E-commerce

9 tips om je producten te verkopen via marketplaces als Marktplaats & Amazon

0

Marketplaces zijn platformen waarop meerdere leveranciers producten kunnen aanbieden. De transacties worden vaak via die platformen verwerkt. Denk aan Marktplaats, Amazon, eBay en Bol.com. Het aanbod op deze platformen is vaak ruimer dan specifieke winkels. De consument heeft een beter aanbod met vaak concurrerende prijzen. Waar een marketplace voorheen gebruikt werd om van een lastige voorraad af te komen of voor uitverkoop, is het tegenwoordig een volwaardig kanaal.

Waarom adverteren op marketplaces?

De marketplaces zullen naar verwachting doorgroeien tot 40% van de retailmarkt volgens onderzoek van Shopping Tomorrow. Door het grote bereik is het een markt waar je als retailer niet langer omheen kunt. Via marketplaces kunnen vaak veel organisaties kijken naar de kosten en de opbrengsten om zo te bepalen wat de beste strategie is.

Welke marketplaces kies je als website/webshop?

Om ervoor te zorgen dat jij jouw doelgroep bereikt, is het belangrijk om je producten aan te bieden via de juiste marketplaces. Populaire producten aanbieden waar veel volume en concurrentie op zit, kan zorgen voor extra omzet. Maar kijk ook of je niche-producten kunt aanbieden. Doe een goede inventarisatie welke sites voor jouw bedrijf en business interessant kunnen zijn.

Kijk welke het beste passen bij het aanbod van de webshop, maar kijk ook welke aanbieders er al aanwezig zijn. Doe een zoekopdracht bij de verschillende aanbieders en kom er zo achter wat er wordt aangeboden en of jouw producten daartussen passen. Vervolgens kun je een selectie maken van marketplaces en testen wat een specifieke aanbieder jouw bedrijf kan opleveren.

Productfeed of API?

Een goede productfeed is de basis voor een goede plaatsing en dus de vindbaarheid op de verschillende marketplaces. Hoe completer de productfeed, hoe beter jouw conversie is. Het gebruik van een productfeed maakt het voor webshopeigenaren mogelijk om relatief eenvoudig en snel een gesorteerd assortiment aan producten online te plaatsen.

Zie hieronder een voorbeeld van de meest voorkomende velden, hoe meer velden/attributen er meegeleverd worden, hoe beter de vindbaarheid als bezoekers filteren. Uiteraard is het afhankelijk per marketplace welke velden er verplicht zijn en welke niet, daarnaast is het voor een webshop met kleding bijvoorbeeld interessant en verplicht om een maat te vermelden.

Vergroot je online bereik door de inzet van marketplaces

*voorbeeld xml productfeed

Doordat de productinformatie slechts eenmalig of hooguit een paar keer per dag gepusht kan worden naar de verschillende marketplaces, is het van belang dat de informatie altijd klopt. Als bijvoorbeeld de prijzen of de voorraad niet klopt, wordt de verkeerde informatie weergeven. Hierdoor kunnen er in het bestelproces problemen ontstaan waardoor de bezoeker een negatieve ervaring krijgt met de webshop.

API is de toekomst

In tegenstelling tot datafeeds kun je bij een API-koppeling een zelfgekozen tijdstip kiezen en direct een terugkoppeling ontvangen over de status. Het grote voordeel van een API-koppeling tussen de marketplaces en je CMS is het realtime ontvangen van data. Denk bijvoorbeeld aan bestellingen die gelijk in het CMS worden teruggeschoten waardoor de voorraad wordt aangepast.

Daarnaast maakt niet elk platform gebruik van een productfeed. In veel gevallen is een API vereist. Het is dan niet mogelijk om een feed aan te leveren. Eigenlijk geven marketplaces als Marktplaats, Amazon, eBay en Bol.com al aan dat zij realtime connecties vooropstellen en niet afhankelijk willen zijn van een productfeed die niet 24/7 de juiste informatie aan de bezoeker geeft.

Feed-managementtools zoals Channable of DatafeedWatch synchroniseren realtime de orders met bijvoorbeeld Magento, Lightspeed en WooCommerce.

Vergroot je online bereik door de inzet van marketplacesTips & tricks voor het adverteren op marketplaces

Hieronder volgen enkele handige tips & tricks die het verschil maken als je gaat adverteren op een soortgelijk platform. Door onderstaande tips toe te passen, trek je meer (kwalitatief) verkeer naar je website.

1. Adverteer productspecifiek

Bezoekers zijn vooral op zoek naar specifieke producten. Daarom is het van belang je advertenties zo specifiek mogelijk op producten te richten, in plaats van te adverteren op bijvoorbeeld je webshop in het algemeen of één advertentie met het complete aanbod.

2. Test verschillende rubrieken

Het is aan te raden om een advertentie niet alleen maar in één en dezelfde rubriek te plaatsen. Het kan namelijk zijn dat de ene rubriek een beter resultaat oplevert dan de andere. Als je bijvoorbeeld een advertentie maakt over garagedeuren, kun je deze in het geval van Admarkt (van Marktplaats) plaatsen in ‘Deuren en horren’, maar ook in ‘Autostallingen en garages’ of ‘Garages en parkeerplaatsen’.

3. Maak een pakkende advertentietitel

Zorg voor een aantrekkelijke en actiegerichte titel. Zorg er ook voor dat je het maximaal aantal tekens benut. Het is van belang om hierin de belangrijkste zoekwoorden en Unique Selling Points (USP’s) op te nemen. Uit de advertentietitel moet duidelijk blijken wat je te bieden hebt en waarom een bezoeker op de advertentie moet klikken.

