E-commerce

7 nieuwe features binnen Google AdWords

0

Google AdWords krijgt een aantal nieuwe features, zoals bodaanpassingen voor telefoongesprekken en de verdubbeling van het aantal sitelinks op mobiele devices. Met deze nieuwe ontwikkelingen ben jij als marketeer in staat je advertenties nóg relevanter te maken. Ik zet in dit artikel de veranderingen en voordelen voor je op een rij.

1. Mobiele extensies

In augustus kondigde Google een nieuwe update voor mobiele extensies aan. Hiermee richt de zoekmachine zich op de gebruiksvriendelijkheid van mobiele advertenties. De sitelinks worden na de update als horizontaal scrolbare buttons weergegeven. Dit betekent ook dat lange sitelinks volledig weer te geven zijn.

Ontwikkelingen Google AdWords

Naast sitelinks krijgen ook de highlight-extensies voor website-informatie een update. Deze werden voorheen apart onder de tekstadvertentie vertoond. Na de update zullen deze extensies binnen de advertentie worden weergegeven.

Ontwikkelingen Google AdWords

2. Bodaanpassing voor telefoongesprekken

Met een bodaanpassing voor telefoongesprekken kun je als adverteerder bepalen hoe vaak de optie om te bellen wordt weergegeven bij zoekadvertenties. Gebruik dit vooral bij campagnes die waardevolle telefoongesprekken opleveren. De kans op een conversie via een telefoongesprek is daarnaast groter dan bij een websiteklik.

Handig! 10 verbetertips voor de CTR van je AdWords-advertenties

Bodaanpassingen voor telefoongesprekken zijn alleen beschikbaar in de nieuwe interface van AdWords. De verwachting is dat deze eind 2017 voor alle adverteerders beschikbaar zal zijn.

Ontwikkelingen Google AdWords

3. Nieuwe landingspagina-tool in AdWords-interface

Een slechte landingspagina op mobiel kan ervoor zorgen dat je veel conversies misloopt. Dit zorgt ook voor hoge bouncepercentages. Dit komt doordat de potentiële klanten niet de gewenste informatie kunnen vinden, de website niet snel genoeg is of de gebruiksvriendelijk niet voldoende is.

Met de nieuwe tool binnen Google AdWords zie je of je bestemmingspagina geschikt is voor mobiele apparaten. Je ziet ook welke pagina’s de meeste verkopen genereren en welke de meeste aandacht vereisen. In onderstaand voorbeeld kun je zien welke pagina’s de meeste klikken generen en het bijbehorende mobielvriendelijkheidspercentage. Vervolgens kun je deze prioriteren en ervoor zorgen dat je landingspagina’s mobielvriendelijker worden.

Ontwikkelingen Google AdWords4. Google verdubbelt aantal sitelinks op mobile devices

Naast de recente update van sitelinks op mobiel, heeft Google ook aangekondigd dat het aantal sitelinks wordt verdubbeld op mobiel en tablet. Voorheen was het namelijk zo dat op mobiel, tablet en desktop 2 tot 6 sitelinks werden weergeven.

Wil jij starten met Google AdWords? Bekijk de mogelijkheden bij Frankwatching [tip]

Vanaf nu kun je op mobiel en tablet tot 8 sitelinks weergeven. Deze staan (zoals ik eerder aangaf) naast elkaar op één regel. Gebruikers kunnen hierdoor naar links of rechts swipen om door de verschillende sitelinks te browsen.

5. Update in advertentieroulatie

Vanaf eind september worden er 3 updates doorgevoerd om de advertentieroulatie eenvoudiger en beter te maken.

Ontwikkelingen Google AdWordsDit betekent dat er vanaf eind september nog slechts 2 instellingen voor advertentieroulatie beschikbaar zijn, namelijk:

  • Optimaliseren: deze optie gebruikt de machinelearning-technologie van Google om advertenties te leveren die naar verwachting beter presteren dan andere advertenties binnen je advertentiegroep.
  • Niet optimaliseren: advertenties rouleren voor onbepaalde tijd. Hierbij worden advertenties voor onbepaalde tijd gelijkmatig weergegeven.

Ontwikkelingen Google AdWordsUitfasering oudere opties

De huidige opties ‘optimaliseren voor klikken’ en ‘gelijkmatig rouleren’ worden uitgefaseerd. Deze zullen automatisch worden overgezet. De opties ‘optimaliseren voor klikken’, ‘optimaliseren voor conversies en ‘gelijkmatig rouleren’ worden overgezet naar optimaliseren. Campagnes met de instelling op ‘rouleren voor onbepaalde tijd’ wijzigen niet.

Daarnaast worden campagnes die ‘slim bieden’ gebruiken overgezet naar ‘optimaliseren’, ongeacht de advertentieroulatie. Verder kun je met deze update ook je advertentieroulatie op advertentiegroep-niveau instellen.

6. App-installatiecampagnes worden omgezet in universele app-campagnes

Ruim twee jaar geleden heeft Google de universal app-campagnes gelanceerd binnen Google AdWords. Sindsdien hebben de app-installatiecampagnes en universal app-campagnes naast elkaar gelopen.

De twee typen campagnes hebben verschillende functies en mogelijkheden, met daarbij enige overlapping. Bij app-installatiecampagnes heb je als adverteerder meer controle over de plaatsing en de biedingen (CPC/CPO; hier vind je meer uitleg over de verschillende afkortingen, red.). Maar deze vorm is wel complexer om te maken en te beheren.

Universal app-campagnes worden automatisch verdeeld over meerdere Google-netwerken. Zoals het zoeknetwerk, displaynetwerk, YouTube AdMob en Google Play. Hier wordt gebruik gemaakt van het CPA-model.

Vanaf 16 oktober gaan alle app-installatiecampagnes over op universele app-campagnes. Vervolgens stoppen op 15 november alle app-installatie campagnes met lopen.

7. Nieuwe rapportagemogelijkheid in Google Shopping

Aan de nieuwe interface van Google AdWords is niet alleen een nieuwe statistiek toegevoegd bij campagnes voor Shopping, maar ook een nieuwe rapportagemogelijkheid. Bij statistieken is het nu mogelijk om het vertoningspercentage voor de absolute toppositie toe te voegen en bij de rapportage is het mogelijk om de status van je producten te bekijken.

Het vertoningspercentage voor de absolute toppositie is het aantal keer dat je advertentie de toppositie in de Shopping-resultaten heeft bemachtigd, op mobiel, tablet of desktop, vergeleken met het aantal keer dat het deze had kunnen bemachtigen.

Ontwikkelingen Google AdWords

Bij het tabblad ‘producten’ is het mogelijk om de status van producten te bekijken. Worden deze momenteel afgekeurd of zijn ze klaar voor weergave? Wanneer je niet een daling ziet in aantal ‘producten klaar voor weergaven’, betekent dit dat minder producten in aanmerking komen voor de veiling. Dit betekent een stijging in aantal afgekeurde producten binnen Shopping.

Ontwikkelingen Google AdWords

Doe je voordeel met de nieuwste features van Google AdWords!

Na deze informatie over de nieuwste ontwikkelingen binnen Google AdWords ben je weer helemaal up-to-date. Doe er je voordeel mee en scoor betere resultaten binnen je campagnes. Heb je vragen of kom je er niet uit? Laat het weten in een reactie en ik help je graag verder!