Customer experience

8 manieren om geld te verdienen met apps

0

Apps zijn inmiddels niet meer uit ons leven weg te denken. De app-stores stromen dan ook over met apps, de ene met een stuk meer gebruikers dan de andere. Om geld te verdienen met een app is het essentieel dat je eerst weet welke elementen een app maken of breken. In dit artikel vind je 8 slimme verdienmodellen.

Kenmerken van een succesvolle app

Spotify, Facebook en Candy Crush. Grote kans dat je de apps van deze bedrijven zelf gebruikt of er op zijn minst van gehoord hebt. Naast het grote succes en de bekendheid hebben deze apps weinig overeenkomsten, toch? Fout. Succesvolle apps delen wel degelijk een aantal kenmerken welke hen onderscheiden van de concurrentie.

Een waardetoevoeging

Ze voegen waarde toe voor de gebruiker. De ontwikkelaars geven een duidelijk antwoord op het ‘waarom’ van de welbekende Golden Circle van Simon Sinek. Spotify biedt bijvoorbeeld een unieke ervaring met betrekking tot het streamen van muziek. Het stelt de gebruiker in staat om eenvoudig hele albums te downloaden, zelf afspeellijsten samen te stellen en nieuwe muziek te ontdekken.

Spelen in op emoties

De app van Facebook richt zich vooral op gebruiksgemak van de leden, waardoor zij meer gebruik gaan maken van de services die Facebook biedt. Ook spelen ze in op emoties die de gebruiker voelt. Facebook maakt hier handig gebruik van. Het gebruikt niet alleen emoties om nieuwe gebruikers te werven (sociale erkenning, erbij horen), maar geeft tegenwoordig ook de mogelijkheid om emoties op elk stukje geplaatste content uit te drukken.

Facebook laat gebruikers emotie uitdrukken op iedere post

(Facebook laat gebruikers emotie uitdrukken op iedere post)

Bieden constante vernieuwing van content

Succesvolle apps bieden constante vernieuwing van content. Met name socialmedia-apps maken gebruik van user generated content. Neem nou Instagram: zij zorgen enkel voor het platform en laten de gebruikers zelf content toevoegen, bewerken en hierop reageren. Zo creëer je voor iedere gebruiker het gevoel dat zijn app uniek is. Wie wil dat nou niet?

Ook apps als Youtube, SoundCloud en Tinder behoren in deze categorie. Andere apps moeten zelf voor nieuwe content zorgen. Game-apps bijvoorbeeld moeten er regelmatig nieuwe levels bij krijgen om relevant te blijven.

Een natuurlijke, intuïtieve beleving

Tot slot hebben succesvolle apps een natuurlijke, intuïtieve beleving in de ogen van de gebruiker. Ze zorgen ervoor dat hij minimale moeite hoeft te doen om daar te komen waar hij wil zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het grote aantal apps dat de optie biedt om in te loggen met Facebook. Nu hoeft de gebruiker ineens geen e-mailadres en wachtwoord meer in te typen, maar is met slechts twee drukken op het scherm ingelogd.

8 verdienmodellen

We weten nu dat succesvolle apps waarde toevoegen, emoties losmaken, constant vernieuwend zijn en een natuurlijke, intuïtieve beleving bieden. Maar hoe genereer je inkomsten met een app? Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden te bedenken.

1. In-app aankopen

Dit model wordt voornamelijk gebruikt voor game-apps. Candy Crush is een bekend voorbeeld van zo’n app. Het biedt spelers de mogelijkheid om extra boosters te kopen zodra zij vast komen te zitten.

Houd er rekening mee dat mensen je app eerder links laten liggen als je niet de juiste extra’s aanbiedt. Het soort upgrade wat je aanbiedt, kan namelijk een groot verschil maken in de betalingsbereidheid van gebruikers (en het gebruik van de app). Zo werken personaliseerbare items en kwalitatieve add-ons beter dan het verkopen van power ups of energy bars, omdat deze laatste door gebruikers als minder speciaal worden ervaren.

Candy crush in-app aankopen

Candy Crush biedt verschillende in-app bundels met variërende inhoud en prijzen.

2. Freemium apps

Freemium apps bieden de gebruiker de mogelijkheid om een gedeelte van de app gratis te gebruiken. Wil je een echt naadloze ervaring zonder advertenties? Dan moet je (eenmalig) een bedrag betalen, dus upgraden naar de betaalde versie van de app.

