Trends

6 belangrijke app-trends van 2018

0

Niet alleen het aantal apps, maar ook de omzet is flink gestegen in de afgelopen jaren. Om te vergelijken: het eerste uur van 2017 heeft de App Store 4,9 miljoen dollar omgezet. Dit is meer dan de totale omzet van 2008! De groei van de markt in apps is ook te zien aan het feit dat het advertentiebudget voor app-installaties met ongeveer 30 miljoen per jaar stijgt. Dit artikel brengt de belangrijkste ontwikkelingen en app-trends voor 2018 in kaart.

10 juli 2008, de datum waarop de App Store opende voor iOS. De App Store bestond toen uit slechts 500 apps. Op dat moment waren vijfhonderd apps belachelijk veel en dacht iedereen dat de App Store verzadigd was. Echter bleek niets minder waar, want de markt in apps is in de afgelopen negen jaar hard gegroeid. In 2008 waren de app-trends van 2018 niet te voorspellen. Vijfhonderd apps, dat aantal is inmiddels compleet te verwaarlozen. Momenteel zijn er op dit moment 2,2 miljoen apps in de App Store en 2,8 miljoen apps in de Google Play Store beschikbaar.

1. Artificial Intelligence (AI) en chatbots

Ken je hem nog? Chatman, supersnel met MSN. Een grote campagne van KPN om chatten via mobiel populair te maken. KPN wilde laten zien dat mobiel internet altijd en overal bereikbaar was. Om te laten zien hoe bereikbaar Chatman was, kwam KPN tijdens deze campagne met een van de eerste chatbots die bekend was in Nederland. Deze was simpel te benaderen door hem toe te voegen als contact aan MSN (blabla@chatman.nl). Chatman had een minimale set aan logica-regels en antwoordde bovendien altijd anders. De antwoorden waren zoals wenskoekjes zijn: willekeurig en generiek toepasbaar.

Inmiddels is kunstmatige intelligentie mainstream geworden en kan het worden toegepast in dagelijkse apps, dus ook in chat-apps. Google is extreem hard bezig met investeren in AI om hun diensten en producten te verreiken. Afgelopen jaar heeft Google al AI geïmplementeerd in bestaande Google-apps. Zo heeft Google Foto’s nu de mogelijkheid om te zoeken op bijvoorbeeld kattenfoto’s, zonder dat je van te voren aan hebt hoeven geven in welke foto katten te zien zijn.

laadtijd vs gebruikersverlies mobiele app trends

Gebruik van apps zonder registratie

Ook kun je steeds meer apps gebruiken voordat je bent geregistreerd. Zo is er vaak al een deel van de content beschikbaar, voordat je in een vervelend registreerscherm beland. Zo kun je bijvoorbeeld de app van NS Reisplanner al gebruiken om je reis te plannen, maar als je je reizen wil opslaan, heb je een account nodig. Of kun je op Social Deals al deals zien, maar alleen reageren zodra je geregistreerd bent.

Snelheid heeft de afgelopen jaren al flinke revoluties in het web veroorzaakt. Zo’n 25 procent van de gebruikers verlaat een website, als deze niet binnen twee seconden is geladen.

4. Groei in gezondheidapps

De mobiele gezondheidsmarkt groeit met meer dan 10 procent in 2018 en zit in een stijgende groei. Met de komst van smart wearables kan de gezondheid real-time worden gemonitord. Zo kan bijvoorbeeld de Apple Watch detecteren wanneer je een hartritme stoornis hebt. Hoe meer sensoren wearables krijgen, hoe meer data er is om de gezondheid te meten.

Door de snelle groei van de mogelijkheden van wearables verwacht ik dat deze app trend in 2018 grote gevolgen voor de gezondheid zal hebben. De steeds geavanceerdere hardware zorgt ervoor dat de gezondheidszorg niet met eigen apparaten op de markt hoeft te komen om patiënten te kunnen monitoren. Het aantal ziekenhuisopnames en de hoeveelheid sterfgevallen, door een natuurlijke oorzaak, zullen door de beschikbaarheid hoogst waarschijnlijk dalen.

health apps trend

5. Wordt 2018 hét jaar van de smart car?

Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat we extreem dichtbij de zelfrijdende auto zitten. Er worden op dit moment miljarden gepompt in bedrijven die potentie hebben om de eerste volledig zelfrijdende auto op de markt te zetten. 2018 zou wel eens het jaar kunnen zijn dat de commerciële markt van zelfrijdende bolides opent. Niet alleen het zelfrijdende aspect maakt auto’s smart, maar ook het feit dat Apple CarPlay en Android Auto bij bijna ieder nieuw geproduceerde auto wordt geleverd.

Je favoriete apps (zoals Spotify) zijn straks geoptimaliseerd en beschikbaar in jouw auto. Verder zouden logische stappen zijn dat bijvoorbeeld de spiegels, de stoel en het stuur zich aanpassen, afhankelijk van wie er achter het stuur zit. De garage opendoen hoeft binnenkort ook niet meer met een afstandsbediening, de auto communiceert wel dat hij er is.

[caption id="attachment_464746" align="aligncenter" width="770"]zelfrijdende auto LeBron James in een zelfrijdende auto. Bron: The Verge.

6. Het belang van beveiliging

Beveiliging wordt belangrijker en belangrijker, maar niet iedereen ziet het belang ervan in. Om gebruikers te wijzen op de veiligheid van de verbinding met een website, is het groene slotje van Secure Sockets Layer (SSL) uitgevonden. Op veilige websites zie je linksboven een groen slotje, op onveilige websites niet. Duidelijk, maar hoe zit dat met apps?

Gebruikers hebben geen idee of de verbinding tussen hen en de app veilig is. Om die reden verwacht ik dat er een soort SSL-indicatie voor apps komt. Sinds kort toont de Google Play Store al ‘Google Play geverifieerd’ met een groen slotje bij de installatie van een nieuwe app. Maar dit heeft nog niets te maken met of de app gebruik maakt van een veilige verbinding. Apps van Apple moeten verbinden met een beveiligd domein, maar het maakt vervolgens niet uit of het certificaat valide is. Ik verwacht dat Google en Apple een groen slotje gaan toevoegen voor apps die enkel veilig gebruik maken van SSL.

App veiligheid security app trends 2018

Wat zijn jouw verwachtingen?

Mijn verwachting is dat de app-trends van 2018 ervoor zorgen dat de app-markt flink innoveert. Ik kijk in ieder geval uit naar de mogelijkheden van volgend jaar; wie weet word ik ook totaal verrast. Apps worden steeds meer aan elkaar, aan ons en de fysieke wereld gekoppeld en die koppelingen zorgen de komende tijd voor een exponentiële groei in mogelijkheden.

Wat verwacht jij? Of heb ik iets gemist? Laat het weten in de reacties onder het artikel.