Quick Tips

Vergroot de vindbaarheid van video’s op je eigen website

0

Bereik is best wel een dingetje bij online video. Sterker nog, misschien is het wel de grootste frustratie onder marketeers die zich met videostrategie bezighouden. Logisch, want je steekt veel tijd, energie en budget in de productie van een video, je plaatst hem online en dan volgt de teleurstelling.

Hoeveel mensen je bereikt met online video en hoe je tevreden je daarover mag zijn, is sterk afhankelijk van het doel dat je wil bereiken. Volgens het 3H-model is het belangrijk onderscheid te maken tussen Hero, Huben Hygienevideocontent.

Het 3H-model

Zoals ik al beschreef in mijn vorige blog, kun je deze drie categorieën vergelijken met 2 pistolen en een stofzuiger: hero-video’s zijn de kanonnen waarmee je een grote groep kijkers bereikt, hub-video’s bestaan uit vaste formats waarmee je vooral regelmatig van je laat horen. De stofzuiger, dat is de hygiene-content. Hygiene-video’s hebben als voornaamste doel om inbound-verkeer te genereren. Het zijn video’s die antwoorden geven op vragen die leven onder je doelgroep, zoals uitleg- of instructievideo’s. Het bereik van hygiene-content zit hem dan ook met name in de long tail en minder in de korte termijn. Idealiter kun je jarenlang profiteren van traffic die wordt gegenereerd door deze video’s.

Bereik is geen doel op zich

Maar ook bereik creëren is natuurlijk geen doel op zich. Het heeft pas zin dat veel mensen je videocontent bekijken als dit ook een bijdrage levert aan je bedrijfsdoelstellingen. En daar zit voor veel marketingafdelingen ook een pijnpuntje. Als je 100.000 of 1 miljoen views op YouTube hebt, wat levert dat uiteindelijk op? Natuurlijk is het fijn om te profiteren van het enorme bereik van dit platform, maar gaan kijkers je boodschap of merk überhaupt wel onthouden als ze een video op YouTube (of social media) voorbij hebben zien komen?

tutorial vlog

Contentgewassen verbouwen

Bereik creëren via YouTube en social media wordt ook wel digital sharecropping genoemd. Wat je eigenlijk doet, is je gewassen (content) verbouwen op de akker van een leenheer (vaak de socialmedia-reuzen). Als deze leenheren de spelregels veranderen, en dat doen ze nogal eens, dan heb je geen poot om op te staan.

Het lijkt misschien een zijspoor, maar voor het inzetten van hygiëne-content is dit een wezenlijk aspect. Het liefst wil je zo veel mogelijk zoekverkeer naar je video’s. Maar wil je deze bezoekers liever naar YouTube leiden, of toch naar je eigen website?

De vraag stellen is hem beantwoorden.

Er zijn in de loop der jaren al behoorlijk wat tips & tricks gegeven om je YouTube-video hoog in de zoekresultaten van Google te krijgen. Een bloemlezing:

Content naar je eigen website

Laten we eens de andere kant van hygiene-video’s belichten: hoe zorg je er nu voor dat deze zoekmachinevriendelijke content verkeer naar je eigen website genereert? Want wees eerlijk; daar wil je ze liever hebben dan op YouTube, waar de volgende autoplay-video er misschien wel eentje van de concurrent is.

1. Gebruik een video-sitemap

Zoals elke SEO-consultant zal beamen, is het vooral belangrijk om het voor Google zo eenvoudig mogelijk te maken om te begrijpen waar een video over gaat. Een video-sitemap helpt daarbij. Hiermee kun je als site-eigenaar Google informeren over de categorie, de titel, de beschrijving, de draaitijd en het beoogde publiek voor elke video op de site. Op deze manier bied je alle relevante data over je hygiene-video aan op één plek – en scoort de videocontent op je website hoger in Google’s videozoekresultaten.

2. Breng verband aan

Ken je die mop van die SEO-consultant die ging naar een café, bar, pub, restaurant, club, discotheek, horeca, drank, barkruk, menu, bier, bitterballen? Het is een aloude SEO-wijsheid die niet minder waar is: de spinnetjes van Google houden van samenhang. Probeer dus te vermijden dat je zo veel mogelijk keywords aan een video meegeeft. Het is beter om een duidelijk verband aan te brengen tussen de keywords die je gebruikt.

