SEO

Je SEO-strategie werkt niet (en dit kun je eraan doen)

0

Met SEO (zoekmachine-optimalisatie) werf je gratis bezoekers via de zoekresultaten van onder andere Google. Maar soms lijkt SEO niet te werken. Hoe kan dat en wat kun je eraan doen?

Zoekmachine-optimalisatie is een waardevolle manier om meer bezoekers op je website te krijgen. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Bezoekers komen gratis.
  • Ze zijn zelf op zoek naar wat jij biedt en dus gemotiveerd.
  • Ze komen uit zichzelf en ze blijven komen. Ook in het weekend of ’s avonds op de bank.

Tegen alle voordelen staan ook verschillende nadelen en SEO werkt niet altijd voor iedereen. Waar komt dat door? En wat kun je eraan doen? Dit zijn 10 belangrijke redenen. Heb jij er meer, deel ze via de comments!

1. SEO werkt niet door te weinig draagvlak

Zoekmachine-optimalisatie is een kwestie van de lange adem. En ook niet iets dat je er even bij doet. SEO werkt dan ook niet als het niet verweven is in je marketingstrategie. En het intern weinig draagvlak heeft.

Oplossing. Je bereikt met SEO het meeste als iedereen binnen de organisatie zich bewust is van de noodzaak. En in elk geval bekend is met de basis en de investering die het vergt. Daarmee voorkom je (hopelijk) meteen grote SEO-blunders aan de site door onwetende collega’s.

2. SEO werkt niet door gebrekkige techniek

Zoekmachine-optimalisatie draait globaal om 3 zaken: techniek, content en autoriteit. Is de techniek van je website niet in orde, dan maak je meteen een valse start. Zoekmachines kunnen de informatie die op je site staat niet of slechts gedeeltelijk indexeren. En daardoor wordt de informatie niet opgeslagen in Google’s index. De pagina’s zijn dan niet vindbaar via de zoekresultaten.

Oplossing. Om te bepalen of er sprake is van technische belemmeringen kun je het beste een audit uitvoeren. Dit is een technische scan waarin je alle mogelijk belemmerende factoren onderzoekt.

Voor een technische SEO-audit kun je een expert inschakelen. Maar je kunt ook zelf veel doen. Een goed startpunt is Google Search Console. Via deze gratis dienst attendeert Google je op eventuele technische fouten op je site.

3. SEO werkt niet omdat je boodschap niet klopt

Een succesvolle website kun je vergelijken met een populair restaurant. Het liefst zit hij elke dag stampvol met enthousiaste eters, die de tent bij anderen aanbevelen. Dat gebeurt niet vanzelf, want bij een succesvolle zaak kloppen alle details. Van het pand tot de entourage en van de menukaart tot het personeel. Op veel sites is dit allerminst het geval.

Oplossing. Bepaal voor je met SEO aan de slag gaat een duidelijke communicatiestrategie. Wie wil je bereiken, wat willen zij horen en wat wil jij vertellen? Stem daar je verhaal zo goed mogelijk op af. Zorg vervolgens dat de basis goed staat – de techniek van de site – en deel de site logisch in. Ook weer op basis van wat je lezers belangrijk vinden. Het gaat niet om jou.

4. SEO werkt niet omdat je geen zoekwoordenonderzoek hebt gedaan

Zoekwoorden of zoektermen zijn de bouwstenen van een vindbare website. Richt je je op de verkeerde termen dan kunnen er verschillende dingen gebeuren:

  • De zoekterm is te concurrerend en je komt niet in de top 10.
  • Te weinig mensen zoeken met de woorden en het levert te weinig bezoekers op.
  • Je richt je op de verkeerde woorden, waardoor je verkeerde mensen aantrekt.
  • De intentie van de zoektermen sluit niet aan bij je content, waardoor bezoekers snel afhaken.

