Online marketing

5 interessante updates om meer uit Google Mijn Bedrijf te halen

0

Google Mijn Bedrijf heeft altijd problemen gehad met het betrokken houden van bedrijfseigenaren bij het platform. Nadat een locatie geverifieerd is, wordt er zelden ingelogd of naar gekeken, met het risico voor zowel Google als het bedrijf dat data niet up-to-date is. Google heeft daarom deze zomer het platform verbeterd. Hieronder zet ik de 5 vernieuwingen op een rij en laat ik zien hoe je ze kunt inzetten ter verbetering van de vindbaarheid van jouw bedrijf.

Google Mijn Bedrijf is een gratis portal waar bedrijven en organisaties hun vindbaarheid in bijvoorbeeld Google Maps kunnen beheren. Denk aan NAWT-gegevens, maar ook openingstijden, foto’s en extra informatie zoals de straal om het bedrijf waar diensten geleverd worden.

Betrouwbaarheid van gegevens

Google bestaat bij de gratie van de gebruikers. Die blijven Google gebruiken, als de zoekmachine goede en relevante antwoorden geeft op de vragen die we stellen. Google kan zulke relevante gegevens over bedrijven scrapen van websites als www.detelefoongids.nl of www.openingstijden.nl. Het algoritme kan met meer zekerheid bepalen of bijvoorbeeld de openingstijden kloppen, als deze rechtstreeks in Google Mijn Bedrijf zijn ingevoerd en recent door de bedrijfseigenaar gevalideerd zijn. Ik denk dat de 5 updates – die ik hierna concreet zal bespreken – ook in dat licht bekeken moeten worden. De updates zijn om deze redenen logisch:

  • Als bedrijfseigenaar kun je meer content kwijt en Google kan dus ook meer relevante informatie leveren bij zoekopdrachten.
  • Elke keer dat je als bedrijfseigenaar inlogt of met een van de nieuwe functionaliteiten aan de slag gaat, geef je Google vertrouwen in het feit dat het bedrijf nog in business is en dat de gegevens compleet en actueel zijn.

1. Google Posts

Sinds eind juni kun je gratis berichten plaatsen in de Google-zoekresultaten. Deze worden getoond bij je bedrijfsinformatie in het Knowledge Panel: de informatie die je bij een desktop-zoekopdracht rechts in beeld ziet verschijnen. Hieronder zie je een voorbeeld van mijn werkgever die deze gratis extra ruimte gebruikt om de vacaturepagina onder de aandacht te brengen.

Meer informatie over het inzetten van Google Posts vind je in een kort geleden verschenen artikel op Frankwatching.

2. Extra Links

Tot voor kort kon je voor een bedrijf maar één URL invoeren in Google Mijn Bedrijf. De meeste bedrijven hebben echter verschillende pagina’s die bij verschillende doelen en zoekopdrachten passen. In dit voorbeeld gebruik ik een restaurant waar de extra URL-velden voor het eerst werden toegevoegd. Inmiddels is er voor een groeiend aantal type bedrijven extra URL-velden beschikbaar.

Links zie je het Google Mijn Bedrijf-dashboard waar je URL’s met verschillende doeleinden kunt toevoegen en rechts zie je onder het telefoonnummer dat er extra URL’s in het Knowledge Panel staan in de Google zoekresultaten. Tarek’s Steakehouse maakt handig gebruik van deze extra velden om klanten direct op de goede pagina te laten landen.

3. Automatische Website Builder

Ondanks dat Google probeert om alle relevante gegevens direct op de zoekresultatenpagina te presenteren, ziet het bedrijf dat de meeste gebruikers nog steeds wel doorklikken naar de website van de vertoonde bedrijven. Wereldwijd heeft echter 60 procent van de bedrijven geen website. Om dat percentage kleiner te maken is er nu een website builder toegevoegd aan Google Mijn Bedrijf. Op basis van de informatie en foto’s in het Mijn Bedrijf dashboard wordt er automatisch een website opgebouwd. Je kunt kiezen tussen verschillende thema’s en er is de mogelijkheid om extra informatie te geven over je onderneming. Binnen 5 minuten is de nieuwe site in de lucht.

