Content

Digital Workplace Awards: intranetten zijn innovatief, mobiel & bieden waarde

0

De winnaars van de jaarlijkse Intranet and Digital Workplace Awards zijn bekendgemaakt. Elk jaar geven deze awards een kijkje in de keuken van winnende (sociaal) intranetten en digitale werkomgevingen. Vooral de schermafbeeldingen en de businesscases zijn steeds weer een bron van inspiratie. Wat kun je leren van de succesvolle voorbeelden?

Ook deze 11e editie van de Intranet and Digital Workplace Awards toont weer intranetten en digitale werkomgevingen (DWO) die echte waarde toevoegen aan de organisatie. Het waardevolle van deze internationale erkenning is dat ook andere organisaties kunnen leren van deze succesvolle voorbeelden.

Trends in de digital workplace voor 2017

De winnaars laten goed zien hoe de digital workplace zich ontwikkelt. Volgens de jury waren dit de leermomenten van 2017:

 • Enterprise social netwerken bereiken een nieuw volwassenheidsniveau.
 • De leidende intranetten zijn vaker gebaseerd op volledig nieuwe content dan op een migratie van de oude content.
 • Intranetteams blijven innoveren en intranetten en DWO’s blijven zich verder ontwikkelen.
 • Een digitale werkomgeving voor de werkvloer moet ‘mobile-first’ zijn.
 • Het succes  van elke DWO wordt bepaald door een robuuste (verander)methodiek en een getalenteerd team.
 • De apps met de meeste impact zijn gebaseerd op eenvoudige ideeën.

Enterprise social intranet wint platinum-award

Dit jaar is de platinum-award toegekend aan ANZ – ‘else of adoption achieved and business value delivered – a classic textbook example of good practice followed’.

De meeste KPI’s zijn nog positiever uitgevallen dan van tevoren bedacht. De conclusie van de jury: “A gold standard for other teams to follow!” Enkele bevindingen onder elkaar:

 • Dit is een zo goed als perfecte ‘volgens het boekje’ implementatie van een enterprise sociaal netwerk met consistente ‘good practices’ en een excellente implementatiestrategie.
 • Er wordt een lovenswaardige nadruk op het verbeteren van organisatieprocessen gelegd voor met name de werkvloer, wat leidt tot echte waarde voor de organisatie.
 • Er werd veel aandacht besteed aan verandermanagement, gebaseerd op gedegen onderzoek onder alle belanghebbenden.
 • Er is ook veel aandacht besteed aan het trainen van de medewerkers in hoe zij het intranet konden gebruiken, met diverse instrumenten die duidelijk maken waar je iets kunt plaatsen.
 • Het intranet is heel doelbewust ontwikkeld voor medewerkers, management en communitymanagers.
 • De hoge adoptiegraad en andere resultaten laten zien dat dit intranet intensief wordt gebruikt en aantoonbare waarde heeft voor de organisatie.

Bekijk de casus van ANZ

De mobiele visie van Visa

Naast deze terechte platinum-winnaar zijn er nog meer interessante voorbeelden. Ik kan ze niet allemaal bespreken, maar twee zijn er zeker de moeite van het beschrijven waard.

Creditcard-bedrijf Visa heeft een nieuw global intranet met een prachtige user experience waarbij de compleet nieuw ontwikkelde content doelbewust visueel, mobielvriendelijk, taakgebaseerd en eenvoudig vindbaar is.

Houd de Nederlandse – en Belgische – leeuw hoog: schrijf in voor 2018!

Dit jaar viel geen enkele Nederlandse organisaties in de prijzen. Dat is een trendbreuk, want vorig jaar was Anthony Veder Group zelfs platinum-winnaar en het Philips intranet silver-winnaar. En ook de jaren daarvoor was Nederland goed vertegenwoordigd op het prijzenpodium. Trouwens, het wordt hoog tijd dat er ook eens een Belgische organisatie wint.

Ik roep daarom elk intranet- of DWO-team in Nederland en België op om in te schrijven voor de Awards van het volgende jaar. Laat de wereld zien wat wij allemaal kunnen! Het is een leuke manier om je team in het zonnetje te zetten en mooie bijvangst is dat je zo leert hoe je de waarde van je DWO of intranet aan de man brengt bij de jury en dus ook je eigen management.

Er zijn vier categorieën waarop je kunt inschrijven:

 1. Intranet essentials: voor basiselementen van elk nieuwe of herzien intranet, zoals een zoekmachine en een ‘smoelenboek’.
 2. Social, collaboration and communication: voor innovaties op het gebied van een sociaal netwerk, collaboration of interne communicatie.
 3. Business, mobile and frontline solutions: voor initiatieven die een specifiek organisatieprobleem succesvol aanpakten, die een mobiele oplossing realiseerden of die zich expliciet richtten op de behoefte van front office afdelingen.
 4. Digital workplace: initiatieven die uitgingen van een holistische aanpak waarbij een andere manier van werken is gerealiseerd of waarbij een onderdeel van een groter digitaal ecosysteem is gerealiseerd.

De deadline om in te schrijven voor de volgende award is meestal in de maand mei. Maar je kunt je alvast voorinschrijven voor de Awards van 2018.