Digital marketing

Gepersonaliseerde video: 10 toepassingen om mee op te vallen

0

We worden overspoeld door marketingcontent. Gemiddeld ontvang je zo’n 85 werkgerelateerde e-mails per dag. Marketeers hebben daarnaast gemiddeld slechts een doorklikratio van 1,5 procent op marketingcampagnes. Dat is de norm, maar dat kan natuurlijk beter! In dit artikel leg ik uit hoe gepersonaliseerde video hier verandering in kan brengen.

Het personaliseren van content is hot, het is hierbij een grote uitdaging om de customer journey te personaliseren. Zou je het niet geweldig vinden als we de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon kunnen laten zien? Je weet wel, in plaats van die random advertenties waarmee Google miljarden aan ons verdient.

Gepersonaliseerde video

Een gepersonaliseerde video onderscheidt zich door relevante content te bieden aan alle klanten. Hoe dan? Klantgegevens uit het CRM-systeem dienen als input voor gepersonaliseerde video’s. Deze gegevens (of een selectie daarvan) worden automatisch verwerkt in de video. Het kost hierdoor weinig moeite om duizenden gepersonaliseerde video’s te laten ontwikkelen.

Vervolgens kun je deze video’s verzenden via sms of e-mail. Hoe zou jij het vinden als je een video krijgt waarin je met jouw naam wordt aangesproken? En waarin je een overzicht krijgt van de energie die je verbruikt hebt in een jaar, met hierbij wat tips over hoe jij kunt besparen? Dat zou je toch liever willen dan een lange lap tekst over energiekosten, zo eentje waar je niet doorheen komt?

Een unieke relatie met elke individuele kijker

Door het toevoegen van persoonlijke informatie als een naam, een foto of andere relevante informatie, betrek je de kijker meer. Hij of zij zal zich speciaal voelen en geen onderdeel van de massa. Dit is stap 1 naar een unieke relatie met elke individuele kijker.

In al het marketinggeweld dat we de hele dag over ons heen krijgen, is het niet gek dat een uiting waar we ons onderdeel van voelen ons bovengemiddeld aantrekt. Gepersonaliseerde video’s hebben dat effect en bieden de kans om de kijker vanaf de eerste seconde te triggeren. Een gepersonaliseerde video is ideaal om meer betrokkenheid te creëren, een hogere CTR te behalen of je conversie te boosten.

Vidyard is een voorbeeld van een bedrijf dat gepersonaliseerde video’s op grote schaal inzet. En met succes, hun doorklikratio is 4,5 keer groter geworden en hun click-to-open-ratio zelfs 16 maal groter. Allemaal door gepersonaliseerde video. Wie wil dat nu niet?

Succesvolle case: Monarch Holidays

Het creatieve Britse bureau WDMP heeft verschillende prijzen gewonnen met hun gepersonaliseerde video-campagne voor Monarch Holidays. Bekijk hieronder de casevideo van WDMP, die ze hebben gemaakt om uit te leggen waarom en hoe ze dit project hebben gedaan en aangepakt.

Accepteer cookies

Hieronder zie je een voorbeeld van de gepersonaliseerde video die ze hebben verstuurd.

Accepteer cookies

De gepersonaliseerde video had een open rate van 36 procent en 99 procent van de kijkers keek de video tot het einde af. De uiteindelijke omzet kwam uit op 220.000 euro. Dat is een ROI van 3:1. Een groot succes dus.

10 manieren waarop jij gepersonaliseerde video kunt inzetten

1. Branded campagnevideo’s

Trek een groter publiek aan door mensen deel uit te laten maken van jouw verhaal. Het toevoegen van iets simpels – zoals iemands naam – volstaat hier al. Op deze manier is het mogelijk om echte persoonlijke content te verspreiden aan een massa.

2. Explanimations

Door het toevoegen van de bedrijfsnaam of functie van de kijker in een explanimation, help je hen de werkelijke waarde van een concept in te zien.

3. Fun video’s

Als je de naam van een gebruiker toevoegt aan een fun video en daarna de gebruiker betrekt in de video en speciaal laat voelen, kom je authentiek en leuk over. Dit soort video’s worden sneller gedeeld.

4. Webinars

Met het toevoegen van gepersonaliseerde kenmerken in jouw webinar-content, zal het publiek eerder gecharmeerd zijn van het verhaal dat je wil vertellen. Tijdens een live webinar kun je deelnemers bijvoorbeeld bij naam noemen.

5. Demonstratievideo’s

Ook hier kan de aanwezigheid van iemands naam, logo of foto ervoor zorgen dat de kijker zich meer betrokken voelt. De interesse neemt toe en daarmee de interactie.

6. Evenementen

Nodig een bezoeker persoonlijk uit met een gepersonaliseerde video. Dit helpt een sterke band te scheppen. Nog een tip: bedank iemand achteraf met een soortgelijke video. De ervaring leert dat bezoekers hier vaak erg enthousiast over zijn.

7. Sales

Als je content stuurt naar een potentiële klant, kan het toevoegen van een foto wederom van grote waarde zijn. Het is een goede manier om het ijs te breken en vervolgens over de situatie en benodigdheden van de klant te beginnen. Bij de verkoop van het product kun je het laten overkomen alsof het product speciaal voor die ene klant is ontwikkeld.

8. Customer onboarding

Verwelkom nieuwe klanten door ze een gepersonaliseerde video te sturen. Zorg dat de naam en/of een foto naar voren komt. Ook is het leuk te laten zien hoe het logo van de klant wordt toegevoegd aan een ‘boom’ van logo’s van tevreden klanten die hem voor gingen. Daarbij is dit een mooie visualisatie van jouw succesvolle portfolio.

9. (Technische) ondersteuningsvideo’s

Geef klanten het gevoel dat jij er speciaal voor hen bent. Voeg persoonlijke informatie toe aan ondersteuningsvideo’s.

10. Werving van personeel

Maak een verpletterende eerste indruk door potentiële werknemers als een onderdeel van jouw team te presenteren in een gepersonaliseerde video. Bekijk hieronder een tof voorbeeld van Cisco:

Accepteer cookies

Waarom is gepersonaliseerde video zo succesvol?

  • Je valt op tussen het marketinggeweld.
  • Mensen vinden het prettig om met hun naam aangesproken te worden. Een gesprek dat gaat over jou onthoud je veel sneller dan een gesprek dat gaat over algemene dingen.
  • Het gebruik van gepersonaliseerde video zorgt niet alleen voor een hogere click-through-/click-to-open-ratio, je houdt ook nog eens de aandacht van de kijker langer vast.

Genoeg inspiratie om aan de slag te gaan met gepersonaliseerde video! Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen van alle voordelen. Geen budget voor een gepersonaliseerde video? Dan is het personaliseren van je huidige content natuurlijk al een goede start. Succes!