Social media

Hoe Facebook Watch de aanval inzet op YouTube, Netflix & tv

0

Waar Facebook voornamelijk een platform was voor het delen van je dagelijkse bezigheden, merken we allemaal dat video een steeds prominentere rol is gaan spelen in de module voor user generated content. Onze tijdlijn staat zo vol met videocontent dat we die foto’s van het nieuwe huis van onze vriend of vriendin net even over het hoofd zien. Video blijkt zelfs zo gewaardeerd te worden dat Facebook een nieuwe videodienst aankondigt, Facebook Watch. Met deze nieuwe videodienst gaat de socialmedia-gigant de strijd aan met bestaande platformen als YouTube, Netflix en tv.

Met ruim twee miljard actieve gebruikers is Facebook een serieuze bedreiging voor bestaande videocontent-platformen. In dit artikel bespreek ik de volgende vragen. Wat is de nieuwe videodienst van Facebook? Wat betekent dit voor onze kijkervaring? En wat voor mogelijkheden biedt het voor ons, als marketeers?

Wat is Facebook Watch en waarom juist nu?

Video op Facebook is een groot succes volgens Daniel Danker, Director of Product van Facebook. Video op Facebook heeft de kracht om mensen te verbinden. Met steeds meer gebruikers die videocontent kijken, kiest Facebook ervoor om een apart tabblad binnen Facebook aan te bieden, puur voor videocontent.

Facebook Watch is een platform voor live en vooraf opgenomen series, die beschikbaar wordt op de telefoon, computer/laptop, en als tv-app. Gebruikers kunnen hun favoriete shows en personen volgen via de watchlist en hoeven zo nooit meer een aflevering te missen. Op basis van wat je vrienden kijken, of wat andere mensen leuk vinden, worden video’s aan je voorgesteld. Tijdens het kijken van een serie kun je chatten met vrienden of mensen in de community. Momenteel wordt Facebook Watch nog getest onder een specifiek aantal gebruikers en producenten in Amerika, in Nederland kunnen we (helaas!) nog geen gebruik maken van deze videodienst. Facebook zegt er het volgende over:

We’ll be introducing Watch to a limited group of people in the US and plan to bring the experience to more people soon. Similarly, we’ll be opening up Shows to a limited group of creators and plan to roll out to all soon.

Facebook Watch, concurrent van YouTube, Netflix en HBO?

Met ongeveer twee miljard actieve gebruikers is Facebook het meest gebruikte socialmedia-platform ter wereld. Dit maakt Facebook Watch een serieuze bedreiging voor bestaande platformen als YouTube, Netflix en tv. Facebook Watch is eigenlijk een combinatie van YouTube en Netflix. Met het platform wil Mark Zuckerberg een combinatie bieden van originele content en user generated content.

Our goal is for Watch to be a platform for all creators and publishers to find an audience, build a community of passionate fans, and earn money for their work. – Facebook

Facebook belooft de makers van video’s 55 procent van de mid roll videoadvertentie-inkomsten, dit is hetzelfde percentage als YouTube haar makers biedt. Facebook lijkt hiermee de strijd aan te gaan met YouTube en probeert grote vloggers te lokken naar haar platform. YouTube heeft een flinke voorsprong met ervaring op het gebied van videomarketing, maar Facebook heeft veel geld om hun nieuwe video-tab succesvol te maken. Als Facebook slaagt, kan het bedrijf veel extra geld verdienen door het gebruik van mid roll advertenties/ad breaks in hun video’s. Dit schept natuurlijk ook kansen voor marketeers.

Niet alleen voor YouTube is Facebook een concurrent, ook voor de traditionele televisie. Facebook wilt namelijk tv-waardige content aanbieden. In de toekomst gaat Facebook wellicht ook de strijd aan met Netflix, door meer premium content aan te bieden. Voorlopig zal de dienst gratis te gebruiken zijn. Wel moet je als gebruiker rekening houden met advertenties tijdens het kijken van je video’s, die Facebook waarschijnlijk wel erg goed op je voorkeur gaat afstemmen.

