Strategie

Jongeren bereiken met video? Dit leer je van #BOOS, NOS & meer [9 tips]

0

Jongeren bereiken met nieuws? Journalisten en communicatieprofessionals kunnen wat dat betreft nog veel leren. Niet alleen is het van belang dat de organisatie zelf aansluiting vindt bij jongeren, ook de onderwerpkeuze is van belang. En wat dacht je van de technische en inhoudelijke kennis over video’s, spreadability en social media? Deze moet omhoog! In dit artikel geef ik je 9 tips om jongeren beter te bereiken met video.

De afgelopen maanden deed ik onderzoek naar hoe audiovisuele storytelling journalisten en communicatieprofessionals kan helpen bij het bereiken van deze doelgroep. Interviews met experts en casestudies vormden daarvoor de basis en leveren 9 tips op die je in de praktijk kunt toepassen.

De geraadpleegde experts

  • Debora Post is actief voor NOS Kort, het Instagram-account (170.000 volgers) van de NOS, waar korte nieuwsvideo’s van vijftien seconden op Instragram worden geplaatst. NOS Kort richt zich op jongeren van 13 tot 19 jaar.
  • Koen Brouwer is tv-maker en presentator van kinderprogramma’s (EO) en vlogger. Hier vind je zijn YouTube-kanaal.
  • Alan Saura werkt bij AJ+, de jongeren-tak van het Arabische televisienetwerk Al Jazeera.
  • Kees-Jan Mulder is redacteur bij Dag6, een samenwerking van de EO en het Nederlands Dagblad, dat zich met de nieuws-app en het magazine richt op twintigers en dertigers. De focus ligt naast het nieuws ook op achtergronden en inspirerende verhalen. Dag6 maakt ook video’s en vallen op door de eigentijdse, snelle, afwijkende manier van monteren. De inhoud van de video’s is vaak nieuwsgerelateerd, maar lijkt door de manier van montage toch met succes een jongere doelgroep aan te spreken.

9 tips die je helpen bij het maken van audiovisuele content voor jongeren

1. Overweeg je onderwerpkeuze

De centrale conclusie die bij elke maker terugkomt, is dat je jezelf moet afvragen wat relevant is voor deze doelgroep. Een doelgroep van 13 tot 19 jaar is met andere dingen bezig dan een volwassen doelgroep. Laat dit bepalend zijn in je onderwerpkeuze. ”Een onderwerp zoals de nieuwe scooterwetgeving is eerder relevant voor onze doelgroep dan een verhoging van de AOW”, zegt Debora Post van NOS Kort.

Volgens Saura van AJ+ is deze doelgroep meer dan gemiddeld geïnteresseerd in sociale gerechtigheid, duurzaamheid en de wereld van de toekomst. Bij AJ+ passen ze daar de videocontent op aan. Een voorbeeld daarvan zie je in onderstaande video.

Accepteer cookies

2. Ga de online interactie aan met je doelgroep

Koen Brouwer geeft aan dat je met online video makkelijk over en weer kunt communiceren. Dat is echt de kracht van online video tegenover televisie. Televisie is een top down-communicatiemiddel. Volgens Brouwer moeten makers deze ‘krachten’ gebruiken om hun doelgroep ergens deel aan te laten nemen. Op bijna elk YouTube-kanaal zie je dat kijkers discussies voeren onder de video’s die voor input kunnen zorgen voor de inhoud van de volgende video’s. Hierdoor staat de maker een stuk dichter bij de kijker. Dat zie je goed terug in onderstaande video van Brouwer.

Accepteer cookies

Ook Debora Post vindt dit een belangrijk aspect en benoemt ook het feit dat interactie gebruikt kan worden als manier om feedback te krijgen van je doelgroep. Saura: ”Bij AJ+ proberen we onderdeel te worden van een discussie en niet alleen te volgen wat er voor een discussie is.” Door middel van een interview proberen ze de discussie te verdiepen.

3. Makers moeten zelf ook jong zijn om aan te sluiten bij de doelgroep

Vaak hebben jongeren een beperkte algemene kennis, dus veel nieuws kan totaal niet in de context geplaatst worden. Maak video’s dus zo eenvoudig mogelijk en geef kort wat meer context, zoals het Jeugdjournaal dat bijvoorbeeld goed doet. Daarbij helpt het als de makers van de video’s zelf ook jong zijn en daardoor meer kennis hebben van wat er speelt binnen de doelgroep.

Saura van AJ+ denkt dat als je als journalist het nieuws langere tijd door de ogen van je doelgroep bekijkt, je ook vanzelf patronen ontdekt. Toch vindt Debora Post dat je als maker zelf ook jong moet zijn om de belevingswereld van jongeren te kunnen snappen. ”Laatst ging er een grapje rondom ‘BIEM’ viral en toen hebben we de #BIEM gebruikt bij een kort nieuwsitem. Jongeren vonden het fantastisch dat we die hashtag gebruikten, maar oudere collega’s begrepen niet wat er zo grappig aan was.” In haar vrije tijd volgt ze verschillende video’s op Dumpert en kanalen op YouTube om te kijken wat jongeren daar zien. Ook praat ze met jongere broertjes en zusje over wat er besproken wordt in de klas. Daarmee houdt ze zichzelf op de hoogte.

