Reportages

Renault verkoopt auto’s met een verhaal

0

Misschien is de titel misleidend. Het is niet dat Renault auto’s verkoopt waar iedere auto een verhaal heeft. Nee, wat ik bedoel is dat Renault in haar design-strategie het verhaal van de ‘life stages’ centraal zet. Iedere life stage heeft zijn eigen model auto.

Onlangs werd in Delft bij de opleiding Industrieel Ontwerp een masterclass geven door Laurens van den Acker (Senior Vice President Corporate Design van Renault). De Masterclass werd gehouden op de Faculteit Industrieel Ontwerp van de TU Delft, waar Laurens van den Acker zelf heeft gestudeerd. Een bijeenkomst die me 2 dingen heeft geleerd: de waarde van een verhaal als leidraad van je design, en… dat Renault best mooie auto’s heeft.

De heilige koe

Auto-liefhebbers en bezitters kun je op allerlei manieren indelen. Zij die zweren bij de auto en geen ander vervoermiddel willen gebruiken. De liefhebbers van een bepaald merk, model, type. Maar ook mensen die een auto zien als een vervoermiddel, iets wat je van A naar B brengt. Aan de andere kant van het spectrum heb je de mensen die de auto verfoeien. Die vinden dat we geen auto’s moeten hebben en alles met openbaar vervoer moeten doen. Let wel, dit is even een vrije indeling.

Ik zit er zelf in dat een auto je van A naar B brengt met een mate van comfort. Maar ook met een mate van onafhankelijkheid. Of dat merk X, Y of Z is, maakt me heel eerlijk gezegd niet uit. Ik ging naar de bijeenkomst in Delft met de trein, want dan kon ik nog het een en ander aan werk doen tijdens de reis.

Maar als je zo het verhaal hoort, en de mooie conceptmodellen ziet, dan spreekt de auto toch meer dan je denkt. De hele masterclass is trouwens hieronder te bekijken.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Auto’s met een bekend gezicht

Een van de zaken waar Laurens van den Acker het over had, was de herkenbaarheid van de auto. Dat was een van de zaken die hij als eerste heeft aangepakt. Er was niet een ‘gezicht’ bij de modellen die men toen had bij Renault. Hij liet een foto zien van een aantal modellen waar het logo was verwijderd. Ik kon zonder het logo niet echt zien welk merk het is. In de video hierboven is dat rond de 20:30.

Dat is best een bijzonder iets, je kunt dat trouwens ook zelf proberen. Als je niet naar het logo kijkt, kan je dan zien welk merk of type het is? Bij veel auto’s niet, maar bijvoorbeeld bij BMW wel.

BMW

De grille van de BMW – de ‘kidney grille‘ of twee nieren in het Nederlands – is een van de meest karakteristieke elementen van een BMW. Of het nu een grote grille is of een kleine grille, dit design gaat al jaren mee. Het is natuurlijk wel aangepast in de loop der jaren.

De nieren zijn behalve voor luchtinlaat bij de BMW i Vision Dynamics ook veel meer dan dat, zo blijkt uit deze quote van BMW:

“One glimpse into the future: For the BMW I Vision Dynamics, the prominent, enclosed ‘kidneys’ in the minimalist front end bring together the past and the future of BMW. Where the BMW kidneys have previously acted as a symbol for the company’s expertise in engine development, the BMW i Vision Dynamics deploys them as declarations of technological know-how. Indeed, underlying sensors turn the kidneys into an ‘intelligence surface’.”

De elektrische modellen (BMW i-submerk) hebben een blauw accent in de grille, zodat ze direct herkenbaar zijn als een “echte” BMW. Het ontwerp is bij premium merken zoals BMW de reden om er een aan te schaffen. Daarnaast willen mensen ook een duidelijk statement maken: als de auto eruit ziet als een snelle auto, dan is het er ook een.

Herkenbaarheid

Herkenbaarheid is een van de belangrijkste elementen, samen met design in het algemeen. Zeker in het geval van Renault waar er wel een schare trouwe klanten was die steeds Renault kochten. Die doelgroep wordt echter ouder. Er was een stap nodig om Renault weer herkenbaar en gewild te maken.

Op zoek naar de ziel van Renault, een mens centrisch merk.

Life stages

Renault heeft het concept van de Life Stages gekozen voor de diverse fases in ons leven:

 • Love
 • Explore
 • Family
 • Work
 • Play
 • Wisdom

Life Stages bij Renault, met voor iedere stage een auto

Concept cars

Voor elke fase hebben ze een concept car ontwikkeld, die past bij de dingen die op dat moment belangrijk zijn. De Familiefase gaat bijvoorbeeld over ruimte, gezin, etc.

Terwijl de ontwikkeling van auto’s steeds meer digitaal wordt, van ontwerp, visualisatie tot daadwerkelijke productie, is er nog steeds een groot gedeelte handwerk met kleimodellen.

Het maken van en mock-up van klei

Maar uiteindelijk gaat het concept omgezet worden in productie auto’s. De Dezir werd de inspiratie voor de Clio. Het moest een Laetitia Casta (Franse actrice en model) worden op wielen, aldus van den Acker. Tweezits, rood van kleur. Het ontwerp zit vol met symboliek (wil je weten wat, kijk dan naar de video).

Elk blaadje van de life-bloem werd een concept car. En als afgeleide daarvan verscheen een echt productiemodel. Over werkelijk ieder detail is nagedacht.

Ontwerp met de symboliek van de arm om elkaar heen

Resultaten

Het heeft Renault geen windeieren gelegd. Van een snellere daler dan de markt in 2016 in Europa, is Renault nu een sterkere groeier dan de markt geworden.

In 2012 waren de redenen om een Renault te kopen:

 1. Loyaliteit
 2. Prijs
 3. Design

In 2016 was dit duidelijk anders:

 1. Design
 2. Loyaliteit
 3. Prijs

Een turn-around bij Renault

Er is dus niet alleen sprake van een groei in omzet en marktaandeel, de redenen om te kopen zijn duidelijk veranderd. Renault is een auto die je koopt, omdat je hem mooi vindt. In plaats van het feit dat je altijd Renault koopt.

Maar daar houdt het niet mee op. Na de 6 conceptauto’s en de afgeleide eerste generatie productiemodellen, is het nu tijd voor de tweede generatie. Is dat een herhaling van stappen? Niet volgens Van den Acker.

Nieuwe ontwikkelingen

Elektrisch rijden, zelfsturende auto’s en connected cars het is maar een korte opsomming van de zaken die we in de nabije (of iets verdere) toekomst zullen gaan zien in auto’s. Op basis van de life stages worden de volgende generatie conceptauto’s ontworpen, zoals de Trezor.

Concept car ‘Trezor’

Ook de combinatie van auto en huis, zoals Le Corbusier al ontwierp, wordt onderzocht door Renault.

Kortom, ook in de toekomst kunnen we voldoende van Renault verwachten. Tenslotte, in een zelfrijdende auto kun je ook gewoon werken.