Een mooi voorbeeld van een freemium dienst is Dropbox: de eerste 2GB opslagruimte zijn gratis te gebruiken. Heb je meer opslagruimte nodig? Dan betaal je (in dit geval) een maandelijks bedrag, waarna je ineens 1 TB beschikbaar hebt.  Als toevoeging hierop kun je ook extra’s verdienen door Dropbox aan te bevelen aan vrienden.

Dropbox freemium model

Dropbox maakt duidelijk kenbaar welke voordelen de betaalde versie heeft.

Een heel ander voorbeeld is Peak. Peak is een app waarmee je je hersenen op allerlei vlakken kunt trainen. Er zijn echter maar een paar levels beschikbaar in de gratis versie. Op een dieper level speelt dit in op de emotionele intelligentie van gebruikers. Zij willen namelijk niet achterblijven en willen graag alle minigames en dagelijkse trainingen spelen om hun hersenen te trainen, waardoor zij eerder overgaan tot aankoop van de volledige versie.

Randvoorwaarden freemium model

  1. Het gratis aanbod moet beperkt zijn, maar niet te beperkt. Je converteert ten slotte liever 5 procent van 2 miljoen gebruikers dan 50 procent van 100.000 gebruikers.
  2. Promoot zowel de gratis als de betaalde versie. Je wil natuurlijk eerst gebruikers krijgen om deze vervolgens te converteren.
  3. Er is een duidelijk onderscheid tussen de gratis versie en de betaalde versie. Zo weet de gebruiker welke voordelen hij krijgt zodra hij betaalt.
  4. Geef gebruikers (tijdelijk) toegang tot betaalde functies als zij jouw product aanbevelen bij bekenden.
  5. Zorg voor een natuurlijke overgang van gratis naar betaalde features.

Valkuilen freemium model

Freemium is een model dat gebaseerd is op het genereren van zoveel mogelijk gebruikers, maar dit hoeft niet altijd een succesformule te zijn. Wist je dat over het algemeen slechts 2 tot 5 procent van de gebruikers converteert naar betalend? Als jouw app na een paar maanden geen duizenden gebruikers heeft, moet je je afvragen of dit model voor jouw app is weggelegd. Uiteraard worden de kosten van de ‘gratis gebruikers’ ook weer opgevangen door het vertonen van advertenties, maar dit is vaak een stuk minder dan het geld dat je direct vangt door een aankoop.

Abonnementen

Een speciale vorm van freemium is het aanbieden van abonnementen. Een goed voorbeeld van hoe je gebruikers zover krijgt om een dienst af te nemen is Spotify. Zij stellen een gedeelte van de muziek gratis beschikbaar, vergezeld door reclames. De ontwikkelaars willen zo een bepaalde schaarste creëren, waardoor de volledige versie in de belevingswereld van de consument meer waard wordt. Het idee hierachter is dat zij eerder overgaan tot koop, in dit geval het afsluiten van een maandelijks abonnement.

Netflix gebruikt hetzelfde verdienmodel, maar gebruikt een andere manier om gebruikers te overtuigen. Bij Netflix kun je namelijk een hele maand gratis gebruikmaken van de volledige service, alvorens je beslist wel of niet een abonnement af te sluiten.

3. Betaalde apps

Dit verdienmodel is de meest voor de hand liggende: gebruikers vooraf laten betalen voor het gebruik van jouw app. Het grote nadeel van dit model is de downloaddrempel die je bij de overige modellen niet hebt. Een potentiële gebruiker denkt wel twee keer na als hij vooraf moet betalen, terwijl hij eigenlijk niet weet wat hij kan verwachten.

Doordat deze downloaddrempel wordt weggenomen bij freemium apps en apps met in-app aankopen, kiezen steeds meer ontwikkelaars voor deze verdienmodellen.

4. Verkopen van advertentieruimtes

Je ziet het steeds vaker terugkomen bij gratis apps: advertenties. Deze worden (voornamelijk) getoond via het Admob-netwerk van Google. Een klein gedeelte van de advertentie-inkomsten gaat naar de eigenaar van de app. De focus ligt bij deze strategie op het verkrijgen van zoveel mogelijk actieve gebruikers, zodat advertenties zo vaak mogelijk getoond kunnen worden.

Een leuk voorbeeld hiervan is de Vuvuzela-app die speciaal voor WK in Zuid-Afrika ontwikkeld werd. In de app kon je op de Vuvuzela drukken, waarna deze een geluidje maakte. Simpel maar effectief, want door de spontane populariteit van de vuvuzela liepen de advertentie-inkomsten behoorlijk op.

