Data analytics

Google Analytics denkt in gebruikers met nieuwe update ‘Users Everywhere’

0

Users Everywhere. Dit is de naam die Google gaf aan het project waarbij de ‘gebruikers’-statistiek de primaire statistiek wordt binnen de standaardrapportages van Google Analytics. Waar voorheen het technische begrip ‘sessie’ een centrale positie in de rapportages innam, geeft Google hiermee aan meer vanuit de individu te gaan denken. Wat houdt deze ontwikkeling in?

Waarom deze ontwikkeling? De individu staat centraal. Welk boek, artikel, blog of vlog je leest, bekijkt of volgt, één steekwoord zal er bijna geheid in terugkomen: individualiteit. Wij zijn allemaal individuen met onze eigen gedragingen, uniekheid en doelen. We verwachten dus ook van anderen dat we als uniek worden ervaren en zo worden behandeld. Het gaat er niet enkel om wat we op het moment doen, maar voornamelijk om hoe die momenten verbonden kunnen worden en één geheel vormen tot jouw unieke persoon. Met deze update geeft Google sessies (momenten) een belangrijke tweede positie, naast de nieuwe primaire speler op het veld: de gebruiker (individu).

In dit artikel vind je geen praktische handleiding over wat je nú moet, of anders moet gaan doen. In dit artikel vind je alles over de nieuwe update vanuit Google. De individu gaat een centralere rol spelen op de platformen die Google aanbiedt binnen de digital marketing/analytics stack. De Users Everywhere-update bestaat uit twee onderdelen.

  1. De statistiek ‘gebruikers’ wordt de nieuwe primaire statistiek, wat betrekking heeft op een groot aandeel van de functionaliteiten van Google Analytics.
  2. Een nieuwe berekening, waarmee je unieke gebruikers beter van elkaar kunt onderscheiden.

Wanneer is deze update beschikbaar?

Maak je gebruik van het betaalde platform van Google Analytics, Google Analytics 360? Dan is de kans aanwezig dat je al toegang hebt tot de nieuwe inrichting. Zo niet, dan zie je de nieuwe inrichting ergens in maart voorbijkomen. Het uitrollen van de update naar de gratis versie van Google Analytics zal van start gaan als de update volledig beschikbaar is gemaakt voor alle Google Analytics 360-accounts. Waarschijnlijk wordt dit begin april.

De aanpassing in Google Analytics zal zich grotendeels focussen op segmentatie, grafieken en tabellen. Voordat we deze update toelichten, moeten we een kleine nuance toevoegen aan het begrip ‘nieuwe primaire statistiek’. De update zal eerst betrekking hebben op de doelgroep- en acquisitie-rapportages, twee van de vier fundamentele standaardrapporten die Google Analytics aanbiedt. Wat de toekomst is voor de de andere twee, heeft Google nog niet met ons gedeeld.

De aanpassingen die we kunnen verwachten bij de update

  • De gebruikersstatistiek wordt de eerste statistiek die je ziet in de overviews in de doelgroep- en acquisitie-rapportages.
  • Tabellen krijgen meer mogelijkheden om de gebruiker dieper te analyseren. Hierdoor krijg je meer valide inzichten over de performance van je gedefinieerde doelgroepen en voor het samenstellen van nieuwe doelgroepen.
  • De percentageberekening van de segmentatiemodule krijgt ook een update. Dit betekent dat Google Analytics sneller het percentage gebruikers kan berekenen met een hogere accuraatheid.
  • De gebruikersstatistiek gaat een primaire positie innemen in de grafieken. Dit zal niet veel meer zijn dan wijziging in de vormgeving. De gebruikersstatistiek is al aanwezig binnen de meeste grafieken, maar de primaire positie wordt op dit moment vrijwel altijd ingenomen door de statistiek ‘sessies’.

Benieuwd hoe deze update eruit komt te zien? Google heeft het volgende met ons gedeeld.

Users Everywhere GA Interface

In de voornaamste secties, waar eerst sessies een centrale rol innamen, wordt de gebruiker meer naar voren geschoven. De aanpassing die het meest opvalt, is de ‘Scorecard’ (nummer 3 op de afbeelding). Waar we voorheen één gebruikersstatistiek hadden, hebben we nu beschikking over drie verschillende gebruikersstatistieken.

De gebruikersstatistiek heeft gezelschap gekregen van een paar statistieken waar we eerst niet standaard toegang tot hadden. Hiermee doel ik op de ‘nieuwe gebruikers’ en ‘sessies per gebruiker’. Met deze statistieken kun je trends eenvoudiger bijhouden op gebruikersniveau, en kun je snel zien of bepaalde campagnes het gewenste effect hebben gehad op het binnenhalen van nieuwe doelgroepen.

Wees niet ongerust. Zoals je kunt zien, blijft de sessies-statistiek bestaan. Deze zal niet verdwijnen uit de rapportages. In dit geval gaat het voornamelijk over een herinrichting van de huidige standaardrapportages, met meer statistieken die zich focussen op de gebruiker.

Berekening van gebruikers

Een tweede update, die zeker niet onbelangrijk is, is de manier waarop Google Analytics gebruikers berekent. Google gaat een probabilistisch algoritme inzetten: HyperLogLog++. Door de update kun je nauwkeuriger het aantal unieke gebruikers zien. De gebruikersinterface maakt deze data ook sneller inzichtelijk. Voor de liefhebbers van researchpapers heeft Google de documentatie (pdf) beschikbaar gemaakt als technische achtergrond.

Wat kunnen we de komende tijd nog meer verwachten?

Google is al geruime tijd bezig met functionaliteiten die de gebruiker centraal stelt. Met de uitrol van Universal Analytics begin 2014, waar we kennis mochten maken met aangepaste dimensies, statistieken en het User ID, en de introductie van nieuwe producten, zoals Google Optimize en Google Audience Center eind 2016, laat Google zien dat het individu centraal staat.

‘Duplicate’ unieke gebruikers

Het doormeten van unieke bezoekers tussen verschillende apparaten en browsers geeft nog steeds veel ruimte voor het meten van ‘duplicate’ unieke gebruikers. Google heeft natuurlijk theoretisch gezien de mogelijkheid om hier wat mee te doen. Google kan namelijk bij de data van bezoekers die zowel op laptop als mobiel ingelogd zijn met hetzelfde Google-account. Wat weerhoudt Google ervan om deze data aan te boren? Dat kan wellicht iets te maken hebben met de angst voor allerlei lokale Europese privacywetgevingen. Maar deze update kan best een voorzichtig eerste stapje in deze richting zijn…

Wat vind jij van deze update van Google? Laat het me weten in een reactie.