Social media

Dit wordt het verdienmodel van WhatsApp

0

Het moment waar we op hebben gewacht is daar. WhatsApp Business wordt toegankelijker gemaakt voor bedrijven! Eerder schreef ik al over de komst van WhatsApp Business en de mogelijkheden. Op dat moment waren er beperkte dingen mogelijk, namelijk het instellen van eenvoudige welkomstberichten en automatische antwoorden vanuit de Android-app. Met de nieuwe WhatsApp Business API kunnen bedrijven nu veel eenvoudiger contact onderhouden met hun klanten. Maar let op: als bedrijf heb je 24 uur lang de mogelijkheid om gratis te reageren op berichten van gebruikers. Reageer je niet binnen dat tijdsbestek? Dan wordt per te laat beantwoord bericht een vast tarief in rekening gebracht. In dit artikel praat ik je bij over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van WhatsApp Business!

Van Android-app naar API

WhatsApp is booming! De berichtendienst is met ruim 1,5 miljard maandelijkse gebruikers momenteel het populairste socialmedia-platform. Een slimme zet dus van Mark Zuckerberg, die de app in 2014 overnam. In januari 2018 werd ook WhatsApp Business officieel aangekondigd (alleen beschikbaar als Android-app). Een mooie eerste stap voor bedrijven die op die manier eenvoudiger service kunnen verlenen.

Wel is de app vooral geschikt voor het MKB, aangezien er door het ontbreken van een koppeling geen mogelijkheden waren voor service op grote schaal. Maar dat is met de komst van de API nu verleden tijd. De koppeling gaat onder andere helpen om verzendbevestigingen, evenementtickets of afspraakherinneringen automatisch te verzenden. Ook maakt de API het mogelijk om via klantenservice-applicaties als Zendesk, MessageBird of OBI4wan te reageren op vragen die binnenkomen.

Kleine bedrijven die onder de 3 miljoen gebruikers van de WhatsApp Business-app vallen, kunnen het overigens nog steeds gebruiken om gratis één voor één antwoorden te sturen.

WhatsApp Business

Meer mogelijkheden om in contact te komen met klanten

Dat klinkt goed! Wat kun je er dan allemaal mee? Bedrijven hebben met de komst van de API meer mogelijkheden om via de tool verbinding te maken met hun klanten. Klanten kunnen:

Informatie aanvragen

Als je bijvoorbeeld een verzendbevestiging of instapkaart nodig hebt, laat je je mobiele nummer achter op de website, in een app of in de winkel. Hiermee geef je het bedrijf toestemming jou informatie via WhatsApp te sturen.

Een gesprek beginnen

Met een click-to-chat button stel je snel een vraag aan bedrijven. Deze buttons komen op aangesloten webshops of websites en Facebook-advertenties.

Realtime support krijgen

Als bedrijf kun je realtime ondersteuning op WhatsApp aanbieden, zodat je snel vragen over producten kunt beantwoorden. Of kunt helpen een probleem op te lossen.

De click-to-chat advertentie op Facebook

De click-to-chat advertentie op Facebook

Het verdienmodel van WhatsApp

Facebook staat te popelen om geld binnen te halen met WhatsApp. En dat is niet zomaar. Facebook daalde met maar liefst 120 miljard dollar in waarde, doordat de omzet 13,2 miljard dollar lager uitviel dan verwacht. Ook het aantal dagelijkse actieve gebruikers in Europa daalde met 3 miljoen. Tel daar nog de zorgen rondom privacy en misbruik van gegevens bij op en je hebt een verklaring voor de verzwakte positie van de app.

Lange tijd was onbekend hoe er geld verdiend ging worden, maar dat het hoog tijd werd is duidelijk. En daar was dan WhatsApp Business! Al vanaf het begin werd gecommuniceerd dat de zakelijke app tijdelijk gratis te gebruiken was. En dat er uiteindelijk betaald moest gaan worden voor het gebruik ervan. En dat gaat nu ook gebeuren. WhatsApp gaat volgens Techcrunch grote bedrijven om een vergoeding per reactie vragen als het eerste bericht langer dan 24 uur geleden is verstuurd. Dit zou rond de vijf tot negen dollarcent per bericht gaan kosten.

En ja, ook het onvermijdelijk zit eraan te komen: Facebook is van plan om advertenties te gaan tonen in WhatsApp. Het begint beperkt, want ze zullen in eerste instantie nog niet tussen chatberichten worden getoond. Je ziet ze in het status-overzicht van WhatsApp. In dit tabblad delen gebruikers updates voor 24 uur – vergelijkbaar met Instagram Stories en Facebook-verhalen. Vanaf 2019 ga je hier dus ook advertenties tegenkomen, zoals dat op Instagram ook al gebeurt. Ik vermoed dat het een kwestie van tijd is voordat je ze ook op andere plekken binnen de app zult gaan zien.

Let’s start?

Kunnen we dan nu allemaal gelijk beginnen? Dat nog niet. In eerste instantie wordt de Business API opengesteld voor een paar honderd bedrijven, waaronder Uber en Booking.com. Ook komt de API binnenkort beschikbaar bij klantenservice-applicaties, maar op wat voor termijn is nog niet bekend. Nog even geduld dus!

Ik ben in ieder geval enthousiast, want met de komst van de koppeling wordt WhatsApp Business op zakelijk niveau beter en op grotere schaal inzetbaar. En ook over het verdienmodel is goed nagedacht. De consument blijft buiten schot en kan nog steeds van een gratis app profiteren. Dankzij de ‘boeteregeling’ zullen bedrijven ervoor zorgen dat zij snel reageren op vragen of klachten.

Volledige controle houden

Daarnaast is het een stimulans om niet te veel berichten (of spam) te versturen, want dan moet er natuurlijk worden betaald. WhatsApp belooft ook dat gebruikers zelf de volledige controle houden over berichten die ze ontvangen. Zo mogen bedrijven alleen berichten sturen naar klanten die hun telefoonnummer met het bedrijf hebben gedeeld of met klanten die zelf een gesprek beginnen. Ik ben benieuwd of WhatsApp volgend jaar met betere cijfers op de beurs staat!