Voorbeeld slecht geoptimaliseerde titels

  • Samsonite koffer
  • Manifesto loungeset

Voorbeeld goed geoptimaliseerde titels

  • Samsonite Lite-Shock Spinner 69 petrol blue
  • Manifesto Ascrea hoek loungeset 5-delig

4. Kies afbeeldingen van goede kwaliteit

Het is van groot belang dat bezoekers een goed beeld krijgen van hetgeen je te bieden hebt. Zorg voor afbeeldingen die duidelijk, rustig en opvallend zijn en een hoge resolutie hebben. Daarnaast is het ook hier belangrijk om het maximaal aantal afbeeldingen die je kunt uploaden te benutten.

Vergroot je online bereik door de inzet van marketplaces5. Optimaliseer je advertentieteksten

De advertentietekst wordt in het advertentieoverzicht getoond. Met deze tekst kun je de bezoeker overhalen om op je advertentie te klikken. Zorg er dus voor dat de eerste 140 tekens geoptimaliseerd zijn en benoem hierin de belangrijkste zoekwoorden en USP’s. Ook is het verstandig om synoniemen op te nemen in de advertentietekst en eventueel de prijs nogmaals te benoemen.

Benut zoveel mogelijk ruimte als de volledige tekst aan de bezoeker wordt getoond en maak gebruik van interpunctie, opsommingen van de USP’s en let op hoofdlettergebruik.

6. Maak een overzichtelijke en volledige advertentietekst

Zorg ervoor dat naast de eerste 140 tekens ook de rest van de advertentietekst overzichtelijk en aantrekkelijk is. Dit is namelijk de tekst die mensen te zien krijgen als ze op je advertentie hebben geklikt. Met behulp van deze tekst zorg je ervoor dat mensen doorklikken naar je webshop.

7. Communiceer levertijden en bezorgkosten

Neem in de volledige advertentietekst ook informatie op als levertijden en bezorgkosten. Je wil namelijk dat mensen bij het zien van de volledige advertentie zoveel mogelijk te weten komen. Het enige dat ze dan nog moeten doen, is naar de webshop gaan en bestellen. Neem daarom zoveel mogelijk informatie die nodig is om een bestelling te plaatsen op in deze tekst.

8. Maak advertenties met lage CPC’s

Maak ook advertenties met een lage CPC tussen €0,01 en €0,05 cent. Hierbij wordt je advertentie op een laag paginanummer getoond, maar dit zorgt vaak toch voor heel wat impressies en een hoge CTR. Omdat betaalde advertenties ook worden opgenomen in het onbetaalde advertentieoverzicht, zorgen deze advertenties voor extra zichtbaarheid. Daarnaast kan het interessant zijn voor producten waarvoor longtail zoektermen worden gebruikt.

9. Gebruik API-koppelingen om op het gehele productaanbod te adverteren

Adverteren door middel van een API is interessant als je op het complete productaanbod (of een groot deel daarvan) wil adverteren. Hierbij wordt het productaanbod automatisch doorgeplaatst naar bijvoorbeeld Admarkt en hoef je zelf dus niet voor ieder product een aparte advertentie te maken.

Vergroot je online bereik door de inzet van marketplacesGo for it!

Kies ervoor om je advertenties in te schieten met een API. Een API is een vervanging van een feed met iets meer mogelijkheden. Het maakt het gemakkelijker om specifieke productinformatie aan te leveren. Met een API is het ook mogelijk om naast informatie ook instructies mee te sturen. Bij Google AdWords, Bol.com en Marktplaats kun je een API ook gebruiken om automatisch een advertentie te plaatsen.

Kies ervoor om het bereik te vergroten en probeer meer ambassadeurs te vinden via marketplaces. Enkele voordelen hiervan:

  • Advertenties op marketplaces komen in beeld bij bezoekers met een veel hogere koopintentie. De kans is groot dat deze bezoekers sneller tot aankoop overgaan.
  • Via deze platformen kun je met je webshop gericht adverteren en niet schieten met hagel. De producten van je webshop komen alleen aan bij bezoekers die interesse hebben.
  • door de inzet ervan, is er minder waste dan bijvoorbeeld via het zoeknetwerk of het display netwerk. Je selecteert zelf de rubriek waarin je de advertentie plaatst.
  • Het is een relatief goedkope manier om online reclame te maken voor je producten. Er gaat geen geld verloren aan het benaderen van mensen die niet geïnteresseerd zijn in het aanbod van je webshop.

Nauwelijks terugkerende klanten?

Een veelgehoord kritiekpunt op het verkopen op externe plekken is dat het de webshop nauwelijks terugkerende klanten oplevert. In feite wordt alleen het merk van het platform opgebouwd en niet die van de webshop. Door het vele aanbod op grote vergelijkers als Bol.com en Amazon hebben bezoekers vaak niet eens door bij welke webshop ze nu daadwerkelijk een aankoop doen.

Een groter podium en meer bezoekers

Het grote voordeel (met name voor kleinere webshops) is dat de marktplaatsen je een groter podium geven en meer bezoekers tegen relatief lagere kosten dan de grotere vergelijkers. Voor elke webshop is er een podium, afhankelijk van de kosten en het type webshop/marketplace zal er een keuze gemaakt moeten worden.

Ik hoop dat je met dit artikel direct aan de slag kunt en direct je online bereik vergroot door je producten aan te bieden op dit soort platformen. Heb je nog vragen of toevoegingen aan dit artikel? Laat het weten in een reactie!