Social media

Instagram ♥ updates: livestreamen, reacties liken & meer

0

De laatste paar dagen zie ik steeds meer meldingen van Instagram voorbijkomen: ‘… is live’. Het is de nieuwste feature van Instagram: Instagram Live. In dit artikel neem ik je graag stap voor stap mee hoe je een livevideo start, en bespreek ik wat we van deze feature vinden. Maar Instagram heeft méér nieuwe functies. Deze hebben alles te maken met reacties. Ken jij ze al?

Nieuwe opties bij reacties

Een tijdje geleden zag ik al dat je reacties kon ‘liken’. Helaas kon ik het maar één dag. Mijn collega’s konden het nog niet zien, dus ik had waarschijnlijk het geluk dat ik een van de eersten was die de functie kreeg toegespeeld. Helaas was het na een paar dagen weer weg, wat ook met de kuren van mijn smartphone te maken kan hebben. 😉 Afgelopen december schreef Instagram er zelf al over. ”Since the beginning of Instagram, we have focused on making it a welcoming place for everyone.” Met deze gedachte heeft Instagram het mogelijk gemaakt om reacties te liken, direct op reacties te reageren, maar ook de mogelijkheid om de toegang die je iemand hebt gegeven op je privé-account weer te ontzeggen.

Reacties liken & gericht reageren

Deze update wordt goed opgepakt. Zo schreven Buzzfeed en de Belgische Fashionista er onder andere erover. Wat kunnen we nu precies? Op een bepaalde reactie onder je post kun je liken met een hartje (zoals hieronder op de afbeelding te zien is). Daarnaast kun je reageren op bepaalde reacties. Erg handig. Nu hoef je niet meer personen te taggen, en het zorgt voor een beter overzicht onder je reacties. In onderstaande afbeelding zie je hoe gemakkelijk je dit doet. Is de functie bij jou al beschikbaar?

Afbeelding via Instagram

Afbeelding via Instagram

Reacties uitschakelen voor- of achteraf je geplaatste post

Er zijn meer ontwikkelingen op het gebied van reacties. Je kunt ook reacties onder je foto’s uitschakelen. Onder andere Wired komt met een handige, uitgebreide uitleg. In het kort laat ik het je hieronder nog zien (zie afbeelding).

reacties-instagram

Waarom zou je reacties willen uitzetten onder een post? Het lijkt me juist minder goed voor je engagement. Maar in sommige gevallen kan het natuurlijk wel handig zijn. Stel, je hebt een win-actie uitgezet voor je bedrijfsaccount. Dan is het vervelend om mensen te moeten teleurstellen dat ze niet meer kunnen meedoen. Via de puntjes rechtsboven bij de post, kom je bij de optie ‘reacties uitschakelen’ terecht. Dit kun je ook doen bij het plaatsen van je post door via de ‘geavanceerde instellingen’ (onderin bij het delen van je post) bij ‘Reacties uitschakelen’ terecht te komen.

Instagram Live

Maar nu over dé feature waar iedereen het de afgelopen dagen over heeft: Instagram Live! Wat is het? Net als Persicope, Meerkat, Blab & Facebook Live kun je nu óók op Instagram livevideo’s inzetten. iCulture en Mashable kondigden onder andere al aan dat Facebook Live eraan zat te komen, maar nu de live-sessies echt mogelijk zijn, wordt er volop over geschreven. Zo vind je al veel informatie over Instagram Live op Bright.nl. Ook worden Periscope, en Facebook Live al dood verklaard door iMore: ”RIP Facebook Live and Periscope. We hardly knew ye.

Hoe werkt Instagram Live?

Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Net als wanneer je een Instagram Story wil plaatsen, klik je op ‘mijn verhaal’ of op het camera-icoontje (zie ook onderstaande afbeelding).

instagram-livevideo

Zodra je hierop hebt geklikt, kun je naar links ‘swipen’ om naar het live-gedeelte te gaan (linkerafbeelding van de twee afbeeldingen hieronder). In de afbeelding rechts hieronder kun je zien hoe het eruitziet als je echt live bent. Rechts bovenin zie je het aantal kijkers (naast het oogje). De commentaren vliegen vanaf onderaan je scherm binnen en aan het aantal hartjes dat naar boven stroomt, kun je zien of je live-sessie gewaardeerd wordt.

instagram-livevideo

Instagram geeft op het helpcentrum aan dat je via ‘comment’ (links onderin je scherm als je live bent) een reactie kunt toevoegen en deze bovenin het scherm kunt vastzetten. Zo kunnen je kijkers deze vastgezette reactie makkelijker zien. Als je rechts onderin naast het hartje op de drie puntjes klikt, kun je het commentaar uitschakelen. Ben je klaar met de live-sessie? Klik dan op het kruisje. Dan ben je weer ‘weg’. In onderstaande video van Instagram zie je nog een impressie van de genoemde stappen.

