Social media

Pinterest: steeds meer mannen & de laatste cijfers [nieuw onderzoek]

0

“Pinterest is a marketing game-changer,” aldus de binnenkomer van de Pinterest Consumption Study 2016 van Ahalogy. Het onderzoek meet – nu voor het derde jaar op rij – hoe ’s werelds grootste ideeëncatalogus consumentengedrag en mediagebruik beïnvloedt in de VS, Canada en voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de mogelijkheden voor bedrijven in Nederland nog niet hetzelfde zijn als in deze landen (bijvoorbeeld met promoted pins), levert het toch een aantal interessante inzichten op. 

De nieuwste cijfers

De Pinterest-populatie is langzaam maar zeker aan het veranderen, blijkt uit het onderzoek van Ahalogy. 30% van de Amerikanen heeft inmiddels een Pinterest-account. Het merendeel daarvan is ‘actief’: ze gebruiken Pinterest iedere maand en 40% van deze pinners gebruikt Pinterest zelfs dagelijks. Actieve pinners besteden een aanzienlijke tijd op Pinterest per bezoek: 34 minuten. Dit is langer dan op andere social media zoals Facebook (33 minuten), Twitter (24 minuten) en Instagram (24 minuten).

Nog meer ingezoomd op deze actieve gebruikers zien we de volgende cijfers:

  • 82% is vrouw, 18% man
  • 67% is onder de 40 jaar (bij dagelijkse pinners is zelfs 82% onder de 40 jaar)
  • 42% ziet zichzelf als een early adopter. Pinterest wordt door hen gebruikt als de belangrijkste bron om de laatste trends te spotten en nieuwe ideeën op te doen.

Pins maken de man

In het onderzoek is het gedrag en gebruik onder mannen nader bekeken, in 2015 het snelst groeiende segment op Pinterest. Mannen gaan Pinterest veelal op aanraden van een ander (partner of vriend) gebruiken. Ook heeft 30% kennisgemaakt met het platform doordat zij een interessante pin van iemand anders kregen doorgestuurd. Bovendien ziet 20% van de mannen het als het ideale platform om hun favoriete merk te volgen.

Het gebruik van Pinterest gaat bij mannen meer ten koste van het gebruik van andere media dan bij vrouwen. Mannen gebruiken Pinterest vaker als alternatief voor surfen over het internet (58% vs. 48%), het doorbladeren van een catalogus (58% vs. 50%), het gebruik van andere social media (56% vs. 47%) of voor het lezen van een magazine (50% vs. 42%).    

Men's Health op Pinterest.

Men’s Health op Pinterest.

(P)inspiratie

Pinterest is more ‘search’ than ‘social’. – Ahalogy

Het gaat bij Pinterest meer om het ontdekken van interessante content dan om sociale expressie. Gebruikers willen geïnspireerd worden! Pinterest heeft daarom veel geïnvesteerd om het zoeken binnen Pinterest nog makkelijker te maken. Zo werd in 2014 guided search geïntroduceerd en eind 2015 image based search. Bij guided search geeft Pinterest je allerlei suggesties naar aanleiding van het invoeren van je zoekopdracht. Stel dat je zoekt op ‘blog’, dan geeft Pinterest je alvast de volgende mogelijkheden: 

Guided search van Pinterest.

Guided search van Pinterest.

Image based search is een zoekmogelijkheid, waardoor je zonder tekst en enkel met beeld kunt zoeken. Met een soort vergrootglas kun je bepaalde onderdelen in je pin selecteren. Pinterest zoekt vervolgens soortgelijke beelden. 

Top 10 categorieën

De top 10 van categorieën waarop het meest wordt gezocht, is: DIY (do-it-yourself), eten & drinken, interieur, haar & beauty, design, reizen, damesmode, gezondheid & fitness, cadeaus en tuinieren. 

Pinterest is zelfs voor de volgende categorieën dé informatiebron (boven andere social media, websites, magazines en ‘via via’): design, DIY, eten & drinken, tuinieren, haar & beauty, decoratie, fotografie, tatoeages, bruiloften en damesmode.

Mobile first

Pinterest wordt het meeste gebruikt op mobiele devices, zoals smartphones en tablets. Pinners zijn ook meer geneigd om aankopen te doen en een pin te bewaren vanaf hun mobiele telefoon. Aan de andere kant lijkt het op een mobiele telefoon lastiger om content te bewaren van bronnen buiten Pinterest. Pinners vinden dit op een groter scherm (zoals een laptop of desktop) makkelijker.

