Verdieping

10 tips voor meer inschrijvingen op jouw nieuwsbrief

0

E-mail is nog altijd een van de meest effectieve manieren om leads te genereren en een e-book of whitepaper kan daarbij helpen. Maar hoe zorg je ervoor dat bezoekers hun contactgegevens achterlaten?

E-mail is voor veel B2B-bedrijven nog altijd van vitaal belang voor hun online activiteiten. Zo komt uit de e-mail Benchmark 2017 van e-Village (samengesteld op basis van meer dan 3,5 miljard e-mails en ruim 17.000 campagnes in Nederland) naar voren dat dit jaar voor 73 procent van de respondenten e-mail nog belangrijker wordt. Van de bedrijven geeft 33 procent aan het budget voor e-mailmarketing te verhogen.

De respondenten geven daarnaast aan dat het genereren van verkeer naar de website, het verlenen van service en het stimuleren van de verkoop de belangrijkste doelstellingen zijn.

Bron: e-Village

E-mailmarketing wordt daarbij nog altijd gezien als een van de beste manieren om nieuwe leads mee te genereren. Uit onderzoek van McKinsey blijkt zelfs dat e-mail maar liefst 40 keer effectiever is om nieuwe klanten mee te werven dan Facebook en Twitter gecombineerd.

Het succes van de campagnes wordt vooral gemeten op basis van de gerealiseerde conversie. Maar ook het aantal nieuwe inschrijvingen en uitschrijvingen blijft een belangrijk punt van aandacht. Simpelweg omdat dit de basis vormt van het succes van de andere statistieken. Daarom geef ik je graag een tiental tips om de conversie van je nieuwsbriefinschrijvingen te verhogen.

1. Zorg voor exclusieve content

De beste manier om meer abonnees voor jouw nieuwsbrief te krijgen, is door exclusieve content aan te bieden voor abonnees. Zie het als een cadeau dat je aan nieuwe abonnees aanbiedt.

Deze exclusieve content kan bestaan uit een e-book, een videoreeks of andersoortige tips over jouw vakgebied die je weggeeft in ruil voor het e-mailadres van jouw bezoekers. Op deze manier bouw je een bestand op van mensen die op termijn geïnteresseerd kunnen zijn in jouw diensten of producten.

Chris Spooner besloot voor zijn designblog als gratis cadeau een aantal design-bestanden voor Photoshop aan zijn nieuwe nieuwsbriefabonnees te geven. In de grafiek kun je de piek in nieuwsbrief abonnees zien op het moment dat Chris zijn gratis cadeau toevoegde: van 10 naar 100 abonnees per dag!

2. Zorg voor zoveel mogelijk inschrijfformulieren

Het allerbelangrijkste is dat je inschrijfformulier direct onder de aandacht komt bij je websitebezoeker. Daarbij geldt dat hoe meer inschrijfformulieren er worden geplaatst, hoe hoger de respons. De beste plekken die je hiervoor kunt gebruiken zijn als volgt.

  • De kolom aan de zijkant van je website
  • Onderaan je artikelen
  • Op de ‘over ons’-pagina van je website

Zie hieronder als voorbeeld hoe wij dat op onze website hebben gedaan.

Hierboven zie je een inschrijfformulier naast de content en hieronder een extra formulier onderaan de content.

3. Verminder het aantal invulvelden

Probeer in eerste instantie het aantal velden die mensen moeten invullen om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief tot een minimum te beperken. Ieder veld is namelijk een extra stap die iemand moet nemen en is daarmee een potentieel afhaakmoment.

Om de proef op de som te nemen, voegde MarketingSherpa een veld toe om je functieomschrijving in te vullen. Dit leidde tot een conversiedaling van 11 procent. Dat hoeft echter niet per se slecht te zijn. Door extra informatie te vragen, weet je namelijk wel meer over de betreffende nieuwsbriefabonnee en helpt dit in je sales-proces.

Onderzoek van Ascend2 laat zien dat B2B-marketeers gemiddeld twee tot vier velden hanteren voor nieuwsbriefinschrijvingen. Naast een e-mailadres wordt vaak ook de voornaam gevraagd om te gebruiken voor de onderwerp regel en/of de aanhef van de nieuwsbrief. Op deze manier is je nieuwsbrief persoonlijker en stijgt de openingsratio.

4. Zorg voor goede teksten

De teksten bij het inschrijfformulier zijn enorm belangrijk om het aantal aanmeldingen te verhogen. Probeer daarbij vooral de voordelen van het inschrijven te benadrukken. Bijvoorbeeld dus niet ‘schrijf je in’ of ‘inschrijven’, maar ‘ontdek wekelijks hoe je meer leads kunt scoren’. Je geeft mensen op deze manier een reden om zich in te schrijven.

Vermijd daarbij altijd negatieve woorden rondom je call to action (CTA) en probeer een positieve invloed uit te oefenen. Bijvoorbeeld door mogelijke angsten of problemen weg te nemen.

In het verlengde daarvan moet je goed nadenken over de tekst van je CTA. Uit onderzoek van Unbounce blijkt bijvoorbeeld dat het woord ‘gratis’ een negatieve invloed kan hebben op je conversie. Mensen zijn zich er van bewust dat jij ze kunt contacteren en het woord ‘gratis’ kunnen mensen daarom misleidend vinden.

