Loopbaan

Diversiteit in je organisatie: 4 gedachten voor betere samenwerkingen

0

Van nature zoeken we graag mensen op die op dezelfde lijn zitten als wij. Dat is prettig, want je voelt je gehoord en serieus genomen. Hierdoor ontstaat alleen wel een wij/zij-gevoel. Wij zijn ‘normaal’ en zij zijn ‘raar’. En dat gebeurt ook vaak genoeg binnen organisaties. Dat dat de effectiviteit niet ten goede komt, is geen raadsel. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat onderlinge verschillen binnen organisaties elkaar juist versterken?

Tijdens het evenement ‘Rhytm of Life’ in Zwolle, stonden zowel antropoloog Jitske Kramer als rapper Glenn de Randamie, beter bekend onder zijn artiestennaam Typhoon, op het podium. Samen hadden ze een boodschap: zorg voor ritme en maak gebruik van diversiteit. Vier interessante gedachten van een rapper en een antropoloog.

Zorg voor ritme en maak gebruik van diversiteit.

1. Zoek actief naar mensen die het anders doen

Soms zou je jezelf wel willen klonen. Dat zou zoveel makkelijker zijn: ‘iets meer mensen die hetzelfde denken als ik.’ Dan zou je toch veel meer voor elkaar krijgen? Hoe makkelijk zou het dan zijn om bijzondere projecten te realiseren of soepel samen te werken? Typhoon heeft een heel team om zich heen verzameld, maar gelooft heilig in de kracht van mensen die anders zijn. ‘1x wij samen staan sterker dan 10x ik’. De rapper moedigt mensen aan om verschillen te omarmen en elkaars talenten te gebruiken.

Hoe vaak vragen we in een vergadering ‘Heeft er iemand nog een totaal ander idee?’ Volgens Jitske Kramer zouden we dat veel vaker moeten doen om bijzondere prestaties neer te zetten. Regelmatig wordt iemand die het ‘anders’ doet dan we gewend zijn betiteld als een vreemde vogel. Maar wie stelt deze vogel de open vraag wat hij ziet vanuit zijn perspectief? Als we mensen opzoeken die het anders doen, ontstaan vaak fascinerende inzichten. Laten we onszelf en anderen eens vaker de vraag te stellen: kan het ook anders?

Ook voor individuen binnen organisaties kan dit helpen. Zo voelen medewerkers meer de vrijheid om met ideeën te komen. Ze weten dat dit wordt gewaardeerd. In het artikel ‘8 handige tools waarmee je je soft skills ontwikkelt‘ vind je handige tools om ook de persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen.

2. Vind een ritme dat mensen verbindt

Dat Typhoon met ritme mensen motiveert en samenbrengt, zal geen verrassing zijn. Maar dat ritme ook een belangrijke succesfactor is voor organisaties, verbaast je misschien. Antropoloog Kramer ziet twee soorten stromingen in bedrijven.

  1. De een is een stroming van daadkracht, van prestaties en resultaten.
  2. De ander is een stroming van verbinding, vertrouwen en waardering voor elkaar.

Een bedrijf heeft beide stromingen nodig en samen vormen ze een soort ritme. Kramer roept mensen op om dat ritme te zoeken alsof je naar muziek luistert.

Accepteer cookies

Ritme verbindt op een belangrijk vlak. Het speelt rechtstreeks in op iets dat we allemaal kunnen voelen. Uiteraard heeft de een wat meer ritmegevoel dan de ander, maar toch kan iedereen het herkennen en ernaar handelen. Ben jij je bewust van de verschillen in jouw organisatie? En hoe die elkaar versterken?

3. Zoom eens wat verder uit

Heb je jouw organisatie weleens gezien als een ‘tribe’? Een volksstam met eigen gewoonten, normen en een set waarden die ‘we’ belangrijk vinden? Jitske Kramer schreef hierover het boek ‘De Corporate Tribe’ (aff.). Ze kijkt graag naar bedrijven alsof het stammen zijn die vanuit hun betonnen gebouwen antwoord willen vinden op universele vragen. En binnen die betonnen bouwwerken bepalen we met elkaar wat ‘normaal’ is en hoe we de dingen doen. De meeste bedrijven noemen dit hun ‘missie’ en ‘visie’.

Als je zover uitzoomt als antropologen dat doen, ben je soms beter in staat om de zin en onzin te zien van wat jij met jouw groep ‘normaal’ vindt. Want wat voor jou logisch is, is voor een ander misschien héél vreemd. ”Geen enkel gedrag heeft betekenis, totdat iemand er betekenis aan geeft”, aldus Kramer. Maar wat kun je met zo’n inzicht? Op cultureel niveau uitzoomen is vooral interessant om niet te verstarren in overtuigingen, zoals ‘zo is het nu eenmaal’ of ‘zo doen wij het gewoon’. Kijk daarom eens op afstand naar jouw eigen ‘stam’ en durf daarbij ook eens nieuwsgierig te kijken naar groepen die het totaal anders doen: wat is hun ‘normaal’?

Geen enkel gedrag heeft betekenis, totdat iemand er betekenis aan geeft.

4. Streef naar inclusie

“Ik heb alleen maar mensen om mij heen verzameld die koning zijn op hun terrein.” Typhoon omarmt de verschillen binnen zijn groep om samen te schitteren. Hij maakt dankbaar gebruik van andermans talenten. Kramer gebruikt hiervoor de term ‘inclusie’: “In een inclusieve samenleving gaan we op zoek naar de overeenkomsten door de verschillen heen. We kijken niet meer naar of/of, maar en/en.”

Vaak heb je het idee dat je moet kiezen om het ‘beste’ idee te selecteren. Typhoon en Kramer pleiten er juist voor om al die ideeën naast elkaar te leggen en gezamenlijk te zoeken naar de overeenkomsten. Zo ontstaan vaak de meest originele ideeën. Leuk om eens te proberen bij een volgende brainstorm. Meer tips voor een geslaagde brainstorm? Onderstaande artikelen helpen je op weg.

Zoek de verschillen

Zoek de verschillen: een antropoloog, een rapper en een communicatieprofessional. Op het eerste oog lijken ze weinig met elkaar te maken te hebben. Maar als je met een open blik kijkt naar de verschillen, zie je uiteindelijk toch de overeenkomsten. Het geeft zelfs inzichten die je niet snel zou krijgen als je uitsluitend binnen de eigen beroepsgroep blijft kijken. De kracht van diversiteit is groot en het werkt inspirerend. Laten we dus op zoek gaan naar die gezamenlijk beat, zodat we ook voor de communicatie een lekker ritme vinden.