Kijken, kijken…

Door Pinterest geïnspireerd koopgedrag is aanzienlijk toegenomen in de VS. 73% van de actieve gebruikers (en 89% van de dagelijkse gebruikers) heeft wel eens iets gekocht, nadat ze het op Pinterest had gezien. Met name in de categorieën mode, interieur en beauty.

Nordstrom geeft op producten aan wat 'trending' is op Pinterest.

Nordstrom geeft op haar producten aan wat populair is op Pinterest.

Tweederde van de actieve pinners (en 86% van de dagelijkse gebruikers) geeft daarnaast aan dat ze in fysieke winkels zoekt naar producten die ze op Pinterest heeft bewaard. Vaak pakken ze de mobiele telefoon er daadwerkelijk bij, bijvoorbeeld om ingrediënten van recepten op te zoeken of materiaal te kopen voor DIY-projecten.

Pinners staan ook meer open voor marketing op het platform dan gebruikers van andere social media. 47% van de actieve pinners volgt merken en bedrijven op Pinterest en maar liefst 83% van de actieve gebruikers volgt liever hun favoriete merk dan beroemdheid op Pinterest.

En ook kopen!

In de zomer van 2014 introduceerde Pinterest de zogenaamde promoted pins. Deze gesponsorde pins zijn pins waar je als bedrijf voor betaalt, zodat de gewenste doelgroep ze in relevante zoekresultaten, categoriepagina’s en de startpagina te zien krijgt. 64% van de pinners die wel eens een gesponsorde pin heeft gezien, vindt het waarde toevoegen en 13% is hier neutraal over. Ook heeft bijna de helft van de actieve Pinterestgebruikers er wel eens op geklikt. Meer dan 40% geeft aan op basis van een gesponsorde pin een aankoop te hebben gedaan. Promoted pins zetten aan tot actie!

Content zonder grenzen

Goede content kent geen grenzen. Een relevante pin kan overal ter wereld door gebruikers worden gezien. Volgens Pinterest woont de helft van de pinners buiten de Verenigde Staten. De site is inmiddels beschikbaar in meer dan 30 talen. Pinterest heeft kantoren in onder andere Londen, Parijs, Berlijn, Dublin, Sao Paulo en Tokyo.

In het onderzoek van Ahalogy is ook gekeken naar het Verenigd Koninkrijk en Canada. In Canada groeit Pinterest hard. Meer dan een derde van de Canadese pinners is in 2015 het platform gaan gebruiken. De Canadese gebruikers lijken qua gedrag erg op de pinners in de Verenigde Staten.

De Britten zijn met 10 miljoen actieve gebruikers ook goed vertegenwoordigd op Pinterest. 79% van de pinners blijft ten minste 10 minuten per bezoek. Hier zijn andere categorieën populair dan in de VS, zoals bijvoorbeeld kunst, fotografie, film, muziek en boeken.

Wat betekent dit voor ons?

Meer en meer mensen, vrouwen én mannen, ontdekken Pinterest en zoeken inspiratie. In Nederland zijn er inmiddels 2 miljoen gebruikers, waarvan 334.000 dagelijks (Newcom Research & Consultancy, pdf). Pinners – ook jouw (potentiële) klanten – zijn (positief) betrokken, zeer mobiel en er klaar voor om te kopen. Ze zijn ontvankelijk voor merken en bedrijven die waardevolle content delen en klaar om actie te ondernemen op de informatie die ze vinden. Er is vaak een koopintentie, nu of in de toekomst. En ze raadplegen zelfs pins als ze aan het shoppen zijn!

Pinterest laat weten dat ik voor gesponsorde pins ‘in mijn land’ nog even geduld moet hebben en dat ook de pins met een koopknop (buyable pins) nog even op zich laten wachten. De vraag is hoe lang nog, we beginnen een beetje ongeduldig te worden. Per 1 november gaan de nieuwe algemene voorwaarden en het privacybeleid in en worden – als je niet in de VS woonachtig bent – de producten en diensten aangeboden door Pinterest Europe Limited. Een voorbode?

Met of zonder gesponsorde pins, Pinterest kan je bedrijf of organisatie veel brengen. Denk aan branding, engagement, traffic naar je website, webshop of blog. Tot pins!

Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.