Content

Hoe je van storytelling overstapt naar storydoing

0

Waarom zijn we op aarde? Als een bedrijf een kraakhelder antwoord heeft geformuleerd op die vraag en een bijpassende strategie heeft uitgestippeld, dan is het tijd om het fenomeen ‘storydoing’ in praktijk te brengen. Is dat niet gewoon storytelling, maar dan nóg meer gericht op voorbeelden uitdragen? Hmm, wel een beetje. Toch is het de moeite waard om de stappen van storydoing eens toe te passen op jouw organisatie. Hoe sta jij ervoor?

Episch, dat willen we allemaal wel zijn. Door de wereld te verbazen met onze geweldige oplossingen. Bedrijven die hun missie en strategie scherpgesteld hebben, weten deze vaak sneller te vertalen in pakkende voorbeelden dan bedrijven die nog in het duister tasten. Nu is er een hulpmiddel om de sprong te maken van een ‘hoog-over’-visie naar treffende activiteiten.

Muren afbreken

“Met storydoing vergroot je het onderscheidend vermogen, het ondernemend gedrag, de geloofwaardigheid en de betekenisgeving van je organisatie”, beloven de schrijvers van het boek ‘StoryDoing voor organisaties: een goed verhaal doe je!’ (aff.).

Deze methode is erop gericht de muren af te breken tussen binnen en buiten, hoge bazen en werkvloer, bedrijf en samenleving. De route van visie naar actie staat centraal. In vogelvlucht vat ik het bijbehorende stappenplan samen. Smaakt het naar meer, dan is het boek van Jan-Peter Bogers en Ron van Gils een aanrader.

Samengevat komt het hier op neer:

Storybeing

1. Onderzoek de kern van wie je bent als organisatie

2. Schrijf een inspirerend ‘oerverhaal’

Storytelling

3. Ga dit vertellen, binnen en buiten…

Storydoing

4. Vertaal het in passende keuzes en acties

5. Zorg ervoor dat elke afdeling zijn werk hieraan kan relateren

6. Maak indruk met ‘iconische acties’

Swingen zonder gehoor

Possibilize komt al gauw naar voren als een inspirerend voorbeeld. Dit bedrijf organiseert wereldwijd spectaculaire muziekevenementen onder de naam Sencity. Deze zijn niet alleen bedoeld voor mensen die goed kunnen horen, maar juist ook voor doven en slechthorenden.

Accepteer cookies

Er lopen geur-, food-, tekst-, video- en smaakjockeys rond, evenals gebarentaal-dansers. Possibilize ziet een beperking juist als een inspiratiebron. Dat is de gedachte achter hun oerverhaal (missie) en die vertalen ze door in al hun activiteiten.

Possibilize inspireert en activeert om te denken en handelen in mogelijkheden, in iedere situatie. Wij zetten mensen in beweging om hun talenten te benutten en dromen waar te maken. Zo maakt iedereen een positief verschil in zijn eigen leven en inspireert anderen dat ook te doen.

Al gelezen? Hero’s journey: de sublieme storytelling-cyclus

Bouwstenen verzamelen

Zo’n oerverhaal kent vele bouwstenen. Deze ga je verzamelen in fase 1, die de schrijvers ‘storybeing’ noemen. De start van het bedrijf is natuurlijk een heel belangrijk ijkpunt. Vaak ligt daar een missie aan ten grondslag, die misschien tot op de dag van vandaag leidend is.

In de sessies die leiden naar jouw oerverhaal, sta je uitgebreid stil bij deze oorsprong. Maar ook onderdelen als karakter, zichtbaarheid, omgeving, verlangen en connecties komen aan bod. Je geeft antwoord op de vragen: wie ben je als bedrijf, waar ben je en wat doe je, wie ken je en waar wil je naartoe? Zowel het verleden als het heden en de toekomst spelen dus een rol.

Schrijvenderwijs naar een herkenbaar verhaal

Heb je de bouwstenen bijeengeraapt, dan begint het schrijfproces: storytelling. Met een multidisciplinair team, een dwarsdoorsnede van de organisatie, ga je aan de slag. Deze collega’s zetten een inspirerend en uniek verhaal op papier. Ze kiezen een hoofdrolspeler, een podium en vooral ook een uitdaging.

