Strategie

5 redenen om als twijfelende non-profit nú te starten met social media

0

‘Smartphone-nekje’. Toen ik dit woord een aantal jaar geleden voor het eerst hoorde, moest ik gniffelen. Anno 2018 kunnen termen als ‘smartphone-nekje’ en ‘socialmedia-verslaving’ schokkend genoeg op de nominatielijst voor ‘Woord van het Jaar’. De impact van social media op het dagelijks leven van veel Nederlanders is niet groot, maar héél groot.

Ter illustratie: volgens onderzoek van het CBS uit 2015 zei 17 procent van de jongeren verslaafd te zijn aan social media. Bedrijven zijn zich aan de andere kant meer en meer bewust van de kracht van de online platformen. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden hoeft een communicatieadviseur geen ellenlang betoog meer te houden over de kansen die social media met zich meebrengen. Tenzij je communicatieadviseur bent van een non-profit. Goed mogelijk dat je dan toch nog even moet uitleggen wat precies de toegevoegde waarde van social media is.

Vijf redenen voor de twijfelende non-profitorganisatie om het fenomeen in 2018 alsnog volledig te omarmen.

1. Maak je medewerkers trots

Een goed imago is voor elke organisatie van belang. Dus ook voor een non-profit. Bij je externe doelgroepen, maar zeker ook bij je werknemers. Met de juiste content zet je jouw medewerkers in het zonnetje en versterk je het gevoel van trots. Content die jouw mensen in het zonnetje zet en tegelijkertijd een duidelijke boodschap heeft. Maak je medewerkers onderdeel van je strategie door ze aandacht te geven en aan het woord te laten.

Hoe ziet een werkdag van hem of haar eruit? Hoe werkt hij of zij aan de doelstellingen van jouw organisatie? Vertel het met een vlog, het liefst door de medewerker zelf aan de slag te laten gaan met een (vlog)camera. Houd wel de regie enigszins in handen door vooraf het ‘script’ door te spreken. De medewerker zal jouw aandacht waarderen (iedereen houdt van enthousiasme en een schouderklopje) en aan de buitenwereld laat je zien dat je oog hebt voor je mensen. Bovendien wekt het vertrouwen, je geeft je organisatie een gezicht en het zorgt voor loyaliteit bij je werknemers en de buitenwereld. Een win-winsituatie dus.

Lees ook: In 2018 starten met social media? De basis voor bedrijven

2. Klachtenmanagement via social media

Webcare op social media wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker. Ook al wordt er over het algemeen weinig via social media gevraagd en geklaagd, als je niet reageert op een prangende vraag of klacht, kan dit al snel zorgen voor (nog meer) irritatie. In dat geval is het belangrijk dat mensen zo snel mogelijk worden geholpen en klachten niet een eigen leven gaan leiden.

Zoals je aan de telefoon ook geen lange belmenu’s wil doorlopen, wil je op social media ook een snel antwoord hebben. Voordeel (en tevens nadeel): ook ’s avonds kun je reageren als de klant een kritische (openbare) opmerking deelt. En dan geldt: hoe sneller je antwoordt, des te beter. Vragen en opmerkingen beantwoorden via deze online kanalen is onderdeel geworden van je reputatiemanagement.

Hoe sneller je antwoordt, des te beter.

Je kunt niet om social media heen

Wil je met de tijd meegaan en je doelgroepen op maat bedienen? Dan kun je niet om social media heen. Mooie voorbeelden van klachtenmanagement via social media zijn er genoeg. Sterker nog, sommige bedrijven gaan met hun reacties ‘viral’. The Best Social Media zet wekelijks de beste webcaremomenten van Facebook en Twitter voor je op een rijtje. Hieronder een mooi voorbeeld van de HEMA.

3. Goedkoop adverteren op een snelle en effectieve manier

Een non-profit hoeft dan wel geen winst te maken, met doelgroepen heb je altijd te maken. En waar kun je die beter en sneller bereiken dan op social media? Adverteren kan vanaf één euro per dag. Voor een paar tientjes heb je al een behoorlijk bereik en kom je precies bij de door jouw gesegmenteerde groep binnen. Ter vergelijking: een advertentie in de krant is vele malen duurder en exacte cijfers van het bereik bij jouw doelgroep zijn er niet. De oplage van de krant is immers niet gelijk aan het aantal bereikte personen.

Zelfs als je je richt tot een oudere doelgroep, wordt adverteren in de krant steeds minder aantrekkelijk, blijkt uit cijfers van het CBS in 2016. 39 procent van de mensen boven de 65 jaar maakt namelijk gebruik van social media. In 2017 is dit cijfer verder gestegen: 44 procent van de mensen tussen de 65 en 79 jaar maakt dagelijks gebruik van Facebook in 2017, zocht Newcom uit. Ideaal dus als je deze groep op een goedkope manier effectief wilt bereiken.

Webcare bij HEMA

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

4. Geef je organisatie een gezicht

Op je website kun je veel informatie kwijt, maar waarschijnlijk zal slechts een handjevol geïnteresseerden jouw verhaal lezen. Mensen zijn in de meeste gevallen op zoek naar een specifiek stukje info. Ter illustratie: de websitebezoekers van de non-profitorganisatie waarvoor ik werk (een organisatie met meer dan 600 medewerkers) besteden gemiddeld slechts 37 seconden op de website. Bovendien bezoekt minder dan 10 procent de homepage en 38 procent gaat meteen door naar een van de aangeboden diensten.

