Content

Trump: 4 dingen die je kunt weten voor de verkiezingen in maart 2017

0

Column – Ik heb van de week onze Lieve Heer aangesproken en Hem om vergeving gevraagd. Ik heb Hem beloofd dat “ze” het over 4 jaar echt weer recht gaan zetten en of Hij in die komende periode een oogje in het zeil wilde houden, zodat er geen al te grote ongelukken in de wereld gaan gebeuren. Ja, excuses, ook ik was een beetje van slag door de uitkomst van de verkiezingen in de VS.

De avond ervoor op de televisie zaten alle deskundigen van Nederland nota bene nog met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te vertellen dat Hillary het zeker zou winnen. En alle peilingen lieten een voorsprong zien. Ik ging gerust naar bed, het zou zo gek niet worden. Enfin, we kennen het einde en jammer dat er voor deze morning after geen pil beschikbaar was.

Het journaal, de kranten en het internet is een grote herkauwmachine geworden waar geen enkele toegevoegde waarde meer is bij de verschillende kanalen.

De media

Maar was er dan niemand die dit aan zag komen? Jawel (Google maar eens op Allan Lichtman), maar voor een boodschap met nuance en die ook nog een beetje tot nadenken stemt, is gewoon geen tijd en plaats meer in de media. Het journaal, de kranten en het internet is een grote herkauwmachine geworden waar geen enkele toegevoegde waarde meer is bij de verschillende kanalen. Het gaat uitsluitend nog over het vullen van beeld op tv, vierkante centimeters in een krant en MB’s op internet.

Feiten zijn daarnaast ook niet zo belangrijk meer, lijkt het. Beeldvorming en meningen doen alleen nog ter zake. Misschien is the Donald zelf nog wel het beste voorbeeld van dit alles: een persoon die één aantoonbare leugen per 3 minuten en 15 seconden produceert, kan toch gewoon president worden. En dat terwijl in de gehele geschiedenis van de mensheid kennis nog nooit zo toegankelijk was als nu, lees: internet.

Op zoek naar de waarheid

“Feiten” op het web zijn overigens ook met de nodige scepsis te benaderen. Google en Facebook voeren geen enkele redactie en zijn hooguit bezig met de advertentieverkoop. Dus als je al op zoek bent naar de waarheid: moet een “deskundige” op tv nog iets van autoriteit hebben? Op het internet kan iedere idioot gewoon helemaal los gaan. Hier even wat voorbeelden uit de Greatest Nation on Earth waarbij je af en toe ook even in je ogen moet wrijven of je dit goed leest:

waarheid eed gekruiste vingers op de rug

Vergaar je eigen kennis

Volgend voorjaar zijn wij weer aan de beurt met verkiezingen. Hoewel het hier gelukkig nog niet zo idioot is als in de VS, gaat dit waarschijnlijk ook weer een klein partijtje moddergooien worden of niet ter zake doende blah blah opleveren. En daarom, lieve leesvriendjes van mij: wapen jezelf met kennis deze keer, prik door de onzin van iedereen heen. Laat geen deskundige jouw mening vormen, denk zelf na als een politicus wat zegt.

Je moet er wel wat voor doen. Kennis komt niet vanzelf, maar om het jullie makkelijk te maken heb ik over vier onderwerpen een feitvraagje bedacht die je makkelijk zelf kunt opzoeken en die waarschijnlijk wel ter sprake zullen komen in maart 2017 (zie einde artikel).

Misschien een eerste aanzet om zoiets sowieso af en toe eens even te doen als iemand iets met grote stelligheid beweert? Google is your friend. Maar let op: ook vrienden spreken niet altijd de waarheid.

Wat weet je over:

  1. Immigratie: met hoeveel mensen is de bevolking toegenomen in 10 jaar tijd?
  2. Zorgkosten: met hoeveel zijn de zorgkosten toegenomen in 10 jaar tijd?
  3. Mobiliteit: hoeveel auto’s waren er in 2006 en respectievelijk 2016 in Nederland?
  4. Veiligheid: wat gaven we uit aan defensie per hoofd van de bevolking?

feiten_antwoorden_gedraaid

Afbeeldingen met dank aan 123RF.