Bij serieus zoekonderzoek komt best veel kijken. Toch is het te belangrijk om half te doen, of te negeren.

Oplossing. Steek tijd in serieus zoekwoordenonderzoek voor je enthousiast aan de slag gaat met het maken van content. Op internet vind je veel handige stappenplannen die je op weg helpen, zoals deze bij ContentKing. Volg de stappen en scoor op termen waar veel én de juiste mensen mee zoeken. Meet dit ook, met Google Analytics. En doe meer van wat werkt.

content

5. SEO werkt niet omdat je geen tijd steekt in waardevolle content

Bij SEO kun je heel druk zijn met technische zaken en links naar je site. Maar het belangrijkste is toch echt de inhoud. Want staat er geen goede en waardevolle informatie op je site, dan valt er weinig te vinden. Google toont bij informatieve zoekopdrachten niet voor niets veel blogartikelen in de top 10. Ze zijn het meest waardevol.

Oplossing. Plan tijd in voor het maken van waardevolle content. Op een goede pagina bereikt een bezoeker snel en comfortabel zijn doel. Is dat ook bij jou zo?

Vraag je bij belangrijke zoektermen altijd af waarom mensen ermee zoeken. Wat willen ze bereiken? Sluit daar vervolgens op een waardevolle pagina zo goed mogelijk op aan. Dit heeft ook consequenties voor de opmaak van de pagina. Kies bewust beelden, stuur de kijkrichting en gebruik opvallende knoppen.

Heb je een webshop? Gebruik dan zelf de producten die je verkoopt en noem niet alles fantastisch en geweldig. Benadruk liever de verschillen en laat bezoekers zelf kiezen. Dit kun je ook goed met video doen.

6. SEO werkt niet omdat je niet naar buiten treedt

Als je een sterrenrestaurant op een verlaten industrieterrein begint, dan heb je weinig kans van slagen. Je wil met je tent zichtbaar zijn op een mooie locatie, waar veel mensen langskomen. En als kok moet je je hoofd regelmatig buiten de deur steken. Fantastisch koken is een ding, maar je moet het ook laten zien.

Oplossing. Treed met je website bewust naar buiten en laat je zien bij de mensen die je wil bereiken. Dat kan overal zijn: van Twitter naar LinkedIn en van forums naar een goed geoptimaliseerde Google Mijn Bedrijf-pagina.

Verkopen doe je bij SEO van oudsher met links. Je wil dat gerelateerde websites naar je verwijzen en het liefste met de juiste woorden. Er zijn complete studies gedaan over de waarde van een link en daar kun je je volledig in verliezen, maar dat zou ik niet doen. De beste links zijn de links die je relevante bezoekers opleveren, mensen die bij je willen ‘kopen’. Kijk je er zo naar, dan verzeker je je meteen van een natuurlijk linkprofiel.

7. SEO werkt niet omdat je te veel rekening houdt met Google

Voor wie heb je een website: Google of je bezoekers? Antwoord 2 zeg je? Gelukkig, want zo hoort het ook. Zoekmachines zijn er om informatie te ontsluiten. En omdat iedereen overal zoekt, zijn ze ontzettend belangrijk om in contact te komen met de mensen die je wil bereiken. Maar dans niet te veel naar de pijpen van Google en laat je altijd leiden door je bezoekers:

  • Ga niet spammen in de footer, om daar bepaalde pagina’s te promoten.
  • Plaats linkjes op plaatsen waar bezoekers ze verwachten, ook als dit niet ideaal is voor SEO.
  • Wees niet bang om naar andere websites te verwijzen, als je bezoekers daar beter van worden.

Oplossing. Besef dat Google een middel is en geen doel. Je doel is tevreden bezoekers die gewenste acties op je site uitvoeren. Concentreer je op een gebruiksvriendelijke website en test dit. Als je op deze manier de conversie kunt verhogen, levert SEO meer op.

