijn ze daarna teleurgesteld en willen ze niet meer met influencers werken. Dat is jammer, want dan zijn ze niet goed geïnformeerd. Influencers garanderen geen extra verkopen. Influencer marketing is een middel om je boodschap over te brengen bij een specifieke doelgroep. Vooral nieuwe merken die net begonnen zijn met social media, moeten eerst werken aan hun eigen profiel en geloofwaardigheid.

2. Alleen aan periodieke influencer marketing doen

Ik zie vaak dat bedrijven influencer marketing willen inzetten voor een specifieke campagne, zoals een productlancering. Het klinkt natuurlijk heel logisch dat je tijdens deze campagne een extra push wil creëren. Maar als bedrijf wil je toch doorlopend je verhaal onder de aandacht brengen? Hiervoor is het werken met influencers een essentieel onderdeel. Zet influencers voor een langere tijd in, verbind ze aan je merk en sluit een jaarcontract af. Geef ze bijvoorbeeld een jaar lang gratis producten in ruil voor een socialmedia-post per maand.

3. Alleen naar het bereik kijken

Je hoort het steeds vaker: kijk niet naar het bereik van de influencer, maar naar de impact. Het gaat niet meer om het aantal volgers die een influencer heeft. Engagement ofwel impact is key voor een goede influencermarketing-strategie. Het aantal likes, comments en shares dat een influencer heeft per post. Het is veel belangrijker dat een influencer een hechte relatie heeft met zijn volgers, zo zijn ze in staat om de volgers ook echt te activeren.

4. Geen goede match zoeken

Voor een succesvolle samenwerking is het van belang dat jouw merk naadloos aansluit bij het merk van de influencer. Op het moment dat dit niet het geval is, zal het ook niet veel opleveren. De volgers zullen teleurgesteld zijn en de influencer niet meer serieus nemen. Staar je dus wederom niet blind op het aantal volgers, maar ga opzoek naar trending influencers met trouwe fans.

5. Zelf niet aan de slag gaan

Bedrijven en ondernemers vergeten dat ze zelf ook influencer zijn. Niet alleen influencers moeten voldoen aan een prachtige feed op Instagram. Influencers verwachten ook van merken dat ze dit onder controle hebben. Ze willen zich graag identificeren met merken die de juiste vibe uitstralen op hun social kanalen.

Boring in = boring out!

Het resultaat van een boring bedrijf op social is voorspelbaar. Boring in = boring out! Dus daag jezelf uit en werk aan dat perfecte overzicht. Hoe meer engagement je hebt op social media, hoe meer influencers vanzelf met je willen samenwerken.

6. Een agency als enige mogelijkheid zien

Er wordt vaak heel ingewikkeld gedaan door agencies over influencer marketing. Alsof het abracadabra is waar niemand iets van snapt. Als je je een beetje verdiept in de materie, kun je heel ver komen. Overigens zal een agency alleen de influencers aanbieden die ze exclusief gecontracteerd hebben en heb je vaak geen contact met de influencers direct. Je krijgt dan niet de mogelijkheid om zelf een relatie met de influencer op te bouwen.

7. Influencer marketing als te duur zien

Het mooie van influencer marketing is dat het niet extreem duur hoeft te zijn. De uitdaging zit in het vinden van de juiste influencers die fan zijn van jouw merk. Hier gaat tijd inzitten. Maar als je ze eenmaal gevonden hebt, kun je een relatie met ze opbouwen en zullen ze openstaan voor een barter deal. Belangrijke bijvangst is de authenticiteit van content die influencers met jou merk gaan creëren.

Uiteraard moet de influencer wel naar rato beloond worden. Dit hoeft niet altijd geld te zijn als de beloning maar in verhouding tot de opdracht staat. Overigens bestaan er platformen met een online netwerk van influencers waarbij je ze gemakkelijk en snel kunt vinden.

vrouw-make-up-vlog-opnemen

8. Niet reposten

Ik begrijp het niet dat bedrijven content van influencers niet delen op hun eigen kanalen. De meest geweldige content wordt geproduceerd door een ambassadeur die ook nog volgers heeft. Waarom zou je dit niet delen met de rest van de wereld!?

9. Niet verder kijken dan je neus lang is

Weet wie je doelgroep is en wees ervan bewust waar deze doelgroep actief is. Het is heel belangrijk dat je de juiste boodschap zendt op het juiste kanaal. Ik zie nu al een verschuiving in online media. Waar we een paar jaar geleden alleen maar bloggers verkochten, worden we nu gebeld voor YouTubers en Instagrammers. De spanningsboog van de consument wordt alleen maar korter en ze zijn niet gebonden aan een specifiek kanaal.

Influencer marketeers

Ik voorspel dat elk groot bedrijf over een paar jaar een influencer marketeer heeft werken. Verdiep je daarom goed in deze materie en vergaar zoveel mogelijk kennis. We kunnen namelijk deze vorm van marketing niet meer wegdenken. Uit ervaring kan ik vertellen dat je zelf aan de slag moet gaan met influencer marketing om te zien wat voor jouw merk werkt.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.