How to, Strategie

Beat your writer’s block: van idee naar artikel in 9 stappen

0

Je hebt een boodschap. Een bericht dat gelezen moet worden. Maar het op papier krijgen van deze boodschap in een aantrekkelijk en overtuigend artikel lijkt misschien moeilijk. Wanhoop niet. Met deze tips and tricks ga je in no-time van idee naar een mooi lopend verhaal.

Voor veel schrijvers (in spe) is een writer’s block een bekend en vervelend probleem. Je hebt wel een boodschap in je hoofd, maar je krijgt de juiste woorden niet gevonden. Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat je vaak schrijft in dezelfde volgorde als waarop je leest. Dus top to bottom, paragraaf voor paragraaf en zin voor zin. Dit kan een struikelblok vormen. Laten we dat dus maar snel omver werpen.

1. Begin bij het begin

Beginnen met schrijven begint niet met woorden en zinnen maken, maar met het helder krijgen van je doel. Er zijn 3 belangrijke vragen om een begin te maken met schrijven, namelijk:

  1. Wat is, in één zin, de hoofdboodschap die je wilt delen met je publiek? (Boodschap)
  2. Waarom deel je deze boodschap juist nu? (Aanleiding)
  3. Wat wil je dat je lezer doet met je boodschap? (Doel)

Als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, kun je het artikel al van kop tot staart schrijven. Dat wil zeggen: uitsluitend de kop en de staart. Het antwoord van deze vragen vormen feitelijk de allereerste en de allerlaatste zin van je artikel. Boodschap en Aanleiding zijn factoren waarmee je een mooie inleiding begint, en je eindigt met het Doel. Let hier vooral nog niet op mooie verwoordingen, dat komt later wel.

Zo richt je een artikel in [voorbeeld]

1. We bieden een nieuwe oplossing waarmee bedrijven via alle communicatiekanalen in direct contact staan met klanten via één API.
2. Veel marketeers geven aan het moeilijk te vinden om op alle kanalen goed beschikbaar te zijn voor hun doelgroep.
3. Probeer onze Multichannel Messaging oplossing nu gratis!

1 en 2 vormen hier de basis voor je intro, en de laatste zin (3) is je slot.

2. Leg de basis

Nu is het natuurlijk zaak dat je van de eerste zin, in een logische leeslijn, naar de laatste zin werkt. Hierbij komen weer wat vragen kijken. Probeer voor jezelf in een paar kernwoorden te omschrijven welke informatie iemand nodig heeft voordat het doel een logisch gevolg wordt.

Tip: houd bij het beantwoorden van de volgende vragen steeds duidelijk je doelgroep in de gaten. Wat is hun voorkennis? Wat is hun persoonlijk doel? Wat zijn hun uitdagingen?

Je hebt een hoofdboodschap en een aanleiding. Wat houdt die boodschap in? Moeten hier termen voor worden geduid? Is er achtergrondinformatie nodig? Zo kun je het artikel dat je nu zelf leest als voorbeeld nemen. Ik heb gezien dat veel beginnende schrijvers tegen een writer’s block aanlopen.

Een voorbeeld uit eigen ervaring

Vanuit mijn ervaring kan ik hier een paar concrete tips voor geven zodat jij, na het lezen van mijn artikel, zelf kunt gaan schrijven. Ik heb voor mezelf bepaald welke tips hierin niet mogen ontbreken. Dit zijn voor mij de koppen geworden. Uiteraard kan dit bijvoorbeeld ook zijn: uitleg over producteigenschappen, argumenten om een aankoop te doen of de belangrijkste gebeurtenissen of verhaal.

3. Bouwen op het fundament

Nu heb je, als het goed is, een A4 met een of twee zinnen als inleiding, een aantal kopjes en een slotzin. Om jezelf te helpen een logisch verhaal te schrijven, is het een goed idee om met een potlood (jawel, ik promoot hier de ouderwetse methode) erbij te krabbelen wat voor jou het verband is tussen de kopjes. Dit maakt het makkelijker om het verhaal straks ‘aan elkaar te lullen’.