3. Zorg ervoor dat je video mobile-vriendelijk is

Google verklaarde in 2016 al een ‘mobile first’-strategie in te gaan voeren en sinds begin dit jaar geldt dat ook voor de manier waarop het bedrijf webcontent indexeert. De reden daarvoor is simpel: we zoeken inmiddels vaker op onze smartphone dan op onze laptop, dus wil de zoekgigant haar gebruikers niet lastigvallen met websites die niet (of lelijk) laden in een mobiele browser. Video’s die niet zijn geoptimaliseerd voor mobile, zullen dus minder hoog geïndexeerd worden. En laten we eerlijk zijn, dat is niet onterecht. Mocht je nog gebruikmaken van een Online Video Player die niet responsive is, dan is het misschien tijd om daar een evaluatie op los te laten.

4. Zet belangrijke video’s bovenaan

Google indexeert over het algemeen maar één video per pagina. Als je er toch voor kiest om meerdere video’s op een pagina te zetten, plaats dan de voor jou belangrijkste video bovenaan.

5. Zorg voor epische deelbaarheid

Vroeger was het creëren van inbound-links de gouden regel van SEO. Hoe vaker er naar een website gelinkt werd vanuit andere sites, hoe meer autoriteit deze kreeg van de zoekmachine. Wat er tegenwoordig vooral toe doet, is ‘relevantie’. Dat wil zeggen dat je regelmatig verse content plaatst over het onderwerp waarop je gevonden wil worden, dat deze content aansluit bij de zoekvraag van de kijker en dat deze content ook vaak wordt gedeeld. Bijvoorbeeld door het kijkers zo eenvoudig mogelijk te maken om een video te verspreiden via social media (middels de bekende knopjes).

Duplicate videocontent

Maar er is meer. Het grootste verschil tussen SEO voor video en voor tekst is misschien wel de deelbaarheid. Als een blog van Frankwatching een-op-een wordt overgenomen op ons Quadia-blog, dan beschouwt Google dit als duplicate content. Oftewel: het verhaal stond al ergens anders en als je de tekst letterlijk overneemt, dan is dat niet bevorderlijk voor de indexering van je website. Behalve als je in het CMS duidelijk aangeeft dat je je ervan bewust bent dat de content duplicate is, door middel van het ingeven van een canonical URL.

Voor video zijn de spelregels net even wat anders. Het hele succes van YouTube is deels bepaald door de eenvoud waarmee video’s embedded kunnen worden weergegeven op andere sites. De mogelijkheid bieden om video’s te embedden, betekent meer bereik genereren.

Dat is niet anders voor de video’s die je op je eigen website aanbiedt. Sterker nog: in het Online Video Platform kun je aangeven dat jouw bestand de bron is van deze video. Mocht deze content op een andere website worden overgenomen, dan ziet Google wat de bron is, met de positieve gevolgen voor de indexering.

De 100seconden.nl-case

Een voorbeeldje: op de website 100seconden.nl worden video’s aangeboden die relevant zijn voor dierenartsen. In 100 seconden wordt uitgelegd wat een bepaalde aandoening inhoudt en wat je ertegen kunt doen. Deze video’s kunnen door partnerbedrijven worden overgenomen op hun eigen website. Kijk bijvoorbeeld naar deze video over spoelworminspecties:

Deze content wordt onder meer (embedded) overgenomen op de nieuwssite Boerderij.nl:

Hoewel de video dus is doorgeplaatst, herkent Google deze video als content van 100seconden.nl, waardoor de zoekmachinebonus naar de contentcreator gaat – en niet naar degene die de video heeft geplaatst. Score!

Okay, deze video heeft niets te maken met zoekverkeer, maar wel met de vindbaarheid van je video’s én met Google. En hij is te leuk om hier niet te vermelden. 🙂

Overzicht houden met Google Cloud Video Intelligence

Een bonustip tot slot. Grootgebruikers van video hebben misschien zóveel videobestanden, dat ze het overzicht soms dreigen te verliezen. Met de zogeheten Google Cloud Video Intelligence kun je binnen al je videobestanden zoeken op trefwoorden. Wil je bijvoorbeeld weten in welke video’s en op welk moment vliegtuigen voorkomen? Dan zoekt de AI-tool dat voor je uit. En oh ja, deze oplossing kan je ook helpen om automatisch tags voor je video’s te genereren. Maar pas dan wel op dat je er niet al te veel gebruikt, want dat heeft weer een negatieve impact op de samenhang… 😉