Content

Het geheim van een perfecte titel

0

Een titel kan je artikel maken of breken. Je hebt uren, dagen, of misschien wel weken zitten zwoegen op dat ene stuk. Maar die paar woorden boven je tekst bepalen vaak of mensen er überhaupt wel naar kijken. Uit ervaring weten we helaas allemaal dat een krachtige en pakkende titel bedenken geen makkelijke opgave is. Buffer heeft daarom als hulpmiddel een lijst opgesteld, met meer dan 25 verschillende opties voor de formulering van jouw titel.

Voorkennis

Bij het maken van titels is het sowieso verstandig om de volgende drie feiten in je achterhoofd te houden.

1. Bij lezers blijven vooral de eerste drie en de laatste drie woorden van je titel hangen: een titel met zes woorden is dus ideaal. Als je een langere titel gebruikt, houd er dan rekening mee dat die eerste en laatste drie woorden het meest gelezen zullen worden; stop daar dus je belangrijkste en meest pakkende boodschap in.

2. Misschien ken je de volgende quote van David Ogilvy wel: ‘On average, five times as many people read the headlines as read the body copy’. De auteur van ‘the ultimate list of headline formulas’ liet zelfs zien dat van de 3800 mensen die een tweet van hem lazen, er maar 50 op klikten om te lezen! De boodschap is dus dat het aantal mensen dat doorleest in grote mate van je titel afhangt. Voel de druk!

3. Facebook benadeelt posts ermee tegenwoordig én er is bewezen dat het niet werkt: een

Getallen (in cijfers, niet in woorden)

Getallen impliceren lijstjes en mensen houden van overzicht bij het verwerken van nieuwe informatie. Daarnaast geeft een getal ook aan dat het bericht belangrijk is en informatie bevat die er toe doet. Althans, zo wordt dat verwerkt in het brein. De gewenste woordvolgorde om aan te houden is: getal – bijvoeglijk naamwoord – zelfstandig naamwoord – motivatie – belofte, bijvoorbeeld: ‘5 makkelijke tips voor het creëren van advertenties waardoor je sales stijgen’.

How to’s

Een titel die begint met ‘Hoe’ geeft aan dat de auteur precies weet hoe hij iets moet bewerkstelligen en daarover informatie in handen heeft. De lezer verwacht dat hem precies uitgelegd gaat worden wat te doen. Dat vindt de lezer prettig, want daar is hij of zij precies naar op zoek. Een voorbeeld hiervan is: ‘Hoe creëer je de perfecte socialmediastrategie voor jouw bedrijf?’

Vond je dit nog niet genoeg inspiratie? Lees dan hier the ultimate list of headline formulas van Buffer. Of heb je toevallig zelf dé formule voor titels ontdekt? Deel hem dan hieronder met ons!