Customer experience

9 redenen waarom bezoekers je website verlaten [infographic]

0

We weten wat werkt op websites én wat grote irritaties oproept. Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom een bezoeker besluit om een website te verlaten?

Jij kunt vast een aantal zaken noemen uit je eigen ervaringen. Automatisch afspelende video’s, te veel advertenties, pop-ups, links die niet werken of te veel keuzes dat je er niet meer uitkomt… En deze lijst kunnen we verder aanvullen. Maar heb je wel eens kritisch naar je eigen website gekeken? Weet jij wat de zwakke punten zijn?

Doe de websitescan

Misschien heb je op de bovenstaande vragen direct een antwoord. Maar het kan ook zijn dat je geen idee hebt. Om je op weg te helpen heeft Amberd Design Studio de onderstaande infographic ontwikkeld met aspecten die door consumenten als irritant worden ervaren. Denk aan het ontbreken van contactgegevens, gebrek aan (relevante) content en een slechte navigatie. Aandachtspunten waarmee jij kunt checken of je op de goede weg bent en eventueel aan de slag moet om je website te verbeteren.

Hoe goed scoort jouw website op de 9 punten uit de visual? Doorstaat jouw website deze websitescan? Scrol naar beneden om alle aandachtspunten te lezen en jouw website te verbeteren. Voor een groter exemplaar klik je op de afbeelding.

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.