8. SEO werkt niet omdat je niets met data doet

Het mooie van online marketing is dat je alles kunt meten. Als je niet uitkijkt, wordt het alleen wel complex en staar je je blind op de cijfertjes. Of laat je je er juist door afschrikken en doe je er veel te weinig mee. Dit is zonde, want met data kun je heel gericht je strategie aanscherpen en bijsturen. Je doet niet alleen wat je ‘denkt’ dat het beste is, maar kunt dit onderbouwen met cijfers.

Oplossing. Kijk niet alleen naar de posities bij de zoekresultaten, want die verschillen per gebruiker, locatie en apparaat. Kijk vooral naar algehele zichtbaarheid en wat bezoekers vervolgens op je site doen. Want aan hen verdien je geld en niet aan Google. Zoekmachines bemiddelen slechts.

Leer goed werken met een meetprogramma als Google Analytics en bestudeer de cijfers regelmatig. Kijk daarbij verder dan de kale getallen en koppel er acties aan.

In Google Analytics kun je doelen instellen. Op deze manier zie je snel via welke kanalen en pagina’s je ze bereikt. Of waar bezoekers afhaken, omdat ze kennelijk niet vinden wat ze zoeken. Verbeter je site op basis van de bevindingen en maak hem steeds een stukje beter. Dat waarderen je bezoekers en indirect zoekmachines ook.

9. SEO werkt niet omdat je verouderde technieken gebruikt

Internet staat bomvol informatie over SEO. Veel beweringen kloppen, maar er zit ook klinkklare onzin tussen. Wees vooral op je hoede als zelfbenoemde SEO-goeroes met de zoveelste nieuwe ‘gamechanger’ schermen. Voor SEO bestaat helaas geen toverstokje, waardoor je opeens op 1 in Google staat.

Oplossing. Laat je niet te veel meeslepen als je met SEO aan de slag gaat. Het optimaliseren van een site is een kwestie van de lange adem en de juiste dingen consequent doen. Er bestaan wel degelijk handige technieken en slimme trucjes om sneller resultaat te behalen. Maar klinkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. En doe nooit iets wat niet goed voelt. Better safe than sorry.

10. SEO werkt niet omdat je niet aan linkbuilding doet

Twee restaurants zijn allebei even goed. Maar de een heeft veel meer aanbevelingen. Voor welke kies je dan? Bij Google werkt het net zo.

Als je hetzelfde doet als een concurrent onderscheid je je niet. Je moet wat anders doen óf beter zijn. Links en in mindere mate ook social media spelen daarbij een belangrijke rol. Met links vergroot je je autoriteit en populariteit. En ze maken een groot deel uit van Google’s algoritme. Je hebt ze kortom nodig. Linksom of rechtsom.

Oplossing. Investeer niet alleen in het technisch verbeteren van je site en het maken van content. Ga ook actief achter links aan. Er zijn honderden manieren om ze bemachtigen.

Waardevolle content is een goed startpunt bij linkbuilding. Maak iets waar anderen wat mee kunnen – bijvoorbeeld onderzoeksresultaten, een infographic, beeldmateriaal – en je hebt ruilmateriaal. Benader anderen ook actief. Maar stel daarbij wel altijd de vraag: wat levert het hen op? Als je er beiden beter van wordt, dan valt er vast iets te regelen.

SEO werkt niet vanzelf… maar daar kun je wat aan doen

Zoekmachine-optimalisatie is geen magische oplossing voor alle bezoekersproblemen. Scoren in zoekmachines vergt doorzettingsvermogen, tijd en energie. Wees je daarvan bewust als je met SEO aan de slag gaat. En zorg voor realistische verwachtingen. Met voldoende tijd, gerichte acties en een systeem om de resultaten te meten staat niets toekomstig SEO-succes in de weg.

Dit artikel kwam mede tot stand door SEO Benelux. De grootste SEO-groep op Facebook in de Benelux.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.