Die laatste vormt de drijfveer van de organisatie, het bestaansrecht. Deze gaat verder dan het eigenbelang van het bedrijf, zodat alle ‘medespelers’ zich kunnen herkennen in het verhaal. Uiteindelijk wil je collega’s, klanten en andere stakeholders interesseren en meenemen in jouw visie.

En… actie!

In de storydoing-fase ga je het oerverhaal omzetten in acties. Het verzamelen van alle lopende en geplande activiteiten binnen je bedrijf, helpt daarbij. Leg ze langs de meetlat: welke acties passen het beste bij de missie? De activiteiten die zó onmiskenbaar aansluiten op het karakter en doel van jouw bedrijf dat ze de juiste snaar raken bij een enorme groep mensen, kun je bestempelen als ‘iconische acties’.

Donorshow

Als voorbeeld noemen Bogers en Van Gils het tv-programma ‘De Grote Donorshow’, waarmee omroep BNN aandacht vroeg voor niertransplantaties en het donorcodicil. BNN-oprichter Bart de Graaff leed aan een nierziekte en was dol op controverse, dus deze onorthodoxe actie sloot naadloos aan bij het karakter BNN.

Accepteer cookies

Geloofwaardig of genadeloos onderuit?

Bij het vertellen van een verhaal heb je in feite twee mogelijkheden: het is waar of het is niet waar. Bij het bewijzen van jouw verhaal (storydoing) heb je slechts één optie: wat je doet is waar. En dat maakt het ook direct meetbaar voor het publiek: als jouw acties bewijzen dat je het beste met de klant voor hebt, dan vergroot dat je geloofwaardigheid.

Echter: mocht het zo zijn dat mensen juist acties zien langskomen die het tegendeel bewijzen, dan ga je ook meteen genadeloos onderuit. Geen woorden, maar daden. Dat is de essentie van storydoing.

Voor doeners en denkers

Het boek ‘storydoing’ is een theoretisch boek om mee aan de slag te gaan in je bedrijf. Laat je niet afschrikken door afbeeldingen met kwadranten, fundamenten, bouwstenen en waarden. De tekst bevat meer dan genoeg duidelijke beschrijvingen, plannen van aanpak en toelichtingen. Meerdere malen wordt benadrukt dat zowel denkers als doeners hun weg moeten kunnen vinden in het boek. Ik geloof dat die opzet is geslaagd.

Lezers die helemaal los willen, krijgen veel mogelijkheden voorgeschoteld om stevige sessies in te plannen met collega’s om te komen tot een nieuwe windrichting binnen de organisatie.

Maar lezers die minder theoretisch ingesteld zijn, kunnen er de belangrijkste hoofdlijnen uitpikken en het precieze stappenplan links laten liggen. Ook dan is de kans nog groot dat je positief gestimuleerd bent om je bedrijfsvoering nét even anders aan te pakken.

Ook interessant: Alle boekrecensies op een rij

Koers kiezen

Ik kan me absoluut voorstellen dat een organisatie via storydoing zijn koers zódanig kan verduidelijken, dat afdelingen als communicatie, marketing, klantenservice en recruitment veel makkelijker hun waarde kunnen toevoegen. Als je het allemaal strikt genoeg neemt, dan vallen de overtollige of minder belangrijke activiteiten al gauw af. De focus ligt dan alleen nog maar op zaken die werkelijk optellen bij het oerverhaal en de bijbehorende strategie.

Storydoing kan een gamechanger zijn in menig bedrijf, maar dat vereist wel een sterke ruggengraat, doorzettingsvermogen en een focus op het waarmaken van verwachtingen. Zoals bij elke theorie geldt ook hier: the proof of the pudding is in the eating.

Over het boek

Titel: StoryDoing voor organisaties: een goed verhaal doe je!
Auteur: Jan-Pieter Bogers en Ron van Gils
Uitgever: Vakmedianet
Jaar: 2017
ISBN: 978 94627 6179 7
E-ISBN: 978 94627 62114
Mediatype: Boek, 254 bladzijdes
Prijs: €30,00
Bestellen: via Managementboek (aff.)