Today we’re announcing two updates: live video on Instagram Stories and disappearing photos and videos for groups and friends in Instagram Direct. Live video on Instagram Stories helps you connect with your friends and followers right now. It’s easy to go live — just swipe right from feed to open the camera, tap the “Start Live Video” button and start sharing for up to an hour. Your friends may get a notification when you go live so they can tune in. While you’re live, you can pin a comment for everyone to see or turn comments off altogether. When you’re done, your live story immediately disappears from the app so you can feel more comfortable sharing anything, anytime. When someone you follow starts a live video, you’ll see “Live” under their profile photo in the stories bar. During the broadcast, you can comment and like as much as you want. You can also discover new live videos on Explore. Tap “Top Live” to see exciting live videos happening at that moment. Live video on Instagram Stories and Explore will be rolling out globally over the next few weeks. You can learn more about today’s updates at help.instagram.com.

Een video die is geplaatst door Instagram (@instagram) op 21 Nov 2016 om 10:02 PST

Wat vinden we ervan?

Persoonlijk vind ik het ontzettend leuk én handig dat Instagram met deze nieuwe feature komt. Ik was al enthousiast over Periscope en Blab, maar merkte dat het wéér een extra app is (en met een beperkt telefoongeheugen is dat niet fijn), waardoor ik het snel van mijn telefoon verwijderde. Of ik dacht er simpelweg niet aan om het te openen. Bij Instagram vind ik het erg fijn dat je in één app je foto’s en stories kunt delen, en nu dus ook aan de slag kunt met livevideo’s. Wil je livevideo’s inzetten? Dan heb je al een voordeel aan de volgers die je al hebt op Instagram. Je hoeft niet per se op je andere kanalen te posten dat je live gaat op bijvoorbeeld Blab of Periscope.

Een nadeel aan de livevideo is dat je video’s niet kunt opslaan. Je kunt alleen op één moment ‘live gaan’ en de sessie kun je later niet meer terugkijken. Dit is jammer voor de volgers die jouw sessie hebben gemist. Maar het is ook jammer voor jezelf. Zo kun je de gestelde vragen niet meer terugzien, en vragen van jouw volgers kunnen juist ontzettend waardevol zijn.

Testen van Instagram Live

Onze presentator van de Frankwatching Podcast & social media-expert Jelle Drijver ging gister al aan de slag met het testen van Instagram Live. Dat zag ik voorbijkomen en ik was benieuwd naar zijn ervaring. Wat vindt Jelle van deze nieuwe feature?

We kennen al livestreaming-diensten als Periscope en Meerkat, Blab en nu ook Instagram Live. Een leuke laagdrempelige manier om met je doelgroep in contact te staan. Instagram Live werkt super eenvoudig en zeer intuïtief. Groot nadeel in vergelijking met Facebook Live vind ik dat je de uitzendingen niet kunt opslaan of terugkijken. Live is Live. En gestopt is weg. Ik voorspel dat dat een veel gevraagde feature gaat worden waarvan het mij verbaast dat het er niet gewoon al meteen in zit. – Jelle Drijver

Waar zet je Instagram Live voor in?

Net zoals Periscope, Meerkat, Facebook Live en Blab kun je Instagram Live voor verschillende doeleinden inzetten. Bijvoorbeeld om een evenement te livestreamen, maar ook om een kijkje achter de schermen te geven. Hieronder een rijtje met inspiratie voor livestreams die ook toepasbaar zijn voor Instagram Live.

Wat in ieder geval zeker is, livestreaming is hot! Wil je nog meer weten over het succes van liveastreamen? Dan raad ik je dit artikel van Mashable aan.

Wat zijn jouw ervaringen?

Ondanks dat ik erg enthousiast ben over de nieuwe ontwikkelingen van Instagram, vraag ik me wel af in hoeverre Instagram blijft ‘kopiëren’ van andere social-mediakanalen. Eerst de Instagram Stories, toen de reacties en nu Instagram Live. Worden kanalen als Snapchat en Periscope nu overbodig?

Wat vind jij van de laatste updates van Instagram? Ben je er zelf al mee aan de slag gegaan? Laat het weten in een reactie. Ik ben erg benieuwd!

Afbeelding intro met dank aan 123RF.