Strategie

5 redenen om als twijfelende non-profit nú te starten met social media

0

‘Smartphone-nekje’. Toen ik dit woord een aantal jaar geleden voor het eerst hoorde, moest ik gniffelen. Anno 2018 kunnen termen als ‘smartphone-nekje’ en ‘socialmedia-verslaving’ schokkend genoeg op de nominatielijst voor ‘Woord van het Jaar’. De impact van social media op het dagelijks leven van veel Nederlanders is niet groot, maar héél groot.

Ter illustratie: volgens onderzoek van het CBS uit 2015 zei 17 procent van de jongeren verslaafd te zijn aan social media. Bedrijven zijn zich aan de andere kant meer en meer bewust van de kracht van de online platformen. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden hoeft een communicatieadviseur geen ellenlang betoog meer te houden over de kansen die social media met zich meebrengen. Tenzij je communicatieadviseur bent van een non-profit. Goed mogelijk dat je dan toch nog even moet uitleggen wat precies de toegevoegde waarde van social media is.

Vijf redenen voor de twijfelende non-profitorganisatie om het fenomeen in 2018 alsnog volledig te omarmen.

1. Maak je medewerkers trots

Een goed imago is voor elke organisatie van belang. Dus ook voor een non-profit. Bij je externe doelgroepen, maar zeker ook bij je werknemers. Met de juiste content zet je jouw medewerkers in het zonnetje en versterk je het gevoel van trots. Content die jouw mensen in het zonnetje zet en tegelijkertijd een duidelijke boodschap heeft. Maak je medewerkers onderdeel van je strategie door ze aandacht te geven en aan het woord te laten.

Hoe ziet een werkdag van hem of haar eruit? Hoe werkt hij of zij aan de doelstellingen van jouw organisatie? Vertel het met een vlog, het liefst door de medewerker zelf aan de slag te laten gaan met een (vlog)camera. Houd wel de regie enigszins in handen door vooraf het ‘script’ door te spreken. De medewerker zal jouw aandacht waarderen (iedereen houdt van enthousiasme en een schouderklopje) en aan de buitenwereld laat je zien dat je oog hebt voor je mensen. Bovendien wekt het vertrouwen, je geeft je organisatie een gezicht en het zorgt voor loyaliteit bij je werknemers en de buitenwereld. Een win-winsituatie dus.

2. Klachtenmanagement via social media

Webcare op social media wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker. Ook al wordt er over het algemeen weinig via social media gevraagd en geklaagd, als je niet reageert op een prangende vraag of klacht, kan dit al snel zorgen voor (nog meer) irritatie. In dat geval is het belangrijk dat mensen zo snel mogelijk worden geholpen en klachten niet een eigen leven gaan leiden.

Zoals je aan de telefoon ook geen lange belmenu’s wil doorlopen, wil je op social media ook een snel antwoord hebben. Voordeel (en tevens nadeel): ook ’s avonds kun je reageren als de klant een kritische (openbare) opmerking deelt. En dan geldt: hoe sneller je antwoordt, des te beter. Vragen en opmerkingen beantwoorden via deze online kanalen is onderdeel geworden van je reputatiemanagement.

Hoe sneller je antwoordt, des te beter.

Je kunt niet om social media heen

Wil je met de tijd meegaan en je doelgroepen op maat bedienen? Dan kun je niet om social media heen. Mooie voorbeelden van klachtenmanagement via social media zijn er genoeg. Sterker nog, sommige bedrijven gaan met hun reacties ‘viral’.

Ga ervoor!

Overtuigd geraakt, maar weet je niet waar je moet beginnen? 10 tips:

  1. Pak social media serieus aan en ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Te weinig tijd om bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn en Twitter bij te houden? Focus dan op het belangrijkste kanaal voor jouw organisatie.
  2. Laat contentmarketing aan iemand over die ervoor heeft gestudeerd (en er ervaring mee heeft).
  3. Ga voor een professionele uitstraling. Schaf bijvoorbeeld Photoshop aan om je posts netjes, snel en in de juiste socialmedia-formaten vorm te geven.
  4. Verlies nooit de strategische doelstellingen en kernwaarden van je organisatie uit het oog. Met social media laat je jouw kernwaarden voortdurend terugkomen om een duidelijk beeld van je bedrijf achter te laten.
  5. Laat één of maximaal twee personen jouw accounts beheren. Zo houd je overzicht.
  6. Stel een contentkalender op. Op welke dagen kun je inhaken?
  7. Vind de ambassadeurs van je organisatie en maak deze mensen belangrijk. Geef ze een platform door ze bijvoorbeeld te laten bloggen, vloggen of (regelmatig) te interviewen.
  8. Vraag jezelf altijd af: zou ik dit bericht zelf liken, delen of van een reactie voorzien?
  9. Ga niet voor ‘snel succes’. Win- en deelacties om snel volgers te genereren geven een vertekend beeld. Zijn ze echt geïnteresseerd in jouw organisatie (en volgen ze je berichten met interesse) of hebben ze alleen oog voor het te winnen item?
  10. Met social media breng je leven in de brouwerij. Je brengt mensen bij elkaar en komt veel te weten over van alles en nog wat. Als social media bij jouw organisatie nog in de kinderschoenen staat, zal het starten met social media vrijwel zeker een positief effect hebben op jouw team en de andere medewerkers binnen de organisatie.

Heb jij nog tips? Laat het weten in een reactie!