Communicatie

PR-adviseur wordt coach: kom niet buitenspel te staan

0

“If I was down to my last dollar, I’d spend it on public relations”, aldus Bill Gates. Maar nu we bijna in 2019 leven, zou jij als ondernemer je laatste euro beter kunnen uitgeven aan PR-coaching dan aan een PR-adviseur… En dit is waarom.

Het is eind 2018, de economie bloeit en er staat meer informatie online dan we aankunnen. We zijn met z’n allen een stuk mondiger geworden. Niets wordt meer klakkeloos aangenomen, ook laten we ons de kaas niet meer van het brood eten. Een beetje ondernemer zoekt dingen eerst zelf uit, maar weet ook de juiste expert te vinden als dat nodig is. Zelf het wiel uitvinden is tijdverspilling!

De PR-wereld anno 2018

Ook de PR-wereld is aan het veranderen en aan deze ontwikkelingen onderhevig. We signaleren een aantal trends:

 • Ondernemers zijn niet meer afhankelijk van externe, earned media. Ze zijn nu deels ook zelf de media dankzij hun eigen socialmediakanalen en blogposts op hun eigen website.
 • Ondernemers weten zelf al een hele hoop over zichtbaarheid en de mogelijkheden van owned media.
 • Er is online veel informatie te vinden over het wat en hoe van PR en earned media.
 • Media zijn toegankelijker, e-mailadressen staan online en contact via social media is snel gelegd.
 • PR-bureaus verliezen ‘macht’ doordat ondernemers tegenwoordig hun eigen medialijst kunnen bouwen en de media kunnen benaderen, en zelf voor exposure kunnen zorgen dankzij owned (en shared) media.
 • Ondernemers willen – of kunnen – geen torenhoge uurtarieven (meer) betalen aan PR-bureaus.

PR

Zijn PR-adviseurs overbodig geworden?

Nee, dat niet. Je zou met bovenstaande trends bijna denken dat PR-bureaus echt overbodig zijn geworden, zij het niet dat we daarnaast ook de volgende dingen zien:

 • Veel ondernemers (en zeker grotere bedrijven) hebben simpelweg geen tijd of zin om zelf hun PR te doen.
 • Een externe PR-adviseur kan objectiever naar de PR-middelen kijken en beter beoordelen of iets ‘echt’ nieuws is dan iemand van een bedrijf zelf.
 • PR is belangrijker dan ooit, je moet als ondernemer echt je best doen om op te vallen in de content-massa.
 • Daarbij gaat slecht nieuws sneller de wereld over dan ooit.
 • Met een persbericht kom je er niet zomaar meer tussen, je moet creatief zijn om nog in de media te komen.
 • Veel ondernemers kunnen in theorie zelf hun PR doen, maar komen er in de praktijk niet aan toe, vinden het lastig, eng of missen een kritisch oog van buitenaf om mee te kijken.

Van PR-adviseur naar PR-coach?

Er lijkt een verschuiving gaande: ondernemers zijn niet meer op zoek naar PR-adviseurs om hun PR te doen, maar leren liever hoe zij het zelf kunnen doen. Zet dat de PR-adviseur buitenspel? Wij denken van niet. Althans, niet zolang de PR-adviseur zich aanpast aan deze nieuwe rol. Van uitvoeren naar doceren en begeleiden.

PR-bureaus moeten de klant niet dom houden om hun eigen business te redden. Je redt je eigen business door de klant tegemoet te komen in dienstbehoeften: die van een PR-coach.

PR-coach

Look at the bright sight

In plaats van de volledige PR voor het bedrijf van een klant op je te nemen, neem je de klant nu aan de hand, begeleid en faciliteer je die klant om zelf zijn of haar PR te doen. Hier wordt iedereen beter van. Begeleiden kost minder tijd dan uitvoeren, dus kunnen er meer ondernemers geholpen worden. Tegelijkertijd kost het de klant minder geld, omdat ze een groot deel van hun PR zelf kunnen doen en niet voor alles een PR-adviseur hoeven in te huren.

Verder is het fijn voor ondernemers om hun eigen medialijst te beheren, zodat ze niet afhankelijk zijn van een externe PR-adviseur. Want wat als die PR-adviseur onder een bus komt, stopt of ziek wordt?

Pas je aan of sta buitenspel

Mediacontacten zijn niet langer een machtsmiddel. Informatie staat online. Jouw advies aan anderen over hoe zij die informatie kunnen toepassen, daar ligt jouw macht! Gebruik daarom je kennis en ervaring om klanten verder te helpen op een manier die past bij hun behoeften in deze tijd. Wie koppig is, zal op den duur buitenspel staan. De PR-coach blijft aan de lijn!