Laatst ging er een grapje rondom ‘BIEM’ viral en toen hebben we de #BIEM gebruikt bij een kort nieuwsitem. Jongeren reageerden hier massaal op, maar oudere collega’s begrepen niet wat er zo grappig was.

Accepteer cookies

4. Maak een statement in je video, zodat je kijkers het waard vinden om te delen

Video’s worden vaak gedeeld als kijkers hiermee een statement willen maken in hun eigen sociale omgeving. Volgens Saura geldt dat bijvoorbeeld als je ergens zwaar op tegen bent of juist ergens vóór bent. Als er te veel verschillende kwesties in één video zitten, kan dat onduidelijkheid in de hand werken over wat iemand nu precies wil doorgeven met het delen van een video.

Mulder geeft het voorbeeld van een video van een slang die een puppy opeet. Een schokkende video die ervoor zorgde dat iedereen de video deelde met zijn vrienden om ze te laten zien hoe erg dat is. Wees je als filmmaker bewust van dit gegeven en gebruik dit in je voordeel.

5. Pas je videocontent aan op het platform

Volgens Saura van AJ+ is het voornamelijk essentieel om naar het platform te kijken. Op YouTube kijken mensen makkelijker langere video’s dan op Facebook en Twitter: ”Breaking news werkt daar niet”, aldus Saura. Ook proberen ze de thema’s en de onderwerpen niet te veel uit te diepen, maar kort en krachtig te houden. De video wordt makkelijker deelbaar, omdat mensen er sneller een mening over kunnen hebben.

6. Sluit aan bij virals

Hieraan refereren in je video’s maakt dat je aansluit bij hun belevingswereld. Jongeren uit de doelgroep zien vaak veel en delen veel met hun vrienden. Jongeren vinden het over het algemeen belangrijker dan ouderen om mee te kunnen praten.

7. Trigger in de titel, foto, intro en montage van de video

In de eerste paar seconden bepaalt een kijker of hij blijft kijken of niet. Zorg ervoor dat je doelgroep wordt geprikkeld om de video te blijven kijken. Vlogger Brouwer maakt daarvoor gebruik van een hook, om zo de doelgroep te prikkelen. Redacteur Saura vertelt dat ze bij AJ+ vaak starten met ‘het visueel meest aantrekkelijke shot’ van de video. Om de aandacht van de kijker vast te houden, wordt het verhaal van daaruit opgebouwd.

Ook helpt het volgens Saura om interesse te wekken door bijvoorbeeld op Facebook niet al te veel weg te geven en de video daarmee te verkopen. Het gebruiken van teasende informatie is volgens haar beter dan correct en volledig zijn. Ook de snelheid van de montage kan essentieel zijn, aldus Mulder (van Dag6). Een seconde wegknippen of niet, kan cruciaal zijn en ervoor zorgen dat de doelgroep afhaakt. Hieronder zie je dat Dag6 werkt met een snelle montage.

Accepteer cookies

8. De video mag absoluut niet saai zijn

Voor Mulder (Dag6) is een eis dat hij er als maker zelf om moet kunnen lachen. Een video moet extreem zijn en er moet veel gebeuren op het scherm. Hoelang de video dan is, doet er zoals de praktijk uitwijst niet veel toe. Over het algemeen wordt in videoland de norm gehanteerd dat het zo snel mogelijk moet. Kort en krachtig. Maar ook langere video’s doen het goed, blijkt uit het onderzoek.

Accepteer cookies

Zo maakt #BOOS, het succesvolle YouTube-kanaal van BNN-presentator Tim Hofman video’s van tien minuten (zie bovenstaande video) en de vlogs van EnzoKnol (anderhalf miljoen abonnees, zie onderstaande video) duren gemiddeld een kwartier. Het is op YouTube heel verschillend, vindt Brouwer. Hij denkt dat je met een trouwe kijkersgroep ook langere video’s tot soms wel 25 minuten kunt maken en dat een video van drie tot zes minuten meer aanspreekt bij een niet-vaste groep kijkers. Wat ook een reden kan zijn voor vloggers om langere video’s te maken, is de mogelijkheid voor midroll-ads. Dit is pas mogelijk bij video’s vanaf tien minuten.

Accepteer cookies

9. Zorg voor ondertiteling als je video’s plaatst op social media

Video’s worden ook regelmatig afgespeeld zonder geluid. Met ondertiteling zorg je ervoor dat je doelgroep de video dan ook goed kan volgen.

Heb jij nog tips om jongeren te bereiken met video? Laat het weten in een reactie!