Innovatie

Innoveren doe je door continu te communiceren

0

Communicatie en technologie kunnen niet zonder elkaar. Hoe zorgen we ervoor dat we binnen organisaties met elkaar blijven communiceren? We moeten niet van alles roepen vanuit marketing óf vanuit technologie, maar de kennis die we in huis hebben met elkaar delen. Ik beschrijf in dit artikel enkele voorbeelden die tijdens de 404-conferentie van Kentico voorbij kwamen.

sdr

Op de juiste manier communiceren

Het is vooral belangrijk om op de juiste manier te communiceren. Niet alleen met je collega’s, maar ook met je klanten. Als voorbeeld geeft Scott Liewehr (Digital Clarity Group) het voorbeeld van het maken van een tandartsafspraak. Je  stuurt bijvoorbeeld een mail naar je tandarts met de vraag wanneer je langs kunt komen. Vervolgens belt de tandarts je terug om een datum met je te bespreken. Het doel is in beide gevallen hetzelfde, maar de klant heeft in eerste instantie gekozen voor mailcontact. Het is dan (vaak) ook logisch om via dat kanaal te antwoorden, al hangt het ook af van de vraag die beantwoord moet worden.

Een inspirerend voorbeeld komt van Scott Stratten (Unmarketing). Scott vertelt in zijn sessie hoe het Ritz Carlton via serviceverlening het voor elkaar kreeg om viraal te gaan. Het Ritz Carlton ontving een telefoontje van een vader die de knuffel van zijn zoontje in het hotel had laten liggen. De schoonmaker heeft de knuffel gevonden en samen met collega’s ervoor gezorgd dat niet alleen de knuffel kosteloos naar huis werd gestuurd, maar maakte ook nog een aantal foto’s. Op deze foto’s is te zien dat de knuffel nog een aantal dagen vakantie heeft gevierd, zoals bijvoorbeeld bij het zwembad en dat de knuffel een schoonheidsbehandeling heeft ondergaan. Het is eigenlijk een heel klein gebaar, maar heeft er wel voor gezorgd dat deze familie blij verrast was toen ze de knuffel thuis ontvingen. De vader heeft vervolgens deze leuke ervaring gedeeld met zijn familie, vrienden en op social media.

2012-05-17-joshiepic2

Pas technologie toe in je communicatie

Het is niet altijd meteen duidelijk welke technologie het beste bij je bedrijf past of hoe je verschillende soorten technologie goed met elkaar of met je personeel kunt laten communiceren. Het vraagt veel denkwerk, kennis en communicatie. Als je aan de slag gaat met innovatie, is het goed om niet alleen met de marketingafdeling en een developer om de tafel te gaan, maar ook je personeel erbij te betrekken.

Een mooi en simpel voorbeeld kwam van Scott Stratten. Een golfbaan heeft reclameborden hangen met een QR-code om de John Deere Classic App te downloaden. Het bord bevat 2 QR-codes, een voor iOS en een voor Android, op zichzelf is daar niets verkeerds mee. Maar het tweede bordje dat ernaast hangt (dat je links op de foto ziet) zegt dat je in dit gebied geen telefoon mag gebruiken. Dit is iets wat een developer of een marketeer niet altijd weet. Maar andere betrokken wel hadden kunnen weten.

mde

Communicatie tussen producten

Tijdens het event wordt QR-codes en andere technologische ontwikkelingen uitgebreid besproken. Zo ook de communicatie rondom technieken onder elkaar. Want hoe is het mogelijk dat twee totaal verschillende producten met elkaar kunnen communiceren en op elkaar kunnen reageren?

Als je een QR-code scant, wordt er bijvoorbeeld een browser geopend met de betreffende link die bij de QR-code hoort. En je website communiceert met een cms-systeem. Door deze twee verschillende technieken met elkaar te verbinden, kun je hele relevante informatie verkrijgen over je doelgroep. Want wat lezen ze? Waar zijn ze in geïnteresseerd en wat kopen ze of hebben ze al verkocht in het verleden? Met de informatie die je krijgt, kun je jouw website weer optimaliseren en je marketingstrategie aanpassen.

The greatest enemy of progress is not stagnation, but false progress – Sydney J. Harris.

Betrek ook andere medewerkers

Tijdens het evenement wordt het dan vooral ook duidelijk dat het belangrijk is dat niet alleen marketeers en techneuten met elkaar communiceren, maar dat ook andere medewerkers erbij betrokken worden. Door duidelijk je wensen en mogelijkheden met elkaar te communiceren, ben je samen in staat om de juiste innovatieslag te maken.

Ik wil dit artikel dan ook eindigen met de quote: ‘The greatest enemy of progress is not stagnation, but false progress’ van Sydney J. Harris. Innoveren doe je door continu met elkaar te communiceren. Als je niet goed communiceert, zal het innoveren langzamer gaan of zelfs stil komen te staan.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.