Innovatie

6 manieren om start-updenken in je bedrijf te stimuleren

0

Zo hip als het jaren geleden was om te roepen ‘denk als een uitgever’, zo populair is nu de kreet ‘denk als een start-up’. Hoog tijd om eens 6 manieren op een rij te zetten die stimuleren om slimmer en innovatiever te ondernemen.

Vaak kijken grote logge bedrijven jaloers naar de innovatiedrang en wendbaarheid van kleine startende ondernemingen. Ze zien een rooskleurig beeld van dappere jonge honden die de hele dag enthousiast keihard werken aan hun project, zonder aandeelhouders die op elk moment aan de noodrem kunnen trekken. Geen targets, geen keurslijf, geen 9-tot-5-mentaliteit. Heerlijk! Maar wacht eens even. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn: 90 procent van de start-ups moet immers vroegtijdig stoppen vanwege een gebrek aan geld of vertrouwen. Maar goed, dat neemt niet weg dat er veel lessen te leren zijn uit de aanpak van start-ups.

Mike Hoogveld, expert op het gebied van agile business, zet al deze stappen op een rij in het boek ‘Denken als een start-up’ (aff.). Hij staat terloops ook stil bij alle terminologie rondom start-ups: wanneer is een bedrijf een draak, een eenhoorn of een pony? Ook somt hij alle levensfasen van een bedrijf op en benoemt hij wat de ‘vijf reuzen’ (Amazon, Apple, Google, Facebook en Microsoft) onderscheidt van veel andere bedrijven. Zij wisten perfect in te spelen op de belangrijkste omgevingsfactoren van hun tijd: dalende IT-kosten, groeiende netwerk-connectiviteit en de opkomst van de mobiele telefoon.

De tips van Hoogveld, kort samengevat:

Stap 1. Creëer een inspirerende cultuur

Weten wat je wél moet doen, begint vaak bij weten wat je vooral moet voorkomen. Een angstcultuur, een afrekencultuur of een prestatiecultuur zijn in ieder geval niet aan te raden. Daarmee leg je innovatie en creativiteit mee stil. Om als een start-up te kunnen werken, moeten medewerkers het gevoel hebben dat ze hun droom kunnen verwezenlijken, dat ze een belangrijke missie kunnen volbrengen. ‘Kan niet’ mag geen leidraad zijn, egoïsme evenmin. Er moet een sfeer heersen waarin mensen vrijuit hun creatieve ideeën durven te delen. Geniale plannen komen niet tot stand zonder risico te nemen, daar moet dus ruimte voor zijn. Open communicatie en vrije toegang tot bedrijfsinformatie zijn belangrijke factoren, evenals werkplezier en vertrouwen.

Stap 2. Richt een inspirerende werkomgeving in

Volgens Hoogland is een open ruimte een must. Geen dichte deuren, geen verstopte directeuren. Het kantoor moet een ontmoetingsplek zijn waar de drempel tot samenwerken extreem laag ligt. Het interieurdesign hoort te stimuleren dat collega’s hun nieuwe ideeën vastleggen. Of dat nou op papier of op de muur is. Bij een leuk bedrijf hoort ook ontspanning. Zet dus vooral een voetbaltafel of een gamecomputer neer in het kantoor, zodat medewerkers samen hun zinnen kunnen verzetten.

Accepteer cookies

Stap 3. Bouw een community

Het samen-gevoel binnen een bedrijf zorgt voor betrokkenheid en fanatisme. Daarom is het slim om zowel face-to-face als virtueel in te zetten op informeel samenwerken. Het helpt niet om te blijven denken in hokjes, ruim baan dus voor multidisciplinaire teams. Denk ook aan het opbouwen van gemeenschappen in de vorm van ambassadeurs: enthousiaste medewerkers en klanten die graag vertellen over jouw bedrijf(scultuur), producten of diensten.

Stap 4. Leiding geven aan vernieuwing

Wie kent ze niet: bazen die de mond vol hebben van ‘empowerment’, maar de meest detaillistische micromanagers blijken te zijn, als puntje bij paaltje komt. Wil je ook maar een béétje in de buurt komen van start-updenken, dan moet de grote leider vooral vertrouwen en verantwoordelijk uitdelen. Hij zou zijn medewerkers moeten coachen en stimuleren, terwijl hij zeer kritisch blijft op de doelen en afspraken. Het uitdragen van een heldere visie en die vertalen naar de werkvloer, zijn onmisbare talenten van een goede directeur. Daar hoort ook bij dat de baas dondersgoed moet weten wanneer hij ‘nee’ moet zeggen. Zorg ervoor dat er niet steeds nieuwe werkzaamheden of prioriteiten bijkomen, maar elimineer alle randzaken zodat de kerntaken overduidelijk het belangrijkst blijven in het dagelijks werk.

Stap 5. Innoveer!

Het klinkt ongetwijfeld als een dooddoener, maar zonder innoverend vermogen blijf je een ouderwetse schuit. Nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen, is het ideale uitgangspunt voor een interessante toekomst. Heb je binnen jouw bedrijf een grote verscheidenheid aan mensen en functies, dan kan dat een vruchtbare bodem zijn voor deze nieuwsgierigheid: wie zijn al die interessante gasten, wat voor ideeën hebben zij? Toch ben je er dan nog niet. Innovatie betekent namelijk ook: op je bek gaan. En daar zijn veel bedrijven bang voor. Logisch! Prestaties en winstdoelen hangen immers als een dreigende wolk boven alle activiteiten. Daarom adviseert de schrijver van dit boek om een duidelijk onderscheid te maken tussen business as usual en ‘experimenten’. Innovaties mogen mislukken. En áls dat onverhoopt gebeurt, zorg er dan voor dat daar geen zware represailles aan gekoppeld zijn. Doe je dat wel, dan is binnen de kortste keren de innovatiedrang weg.

Stap 6. Stel de klant centraal

De knelpunten van de klant zijn meestal het uitgangspunt van innovatie. Ken je de klant goed, dan weet je wat hem bezighoudt, blij maakt of irriteert. Op basis daarvan voeg je jouw kennis en expertise toe om iets nieuws te bedenken dat aansluit bij de klantwens. De klassieke quote van autofabrikant Henry Ford komt in dit verband langs: “Als ik mensen had gevraagd wat ze wilden, hadden ze me gezegd: een sneller paard.” Om op die manier de verwachtingen van de klant te overtreffen, is het essentieel om aannames te laten varen. Je moet 100 procent zeker weten dat de uitgangspunten voor je productverbetering gebaseerd zijn op feiten. Zaken die écht spelen bij de klant.

Stap 7, 8 en 9 zijn achtereenvolgens: ‘droom groot en lever topprestaties’, ‘neem kleine stappen’ en ‘blijf leren en ontwikkelen’. En zo geeft Mike Hoogveld in 176 pagina’s een goed leesbaar stappenplan, waar menig manager of directeur inspiratie uit zal halen. Ook al komen alle usual suspects langs in het boek (Richard Branson, Steve Jobs, Elon Musk), toch krijgt Hoogveld het voor elkaar om meer dan genoeg interessante voorbeelden te noemen. Zijn tips zijn concreet en direct toepasbaar, zijn schrijfstijl is vriendelijk en praktisch. Dat alles nodigt uit tot actie.

Over het boek:denk als een startup

Titel: Denk als een start-up, 9 manieren om slimmer en innovatiever te ondernemen Auteur: Mike Hoogveld
Uitgever: Van Duuren Management
Jaar: 2017
ISBN: 9789089653710
Aantal pagina’s: 176
Prijs: € 20
Bestellen: via Managementboek (aff.)