Loopbaan

3 tips om te starten met recruitment via social media

0

Recruitment bestaat al ontzettend lang en kent vele aspecten. Over verschillende onderdelen ervan heb je al op Frankwatching kunnen lezen. Zo kreeg je bijvoorbeeld tips bij het vinden van kandidaten met een hoog EQ en werden er boeken voor je op een rijtje gezet die inzicht geven in de psychologie die onder andere speelt bij recruitment. Weer een heel andere tak van de ‘recruitment-sport’ is de combinatie recruitment en social media. Wil jij beginnen met social media voor recruitment? In dit artikel deel ik tips, zodat jij aan de slag kunt.

Deze week is het de themaweek ‘social media’ op Frankwatching. En een artikel over recruitment mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. We beginnen in dit artikel bij de basis. Ik leg uit waarom het slim is om social media in te zetten bij recruitment en geef je daarna tips die je zelf meteen kunt toepassen in de praktijk.

We weten inmiddels dat het belangrijk is om te zijn waar je doelgroep is, of het nou om sales of recruitment gaat.

Waarom moet je social media inzetten bij recruitment?

Socialmedia-gebruik

Laten we beginnen met het beantwoorden van de vraag waarom het slim is om social media in te zetten als middel voor recruitment, ook wel ‘recruitment 2.0’. Een overduidelijke reden is natuurlijk dat het gebruik van social media de afgelopen jaren ontzettend groeide. Daardoor groeide het bereik via social media ook. Dit is vooral zo onder de zogeheten millennials en generatie Z: een doelgroep die je waarschijnlijk graag wil bereiken met jouw advertentie. En we weten inmiddels dat het belangrijk is om te zijn waar je doelgroep is, of het nou om sales of recruitment gaat.

Snelheid van functies vervullen

Een tweede, wat minder bekende, reden om social media te gebruiken voor recruitment heeft te maken met de snelheid waarmee functies vervuld worden. FurstPerson gebruikt de cijfers uit de VS als voorbeeld: er zijn daar op dit moment 5,5 miljoen onvervulde banen, wat betekent dat het een bedrijf gemiddeld 27 dagen kost om die functies in te vullen. Dat kost natuurlijk geld. Social media kunnen deze periode korter te maken. Daarmee bereik je namelijk ook de mensen die niet per se actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar hier wel voor in zijn. Terwijl ze dan bijvoorbeeld door hun newsfeed op LinkedIn scrollen, zien ze misschien wel jouw vacature staan waar ze niet actief naar opzoek waren, maar wel in geïnteresseerd zijn.

Maar hoe dan?

Goede redenen dus om met recruitment via social media aan de slag te gaan! Maar hoe dan? Het theoretische verhaal en de redenen klinken altijd mooi, maar in de praktijk blijken dingen vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Om je op weg te helpen volgen hier 3 makkelijk toe te passen tips voor effectieve recruitment via social media.

Met social media bereik je namelijk ook de mensen die niet per se actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar hier wel voor in zijn.

1. Wees consistent

Zorg voor vacatures en bijbehorende posts, die consistent zijn met je bedrijfscultuur. Op die manier trek je kandidaten aan die in je bedrijf passen. Ook krijgen zij hierdoor vertrouwen in je bedrijf en dat maakt het werk voor hen aantrekkelijk. In tegenstelling tot wanneer ze zich ‘gecatfisht’ voelen.

2. Creëer een mogelijkheid tot interactie

Wil je je content levendig houden en zorgen dat het steeds bovenaan de newsfeed blijft staan? Daar is interactie dé oplossing voor, zo ook bij recruitment-content. Ook maakt interactie het makkelijker voor mensen om te reageren op jouw vacature. Als ze bijvoorbeeld op een link kunnen klikken en meteen kunnen solliciteren, zullen ze dit sneller doen dan wanneer ze zelf die pagina moeten zoeken. Of je het nou wil of niet: gemak dient de mens, ook jouw potentiële werknemers.

3. Ga voor de meest optimale LinkedIn-bedrijfspagina

Het is het natuurlijk van belang om ten eerste überhaupt zo’n pagina aan te maken. Dit is een echte must, want het is één van dé plekken die werkzoekenden checken voor vacatures. Vervolgens is het van belang dat onder het ‘over ons’ kopje de kern van je bedrijf kort, krachtig en pakkend omschreven staat. Zoekresultaten laten namelijk alleen maar de eerste 154 tot 200 tekens zien. Ook zullen relevante afbeeldingen bij posts het aantal clicks en het rendement ervan verhogen. Hierdoor is de kans dat mensen zich jouw vacature herinneren tot wel acht keer hoger! Als je hier meer over wil lezen, raad ik je zeker aan om tip 4 tot en met 6 van dit artikel over social recruitment-tips te lezen.

Een laatste noot

Het blijft altijd belangrijk dat je de redenen waarom verschillende social media gebruikt worden blijft respecteren. Voorkom vooral dat jij met je vacature die ongewenste gast op een feestje wordt. Jobposts plaatsen op Facebook is bijvoorbeeld prima, maar houd in je achterhoofd dat dit medium vaak vooral gebruikt wordt voor vrienden, familie en vrijetijdsbesteding. LinkedIn is daarom een geschikter kanaal om actief op te recruiten. Meer don’ts als het om socialmedia-recruitment gaat lees je hier.

Wil je meer weten over het bereik van je vacature op social media, wanneer je het beste een recruitment-post kunt plaatsen, of een uitgebreidere how to lezen? FurstPerson zette het allemaal voor je op een rijtje.

Heb jij nog tips om te starten met recruitment op social media? Laat het me weten in een reactie.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.