Social media is dan ook de perfecte plek om jouw verhaal te vertellen. Hier kun je elke dag jouw kernwaarden, missie en visie verpakken in interessante weetjes, verrassende kijkjes achter de schermen (lees ook mijn artikel over ‘emotiontelling’) of interactie aangaan met je doelgroep.

Oprechte interactie en geen engagement bait

Die interactie aangaan kan de komende tijd nog weleens belangrijker dan ooit worden, gezien de veranderingen in algoritmes die Facebook onlangs aankondigde. Let wel: ‘oprechte interactie’ en geen engagement bait, zoals onlangs was te lezen in het interessante artikel over de Facebook-update van Linda Passies.

Ondanks deze aanstaande verandering, blijft herkenbaarheid in je posts belangrijk. Laad je berichten met een consistente tone of voice, ondersteund met foto’s en afbeeldingen met een herkenbare en eenduidige huisstijl. Zo geef je jouw organisatie een duidelijk gezicht.

De Hartstichting met een herkenbare stijl

Een voorbeeld. De Hartstichting strijdt tegen hart- en vaatziekten. Via hun Facebookpagina probeert de non-profit zoveel mogelijk burgers te bereiken om ze te informeren over de mogelijke gevaren van hart- en vaatziekten en te activeren om eventueel naar een arts te gaan. De Hartstichting post voor het overgrote deel video’s en doet dit in een herkenbare stijl. Zo heeft het belangrijkste gedeelte van de zin of quote een vetgedrukt lettertype, staat er rechts onderin steevast een logo van de Hartstichting en komt het hart vrijwel altijd terug.

Zelfs met het geven van een surprise-tip voor pakjesavond of op de shirts van de vrijwilligers komt het hart prominent in beeld. Tot slot worden ook de kleuren rood en wit consistent gebruikt en zijn de video’s en foto’s in dezelfde stijl, in de meeste gevallen met mensen, geschoten.

De Hartstichting post voor het overgrote deel video’s en doet dit in een herkenbare stijl.

Stichting Nederland Schoon

Een iets minder grote organisatie die ook een herkenbare stijl hanteert, is Stichting Nederland Schoon. Op hun Facebookpagina heeft een foto of afbeelding altijd een scheur aan de onderkant en rechts onderin het logo. Het fotogebruik is fris en licht, vaak met mensen en bevat vrijwel altijd groen.

De herkenbaarheid van deze merken draagt bij aan de branding en merkassociaties van het merk, iets dat deze organisaties goed tussen de oren hebben.

Nederland Schoon Social Media

5. Leads genereren

Wil je extra aandacht voor een landingspagina of website? Dan zijn posts op social media uitermate geschikt. Door de linkjes die je in je posts plaatst, genereer je gemakkelijk meer leads. Een ‘spoor’ naar bijvoorbeeld het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief, de download naar je bedrijfsapp of de aanvraag van je online brochure. Aangezien het heel goed mogelijk is dat je bezoekers vanuit Google op slechts een paar webpagina’s terechtkomen, kun je via social media ook aandacht vragen voor een specifiek onderwerp.

Ook al is het smartphone-nekje of socialmedia-verslaving een vervelend neveneffect van het gebruik van social media, een communicatieadviseur anno 2017 hoort zich sterk te maken voor het gebruik van social media. Of dat nou voor een profit- of non-profitorganisatie is.

Wil jij een sterke social strategie opzetten? Leer in 6 dagen de basis van socialmedia-marketing tijdens deze korte opleiding [tip]

Ga ervoor!

Overtuigd geraakt, maar weet je niet waar je moet beginnen? 10 tips:

  1. Pak social media serieus aan en ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Te weinig tijd om bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn en Twitter bij te houden? Focus dan op het belangrijkste kanaal voor jouw organisatie.
  2. Laat contentmarketing aan iemand over die ervoor heeft gestudeerd (en er ervaring mee heeft).
  3. Ga voor een professionele uitstraling. Schaf bijvoorbeeld Photoshop aan om je posts netjes, snel en in de juiste socialmedia-formaten vorm te geven.
  4. Verlies nooit de strategische doelstellingen en kernwaarden van je organisatie uit het oog. Met social media laat je jouw kernwaarden voortdurend terugkomen om een duidelijk beeld van je bedrijf achter te laten.
  5. Laat één of maximaal twee personen jouw accounts beheren. Zo houd je overzicht.
  6. Stel een contentkalender op. Op welke dagen kun je inhaken?
  7. Vind de ambassadeurs van je organisatie en maak deze mensen belangrijk. Geef ze een platform door ze bijvoorbeeld te laten bloggen, vloggen of (regelmatig) te interviewen.
  8. Vraag jezelf altijd af: zou ik dit bericht zelf liken, delen of van een reactie voorzien?
  9. Ga niet voor ‘snel succes’. Win- en deelacties om snel volgers te genereren geven een vertekend beeld. Zijn ze echt geïnteresseerd in jouw organisatie (en volgen ze je berichten met interesse) of hebben ze alleen oog voor het te winnen item?
  10. Met social media breng je leven in de brouwerij. Je brengt mensen bij elkaar en komt veel te weten over van alles en nog wat. Als social media bij jouw organisatie nog in de kinderschoenen staat, zal het starten met social media vrijwel zeker een positief effect hebben op jouw team en de andere medewerkers binnen de organisatie.

Heb jij nog tips? Laat het weten in een reactie!