Online marketing

Hogere conversie? Zo gebruik je video als leadgenerator

0

Veel gehoord: “Laten we vernieuwend zijn… We gaan aan de slag met online video!” Maar wat levert dat nou concreet op? Wist je bijvoorbeeld dat het ook een manier kan zijn om leads te realiseren? Maar hoe maak je van video een leadbooster? Een aantal praktische tips over het maken van video’s, een hogere conversie en leadgeneratie.

Wat levert video mij op? Dat is een goede vraag. Het is waarschijnlijk de meestgestelde vraag waar marketeers mee worstelen als ze aan de slag willen met video. Gaat het bijvoorbeeld om meer naamsbekendheid of wil je meer leads? Kies jij voor meer leads, dan lees je nu het juiste artikel.

Het bewijs dat video werkt?

  • Video wordt 12 keer beter bekeken dan een tekst.
  • Volgens Forbes bekijkt maar liefst 75 procent van de directiekamer (pdf) online video’s. Meer dan de helft daarvan deelt deze met zijn of haar collega’s.
  • EyeView stelt dat het tonen van video’s op landingspagina een sterke boost geeft aan je conversie.

Are you ready for action?

Video’s maken voor leadgeneratie

Hoe maak je video geschikt voor leadgeneratie?

Length matters

Start direct veelbelovend en laat duidelijk blijken waarom het interessant is om tot het einde te blijven kijken. Maak de video liever niet te lang, dat maakt het moeilijker om de aandacht vast te houden. Kijk eens naar YouTube. De populairste content is ‘snackable’ en duurt tussen de één tot maximaal tien minuten. Wistia, een videoplatform, stelt dat je na vijf minuten al de helft van de kijkers kwijt bent. Dit hangt natuurlijk wel af van je boodschap en het soort video dat je plaatst, want sommige vloggers lukt het zelfs om hun kijkers 20-25 minuten vast te houden.

Lengte online video

Is je video te lang? Denk er dan over na om het op te splitsen en er een serie van te maken.

Custom thumbnail

Al voordat de kijker een video start, moet hij overtuigd worden. Klik ik wel of niet op de play button? Naast een pakkende titel is het belangrijk om een aansprekende thumbnail te kiezen.

Je ziet veel video’s met een willekeurig frame als thumbnail. Dit spreekt vaak weinig tot de verbeelding. De kwaliteit van het beeld is meestal niet optimaal en geeft geen verwachting van de inhoud. In het onderstaande voorbeeld hebben de vloggers een eigen thumbnail gecreëerd en zelfs waar nodig gefotoshopt om het nog aansprekender te maken.

Custom thumbnails in YouTube

Twee thumbnails in YouTube

Mobiele video’s

Denk van tevoren goed na voor welk kanaal je de video wilt maken. Plaats je het op YouTube, Facebook of je eigen website? Op Facebook worden video’s automatisch afgespeeld, zonder audio. Dat betekent dat je in het begin al veel aandacht moet trekken, anders scrolt je doelgroep er voorbij. Daarnaast is het aan te raden om ondertiteling toe te voegen, zodat de boodschap ook duidelijk is zonder audio. Veel mensen scrollen door hun timeline als ze ergens staan te wachten of in de trein zitten en zetten het geluid dan uit. Houd ook rekening met het device waarop filmpjes het meest wordt bekeken. Als dat vooral mobiel is, moet je content geschikt zijn voor kleinere afmetingen.

Wie in de video?

Bij leadgeneratie-video’s zijn er vaak één of meerdere personen die jouw verhaal vertellen. Je kunt er voor kiezen om animaties te gebruiken, al spreekt dat vaak net iets minder tot de verbeelding. Het gebruik van personen levert meer vertrouwen op en dat is wat we nodig hebben om leads te genereren. Volgens Ben Parr is het vooral interessant om experts aan het woord te laten.

Wie laat je zien in de video

Video is science

Werkt het wel, of werkt het niet? Meten is weten. Je kunt niet alleen conversies meten, maar met diverse videoplatformen zoals Wistia of Vidyard ook tal van andere KPI’s. Hoeveel procent klikt op de play button, hoeveel kijkers kijken tot het einde en na hoeveel seconden haakt de kijker af? Deze cijfers leren ons over het succes van de video. Wat vindt de kijker wel of niet interessant? Moet er iets worden aangepast in de content? Gebruik deze informatie om toekomstige video’s nog scherper te maken.

Ook video is meetbaar

Video’s inzetten voor leadgeneratie

Tot zover de minimale kwaliteitseisen voor een goede video. Hoe zet je die video vervolgens in voor het realiseren van leads? De twee voornaamste toepassingen zijn het gebruik van ‘lead capturing’-formulieren en e-mailgates. Ook wel turnstiles genoemd. Deze twee toepassingen licht ik hieronder verder toe. Je kunt hiermee direct leads uit je video-activiteiten realiseren.