5. Gebruik sociaal bewijs

Mensen willen bewijs dat jouw nieuwsbrief van toegevoegde waarde is. Zet daarom bij je inschrijfformulier neer hoeveel abonnees je al hebt. Content Marketing Institute doet dit bijvoorbeeld erg goed door direct bij bezoekers onder de aandacht te brengen dat veel andere marketeers de nieuwsbrief al ontvangen.

Via Content Marketing Institute

6. Social updates

Uit onderzoek van marketingbureau Ascend2 onder 255 B2B- en B2C-marketeers blijkt dat social media voor 45 procent van de respondenten de best presterende marketingtactiek is voor het verkrijgen van nieuwe nieuwsbriefinschrijvingen.

Social media bieden marketeers de mogelijkheid om klantdata te verzamelen en vervolgens hun propositie bij de juiste mensen onder de aandacht te brengen. Schrijf daarom voor jouw publiek op een dusdanige manier dat het bericht geschikt is binnen elk afzonderlijk socialmedia-kanaal. Op Facebook en Instagram werkt het bijvoorbeeld beter om een afbeelding te gebruiken, dus zorg dat je daar een afbeelding van je e-book plaatst met daaromheen weinig tot geen tekst.

7. Content-upgrades

Content-upgrades spitsen zich toe op een specifieke blog waarin je een verdieping aanbrengt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor bezoekers om het artikel als pdf-bestand te downloaden, een handige checklist of een extra video waarin het onderwerp verder wordt uitgelegd.

Content-upgrades zijn relevant en dragen bij aan de stijging van je nieuwsbriefinschrijvingen. Zo zag Brian Dean van Backlinko dankzij content-upgrades zijn e-mailconversieratio stijgen van 0,54 naar 4,82 procent.

Je kunt natuurlijk ook je e-book in het artikel voegen als deze op een natuurlijke manier aansluit op het onderwerp. Dit kan zowel (midden)in je bodytekst als helemaal onderaan je artikel. Doordat mensen al geïnteresseerd zijn in het onderwerp, zijn zij eerder geneigd zich in te schrijven. Hieronder zie je hoe wij dit hebben toegepast. De content-upgrade staat vrijwel bovenaan in de tekst en wijst je op relevante, vergelijkbare content in ons kenniscentrum.

8. Pop-ups en exit-overlays

Pop-ups zijn een veelgebruikte manier om nieuwe nieuwsbriefinschrijvingen te realiseren. Uit onder meer onderzoek van Copy Blogger komt naar voren dat pop-ups de conversie verhogen.

Vaak opent een pop-up nadat de websitebezoeker een aantal seconden een pagina heeft bekeken. In de pop-up staat het inschrijfformulier en heb je bovendien nog ruimte om met goede teksten jouw bezoekers over te halen om hun gegevens in te vullen.

Pop-ups worden echter ook vaak als irritant ervaren en om dit te reduceren, kun je ze bijvoorbeeld alleen tonen als mensen dreigen je website te verlaten. Dit worden ook wel ‘exit-overlays’ genoemd.

Unbounce onderzocht de impact van 2.345.864 exit-overlays. Een van de eerste experimenten die zij uitvoerden, was het aanbieden van een e-book ten opzichte van een simpele nieuwsbriefinschrijving. De nieuwsbrief-overlay genereerde in 170 dagen 558.488 unieke bezoekers en een conversie van 1,27 procent. Het aanbieden van een gratis e-book leverde in 96 dagen 260.000 unieke bezoekers en een conversie van 2,65 procent.

9. Maak een notificatiebalk

Een notificatiebalk staat bovenaan een website en trekt direct de aandacht van de bezoeker, bijvoorbeeld om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. De notificatiebalk staat daarbij op alle pagina’s en als bezoekers naar beneden scrollen, blijft deze in beeld staan.

Er zijn verschillende tools om eenvoudig een notificatiebalk op te zetten, bijvoorbeeld via Hello Bar. Na het invullen van je website-URL kun je direct aan de slag met het genereren van een notificatiebalk. Als je klaar bent, krijg je een code die je vervolgens direct in de broncode van je website plakt. Vind je dit lastig en gebruik je WordPress? Dan kun je deze plugin gratis downloaden.

10. Gebruik je e-mailhandtekening

Ondanks het massale gebruik van social media, gebruiken veel mensen e-mail voor persoonlijke communicatie. Gebruik daarom je e-mailhandtekening om je e-book of whitepaper onder de aandacht te brengen. Twee tips:

  1. WiseStamp is een handige oplossing voor je e-mailhandtekening. Met behulp van de online tool maak je eenvoudig je eigen handtekening. De gratis versie is vrij beperkt, maar voor 6 dollar per maand krijg je veel meer mogelijkheden.
  2. Sigstr biedt een soortgelijke oplossing, maar is vooral geschikt voor grotere bedrijven met 50 medewerkers of meer. Je kunt de tool 30 dagen gratis proberen en daarna beginnen de kosten vanaf 150 tot 350 dollar per maand.

Scherp je propositie aan en verhoog je conversie

Zoals je ziet, zijn er meerdere mogelijkheden om het aantal nieuwsbriefinschrijvingen drastisch te verhogen. Het belangrijkste is in alle gevallen om regelmatig een A/B-test uit te voeren om te zien wat wel en niet werkt. Bijvoorbeeld door een woord in je CTA te veranderen, de positie van je inschrijfformulier te wijzigen of je content-upgrade beter onder de aandacht te brengen. Op deze manier kun je je propositie verder aanscherpen en je conversie verhogen.

Heb jij nog tips om meer nieuwsbriefinschrijvingen te genereren? Deel ze dan in de reacties hieronder!