Verdieping

Starten met affiliate marketing? 3 P’s voor meer klanten

0

Wist je dat affiliate marketing op de derde plek staat aan online marketing uitgaven? Er werd 137 miljoen euro uitgegeven in één jaar aan deze vorm van marketing. Het is dan ook zeker wat aandacht en experimenteren waard. Starten met affiliate marketing is niet moeilijk, maar om er écht een succes van te maken is er meer nodig…

Een kleine uitleg: affiliate marketing omvat een marktplaats van vraag en aanbod waarbij website-eigenaren (of soms andere content-makers) betaald worden voor advertenties die ook daadwerkelijk verkopen genereren. Of om het écht eenvoudig te vertellen: jij plaatst een advertentie op mijn website en elke keer als iemand via mijn website naar de jouwe gaat en een aankoop doet, krijg ik daar een bepaald bedrag voor.

Wat is er dan nodig om echt een succes te maken van affiliate marketing? Aan de hand van de volgende 3 P’s maak je van affiliate marketing een succes.

1. Passie

Binnen affiliate marketing is er een belangrijke tweedeling tussen publishers en adverteerders. Publishers zijn bijvoorbeeld de blog-eigenaren en bij adverteerders denk je al gauw aan de bekende merken. Maar, bij beide partijen moet een fikse dosis passie aanwezig zijn om affiliate marketing goed in te zetten. Voor bloggers betekent dat met name passie voor hun eigen onderneming en dan met name voor de onderwerpen waarover zij schrijven. Als je geen échte liefde hebt voor de onderwerpen waarover je schrijft, merkt een lezer, en (adverteerder) dit. Adverteerders zijn dan ook op zoek naar authentieke publishers. Publishers die content maken voor het content maken en niet voor de winst.

Aan de andere kant hebben ook de adverteerders deze passie nodig. Dit omdat affiliate marketing vooral ook om netwerken gaat. De juiste partnerships zijn van groot belang. Jennifer Kok vertelt in haar boekje ‘Meer klanten met affiliate marketing in 60 minuten‘ (aff.) dat blijkt dat de gemiddelde publisher zo’n 8 verschillende partijen een adverteer-plek geeft. Als adverteerder wil je, zeker bij de invloedrijke publishers, een van die plekken bemachtigen. Dit doe je niet door toffe goodiebags, heerlijke etentjes of dikke commissies uit te reiken (al mag het natuurlijk wel). Nee, dit doe je door een band op te bouwen en te zoeken naar partners die dezelfde normen en waarden hebben. Partners die dezelfde idealen hebben. Eigenlijk als een soort van vrienden dus.

Als je geen échte liefde hebt voor de onderwerpen waarover je schrijft, merkt een lezer, en (adverteerder) dit.

2. Pragmatisch

Om succes te hebben met affiliate marketing hoef je niet veel theorie hierover te kennen. Veel belangrijker is het om een pragmatische instelling te hebben. Zeker in het begin zal het dan ook veel experimenteren zijn. Van dit experimenteren kun je leren en het de volgende keer nog beter proberen.

3. Performance

Meten is weten. Een term die de afgelopen jaren steeds vaker in de marketing wordt geroepen maar ook zeker in deze context klopt. Performance is van groot belang voor het succesvol aanpakken van affiliate marketing. Heel belangrijk: denk na over je KPI’s (Key Performance Indicators). Welke doelen heb je voor je platform? Waar wil je naartoe en hoe kun je dit meetbaar maken? Vervolgens kun je binnen de verschillende netwerken, zoals Daisycon of Tradedoubler, verschillende data en analyses vinden. Wen je aan om een maandelijkse, wekelijkse of zelfs dagelijkse analyse te maken. Hierbij kun je denken aan gegevens over kliks, impressies, click through rate (CTR), click sale ratio (CSR), sales, leads kosten en omzet. Het leuke hiervan is dat je na verloop van tijd jouw campagnes zult zien groeien.

Daarnaast is dit een enorm doeltreffende manier om via trial & error je marketing steeds sterker in te zetten. Belangrijke tip: verplaats je hierbij altijd in degene die de klappen vangt. Je hebt een partnership, dus bekijk een situatie altijd vanuit de twee verschillende perspectieven. Om frustratie en demotivatie te voorkomen, is het verstandig om de volgende drie stappen aan te houden (volgens Kok):

  1. Informatie: creëer begrip en duidelijkheid. Zorg dus dat je begrijpt waarom iets gebeurd.
  2. Geduld: wacht minimaal een maand met het doorvoeren van een drastische verandering. Dit is zeker voor adverteerders van belang.
  3. Doorvoeren: voer niet zomaar iets door, maar communiceer.

Goed om te weten: zeker de laatste jaren komt het steeds vaker voor dat adverteerders een groot deel van die data ook met hun publishers delen. Een heel goede ontwikkeling die hopelijk blijft doorzetten. Want, op deze manier kunnen publishers nog meer doelgericht en bovenal nog relevanter worden voor hun doelgroep. En dat levert zowel voor publisher als adverteerder winst op.

Meer klanten met affiliate marketing

Jennifer Kok geeft in haar boek ‘Meer klanten met affiliate marketing’ dit type marketing een terechte plek in de marketingmix. Dit doet ze door verschillende doelgroepen tegelijk te benaderen: van publishers tot adverteerders en van juniors tot ervaren marketeers (en andere geïnteresseerden). Het grote voordeel hiervan is dat het boek voor iedereen interessant kan zijn, zowel voor de beginner als de ervaren marketeer. Maar niet alles is voor beide groepen relevant. Zo is het begin waarschijnlijk overbodig voor de ervaren marketeer en zal de beginner moeite hebben met de termen in snelheid in het laatste deel van het boek. Maar, dit 60-minutenboekje zit boordevol goede kennis en geeft een prima kijk in de wereld die affiliate marketing heet.

Over het boekHet grote voordeel hiervan is dat dit boek voor eenieder interessant kan zijn, het nadeel is dat een deel van het boek niet relevant zal zijn.

Titel: Meer klanten met affiliate marketing
Auteur: Jennifer Kok
Uitgever: Haystack
Jaar: 2017
Nummer: [ISBN] 9789461262226
Mediatype: Boek, 172 bladzijdes
Prijs: €12,50
Bestellen: via Managementboek (aff.)

Afbeelding intro met dank aan 123RF.