E-mailgate

Een e-mailgate is het vragen van een e-mailadres voordat de video wordt afgespeeld. Het is een middel waarmee je effectief leads verzamelt. De kijker krijgt waardevolle content te zien in ruil voor zijn of haar e-mailadres.

Meestal draait het dan om ‘middle of the funnel’-content zoals een webinar. De truc is om deze leads zorgvuldig op te volgen en te ‘nurturen’.

Turnstiles voor online video

Turnstiles: voorbeeld van een e-mail gate

Zit je in de B2B? Vraag dan specifiek om een ‘zakelijk e-mailadres’. Alvast kwalificeren kan geen kwaad.

Lead gen-formulieren

Wil je niet alles achter slot en grendel plaatsen? Kies er dan voor om de kijker eerst te overtuigen voordat je naar gegevens vraagt. Je kunt ook tijdens of na een video gegevens verzamelen, zowel verplicht als optioneel.

Uit cijfers van het videoplatform Wistia blijkt sowieso dat turnstiles nog meer effect hebben in het midden van de video, door middel van een lead gen-formulier. Het levert dan aanzienlijk meer conversies op: een pre-roll turnstile (e-mailgate) heeft een gemiddelde conversie van 8,49 procent, terwijl dit bij mid-roll (tijdens de video) omhoog schiet naar 22,17 procent. Zet deze mid-roll dan in tussen 10 en 20 procent van de video (bijvoorbeeld na 10 seconden in een video van een minuut) voor de hoogste conversie.

Aan het einde van de video (post-roll) ligt de conversie het laagst: 3,05 procent. Dit komt omdat kijkers vaak al voor het einde afhaken.

Turnstiles invoegen

Als het gaat om conversie, is het dus niet verstandig om gebruik te maken van een e-mailgate aan het begin of om aan het einde nog te vragen om gegevens achter te laten. Doe je dat wel? Zet dan een hele sterke bonus in om deze kijkers alsnog te laten converteren.

Video’s voor een hogere conversie

Met video vergroot je de conversie van je overige onlinemarketing-inspanningen. Dit kan met talloze methoden.

Gebruik video op je landingspagina

It’s a visual world: bezoekers kijken liever dan dat ze een lange tekst moeten lezen. Fun fact: ons brein verwerkt videocontent 60.000 keer sneller dan tekst. Het plaatsen van video heeft effect op de conversie van je landingspagina’s. In de meeste gevallen zeer positief.

Bezoekers zijn ongeduldig en lui en willen zo snel mogelijk de informatie vinden die ze zoeken. Wanneer goed toegepast, levert video bovendien vertrouwen op. De beste locatie voor het plaatsen van een video is uiteraard – zo zichtbaar mogelijk – boven de fold. Het is wel belangrijk dat de context rondom de video extra goed wordt gelezen. Dit is bepalend voor het afspelen van de video, maar vooral ook voor de conversie. Zorg voor pakkende copywriting.

Testimonials

Video is in staat om meer vertrouwen te wekken. Vooral wanneer je gebruikmaakt van personen, liefst experts. Probeer video ook eens te combineren met de ultieme vorm van vertrouwen: een testimonial. Vraag een aantal klanten te vertellen hoe goed je product is.

A/B-testen

Nog niet helemaal tevreden? Test je videomateriaal. Maak verschillende versies. Je kunt met behulp van A/B-testsoftware zoals Visual Website Optimizer of Optimizely eenvoudig verschillend videomateriaal testen. Welke video levert uiteindelijk de hoogste conversie op?

Retargeting met video

Wil je de conversie optimaliseren aan de hand van video? Denk niet alleen on-site, maar ook off-site. Bijvoorbeeld door retargeting met videoadvertenties. Het is namelijk mogelijk om video in banners te verwerken. Ook geeft YouTube de mogelijkheid om bezoekers te retargeten met YouTube-video’s. Bewegende beelden vallen meer op dan een statische advertentie. Bezoekers die nog niet zijn geconverteerd, kun je zo terugleiden naar je website.

Call-to-actions

Sluit je video áltijd af met een call-to-action. Wat wil je dat de kijker doet na het bekijken van een filmpje? Moet er een volgende video worden bekeken, moet de kijker abonnee worden van een YouTube-kanaal, of wil je aandacht vragen voor een komend event? Maak gebruik van deze laatste seconden. Dit is aanhaken of afhaken.

Wil je meer leads realiseren? Dan weet je nu wat je te doen staat. Maak de filmpjes niet te lang en van goede beeld- en geluidskwaliteit. Meet je resultaten en test het materiaal. En niet te vergeten, converteer de kijkers in leads!

Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.