Wat betekent Facebook Watch voor onze kijkervaring?

Met het nieuwe tabblad hebben we eindelijk een vaste plek waar we naar terug kunnen komen om onze favoriete video’s te kijken. Facebook wil inspelen op de kracht van haar community, waarbij ze mensen willen verbinden door video. Volgens Mark Zuckerberg biedt dit kansen om mensen actief te laten kijken.

We believe it’s possible to rethink a lot of experiences through the lens of building community – including watching video. Watching a show doesn’t have to be passive. It can be a chance to share an experience and bring people together who care about the same things. – Mark Zuckerberg

Facebook zegt de gebruikerservaring belangrijk te vinden bij het plaatsen van video-advertenties. Wel zal Facebook advertenties middenin de video’s die we kijken plaatsen van ongeveer 15 seconden.

What makes watching Facebook videos special is your friends. – Daniel Danker

Hoe je als maker kunt verdienen aan Facebook Watch

Facebook is momenteel in Amerika aan het testen met mid roll ads, waarbij de maker 55 procent van de advertentie-inkomsten van de mid roll krijgt. Als je redelijk succesvol bent met je video’s op YouTube, kun je ervoor kiezen om op Facebook actief te worden. De voorwaarden om te verdienen zijn dat je minimaal vier minuten live geweest moet zijn, je ten minste 300 live kijkers moet hebben en 2000 volgers hebt.

Heb je dit? Dan kun je een reclameblok toevoegen aan je live video’s. Per vijf minuten kun je een reclameblok aanzetten van maximaal 15 seconden. Je kijkers kunnen deze advertentie niet overslaan. Ook als de live video is geëindigd, kun je nog geld verdienen met je video’s. Dit geeft je de mogelijkheid om geld te verdienen met je shows. Bovendien biedt Facebook mogelijkheden om je videostatistieken bij te houden. Buiten de inkomsten die je kunt verdienen, is het maken van shows natuurlijk een geweldige manier om je loyale klanten te bereiken en te voorzien van wekelijkse video-content verpakt in een verhaallijn.

Wanneer is Facebook Watch interessant en wat zijn de mogelijkheden?

Om een beter beeld te schetsen wat er allemaal mogelijk is, zet ik een aantal mogelijkheden van Facebooks nieuwe platform op een rij

  • Video’s waarmee je fans en een community betrekt
  • Liveshows die je direct met fans verbindt, tijdens een live video kun je direct vragen van kijkers beantwoorden. Ben je een spreker, dan is dit de ideale manier om gezien te worden en je kennis met je publiek te delen
  • Series, waar er sprake is van een herhaaldelijk thema of verhaallijn. Dit kan vermakelijk zijn, of juist educatief
  • Live evenementen die groepen bij elkaar brengen, Major League Baseball gaat elke week via Facebook een wedstrijd livestreamen

Heb je de mogelijkheid om video’s te maken? Dan is het zeker interessant om je eens beter te verdiepen in de mogelijkheden die Facebook Watch kan bieden. Het voordeel is dat je geen professionele producent hoeft te zijn om een eigen ‘serie’ te beginnen, wat jou en mij in staat stelt om te verbinden met onze doelgroep. Wil je aan de slag met Facebook Watch? Bedenk je dan wel dat je een goed plan moet opstellen en je consistent aanwezig moet zijn om succesvol te zijn. Zoals met alle marketingactiviteiten, geduld is toch vaak de sleutel tot succes.

Begin alvast met je video-contentstrategie

Hoewel Facebook Watch nog niet in Nederland is, denk ik dat het goed is om alvast op de hoogte te zijn wat er komen gaat. De verwachting is dat Facebook hun nieuwe platform een goede geldinjectie gaat geven om deze tot een succes te maken. We kunnen dan maar beter weten waar we als marketeer aan toe zijn en alvast beginnen met een goede video-contentstrategie om alle kansen die er gaan komen aan te pakken. Succes!