De nieuwe website wordt standaard gratis gepubliceerd met een https://jouwbedrijfsnaam.business.site URL. Op dit moment is het in Nederland nog niet mogelijk om daar een .nl- of .com-website van te maken. In onder andere de VS, India en Japan is die betaalde optie er wel. Er zijn al meer dan een half miljoen sites aangemaakt.

Moet je er mee aan de slag gaan voor jouw bedrijf? Het hangt ervan af. Heb je echt helemaal geen tijd of geld om een website te maken, dan zou dit een optie kunnen zijn. Ik vind de mogelijkheden zelf echt te beperkt om het een zinvol onderdeel te laten zijn op je onlinemarketing-activiteiten. Er is geen mogelijkheid om extra pagina’s toe te voegen. Daarnaast er is geen analytics-integratie, je kunt niet aan de slag met paginatitels en metabeschrijvingen, net als het toevoegen van alt-tekst aan foto’s, om een paar beperkingen te noemen. Voor de Nederlandse markt, waar het percentage websites ten opzichte van de rest van de wereld een stuk hoger ligt, is dit naar mijn mening simpelweg niet goed genoeg.

4. Vraag & antwoord

Het is je misschien al opgevallen: sinds kort kunnen gebruikers in het Knowledge Panel van een bedrijf vragen stellen aan bedrijven. Iedereen die is ingelogd met een Google-account, kan vragen stellen en beantwoorden. Deze functionaliteit wordt tot nu toe ondersteund in de browser van alle mobiele apparaten en de Google Maps-app van Android-toestellen. Gek genoeg werkt het nog niet in de Google Maps-app op iPhones.

Als bedrijfseigenaar kun je notificaties krijgen van de vragen die gesteld worden. Je moet dan ingelogd zijn op je telefoon in je browser of Maps-app met het Google-account dat is gekoppeld aan Google Mijn Bedrijf. Zo hou je overzicht over de vragen die gesteld worden en heb je de mogelijkheid om als eerste antwoord te geven op een vraag. Is het van toegevoegde waarde? Google geeft aan van wel: “Er blijven een hoop vragen onbeantwoord als mensen zoeken naar een locatie. Door zowel bedrijfseigenaren als klanten de kans te geven om vragen te stellen en te reageren, maken we het mensen makkelijker om te kiezen.”

5. Dashboard

Google wil zo relevant mogelijk zijn voor gebruikers en dat kan alleen als de resultaten die de zoekmachine geeft up-to-date zijn. Ben je ingelogd met het Google Account waarmee je Google Mijn bedrijf beheert, en zoek je op je eigen bedrijf? (We zijn per slot van rekening allemaal benieuwd naar de vindbaarheid en online reputatie van onze onderneming.) Dan zie je het volgende ‘bedrijfsdashboard’ rechtstreeks in de zoekresultaten, ook op mobiel:

Het dashboard geeft veel informatie, zoals het aantal weergaven van je bedrijf in de afgelopen vier weken en ‘toptaken’ die uitgevoerd moeten worden om je profiel completer te maken. In dit screenshot zie je bijvoorbeeld het toevoegen van een URL, foto’s en Google Posts. Zo zie je in een oogopslag alle relevante informatie vanuit Google Mijn Bedrijf, terwijl je daar normaal gesproken veel verschillende schermen in Google Mijn Bedrijf voor nodig had.

Sneak Peak naar de nabije toekomst: GMB Messages

Ik ben benieuwd of de bovenstaande 5 vernieuwingen de betrokkenheid van bedrijven bij Google Mijn Bedrijf gaat verhogen. Een functionaliteit die dat zeker kan bevorderen wordt op dit moment onder andere in Amerika en India getest: Messaging. Dit is een manier om rechtstreeks met klanten te chatten, op basis van de informatie die een bedrijfseigenaar invult in de Google Mijn Bedrijf portal:

Op het moment dat deze functionaliteit beschikbaar is in Nederland zal ik een update geven om uit te leggen hoe je er mee aan de slag kunt, hoe het werkt en wat mijn ervaringen zijn.

Ik ben benieuwd welke kansen jij voor je bedrijf ziet met deze nieuwe ontwikkelingen bij Google Mijn Bedrijf. Laat het hieronder weten!