In-app advertenties leveren de ontwikkelaar geld op

Het bekijken van in-app advertenties geeft de gebruiker steeds vaker de mogelijkheid tot het verkrijgen van kleine extra’s, waardoor nog meer advertenties worden bekeken.

5.  Extra servicekanaal via app

Dit model ‘verdient door te besparen’. De apps ontnemen behoorlijk wat werklast van onder andere de afdeling klantenservice, maar ook in de fysieke vestigingen is minder personeel nodig door bijvoorbeeld zelfscan en het eenvoudig overmaken van geld.

Er zijn al een aantal succesverhalen, van onder andere Albert Heijn (Appie) en ING. Twee heel verschillende apps met hetzelfde doel: een verlengstuk van hun dagelijkse business en wederom zorgen voor gebruiksgemak bij de klant. Maar is er nog een overeenkomst: de apps hebben allebei een geïntegreerd chatsysteem, waardoor klanten direct een persoonlijk en waardevol antwoord kunnen verwachten. Deze maken gebruik van machine learning om steeds meer en slimmer vragen te beantwoorden.

Appie helpt de consument verder.

Appie bedient de consument op zijn wenken.

6. Processen optimaliseren

Sommige ondernemingen kiezen ervoor om een app te laten ontwikkelen die enkel intern wordt ingezet. Zij hebben het gevoel dat werknemers effectiever kunnen werken met apps dan met de traditionele desktopsoftware. Je kunt een behoorlijk voordeel halen uit een app voor intern gebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorzien van informatie waar ook ter wereld, zoals het inzien van klantgegevens, voorraden of de status van een bestelling.

Een voorbeeld hiervan is een transportbedrijf dat een app heeft laten ontwikkelen met track & trace-systeem, die enkel door haar chauffeurs wordt gebruikt. Aan de hand van de data die hieruit voorkomt, blijkt wellicht dat chauffeurs vaak in de file rijden of te lang stilstaan bij afleveradressen. De organisatie kan op basis van deze informatie de chauffeur voortaan efficiënter later rijden, bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om deze op andere tijden te laten rijden.

7. Verzamelen van waardevolle data

Dit is wellicht niet het eerste verdienmodel dat in je opkomt. Een app verzamelt echter een stuk meer data van een gebruiker dan als deze bijvoorbeeld je website bezoekt. Uit deze data kun je veel waardevolle informatie halen, waarmee je je onder andere klanten beter van dienst kunt zijn en advertenties veel gerichter kunt targeten.

Ten eerste krijg je meer informatie over het gebruikte toestel, zoals de accelerometer, gyroscoop, GPS en opslagruimte. Van deze functies wordt dan ook vaak gebruikgemaakt door ontwikkelaars.

Een app verzamelt echter een stuk meer data van een gebruiker dan als deze bijvoorbeeld je website bezoekt.

Daarnaast worden bezoekers gelabeld met een user-ID. Dit is betrouwbaarder dan websitedata, omdat cookies verwijderd kunnen worden of bezoekers incognito kunnen browsen. Een laatste, maar zeker niet onbelangrijk punt: apps kunnen ook offline activiteit tracken.

Er is nog een andere functie die je niet hebt met alleen een website: het versturen van een pushbericht nadat een gebruiker voor een bepaalde tijd inactief is geweest. Dit herinnert hen direct weer aan de app en met één klik op de knop zijn jouw gebruikers weer terug van geweest.

8. Tweezijdig businessmodel

Deze manier van geld verdienen bouwt op partijen ‘aan de achterkant’ van de app die ervoor zorgen dat de app gratis gebruikt kan worden door de doelgroep. Vergelijkingssites of vacaturesites als Monsterboard maken hier handig gebruik van. In dit geval betalen aangesloten ondernemingen voor het aanbieden van hun vacatures, waardoor de app door werkzoekenden gratis te gebruiken is.

Geld verdienen met een app

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om een app winstgevend te maken. Afhankelijk van het soort app en de bijbehorende doelgroep kun je experimenteren met wat voor jou goed werkt.

Zorg ervoor dat je altijd weet waar de behoefte van jouw doelgroep ligt. Met die informatie kun je continu bijsturen, inspelen op emoties, het aanbieden van een intuïtieve user experience en verse content leveren hier een behoorlijke bijdrage aan.

Nu ben ik wel benieuwd welk verdienmodel volgens jou het beste aansluit bij jouw onderneming. Ik lees het graag terug in de reacties.