Krabbels als oorzaak, tegenstelling, dus en maar kunnen helpen, maar ook zaken als conclusie of toelichting helpen je bij het vinden van de juiste invulling. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de lezer op basis van de laatste zin van een paragraaf, een juiste verwachting heeft van de eerste zin van de volgende paragraaf.

4. Begin met spinnen

Ben je inmiddels gewend aan het idee van het ouderwetse pen en papier? Mooi! Want nu mag je helemaal los. Ik weet niet hoelang het voor jou geleden is dat je een brainstorm-spin hebt gemaakt, maar dit is het moment om het nieuw leven in te blazen. Teken een cirkel om alle kopjes, en schrijf daaromheen onderwerpen die hier voor jou bij horen. Ga niet te creatief mindmappen, want het moet wel relevant blijven. Door voor jezelf de kernwoorden op te schrijven die voor jou onder deze kop horen, zul je zien dat de rest van het verhaal vrijwel als vanzelf volgt.

Tip: schrijf de eerste en laatste zin van elke paragraaf al uit. Als dit een logisch verhaal vormt, kun je de tekst tussen de eerste en de laatste zin gebruiken om je verhaal meer body te geven. Dit helpt je alle kernpunten te behandelen en je structuur aan te houden.

5. Het echte werk: schrijven

Het is zover! Je mag de verschillende kernwoorden per kopje aan elkaar kletsen. Probeer –voor nu- elke paragraaf, dus de tekst onder de kop, te beginnen met een koppelwoord die je haalt uit de ‘structuur-exercitie’. Zo houd je de leeslijn helder voor jezelf, wat je helpt bij de invulling. Zet vervolgens alle termen in de juiste volgorde onder de kopjes, en klets ze aan elkaar. Dit zou, als je een beetje thuis bent in het onderwerp waarover je schrijft, niet al te lastig moeten zijn. Maak je in deze fase zeker nog niet druk over mooie taal. Focus je eerst op de inhoud en later pas op de vorm.

Tip: als je in deze fase ergens merkt dat je niet makkelijk naar de volgende zin komt, kunnen er een paar zaken aan de hand zijn. 1: je let toch op de vorm. Niet doen! Is dat niet het probleem? Dan kan het zijn dat je de verkeerde term hebt toegevoegd aan je mindmap, dat deze term onder de verkeerde kop staat, of dat je een term mist. Kijk wat dieper naar deze term en probeer het verband tussen de naastgelegen termen te pin-pointen.

6. Doe het in stijl

Als het goed is, heb je nu een inhoudelijk goed lopend verhaal. Dit is het moment om de stijl even onder handen te nemen. Mooie zinnen maken, met slimme koppelingen tussen zinnen en paragrafen. Mooie anekdotes toevoegen, stijltechnieken toevoegen en vooral de juiste tone of voice consistent doorvoeren in de tekst. Probeer hier vooral lol in te hebben. Houd je doelgroep helder voor ogen, en giet het verhaal in een jasje dat hen aanspreekt. Probeer echter niet al te ver van je eigen schrijfstijl verwijderd te raken, het moet vooral natuurlijk voelen.

Tip: wil je weten hoe je de juiste tone of voice kiest voor jouw content? Lees hier mijn artikel op Frankwatching met 5 tips voor geschikte tone of voice.

7. Je mag ontspannen

Tenzij je een werkgever hebt die vreselijk boos wordt als je even van je werkplek opstaat om bijvoorbeeld een rondje te lopen of even koffie te drinken met die gezellige collega, is dit het moment waarop je je welverdiende ontspanning mag opzoeken. Leg het artikel even weg, ga even iets anders doen en kijk bij voorkeur een dag later weer naar je tekst. Verander de typografie liefst ook nog even naar een ander lettertype en lees het van kop tot staart.

Maak markeringen waar je de draad kwijt raakt. Loop vervolgens deze markeringen één voor één door en maak de nodige wijzigingen om inhoud en stijl te perfectioneren. Vraag die collega met goed taalgevoel nog even je tekst ook door te lezen voor feedback. Loopt hij ergens op vast? Neem die feedback dan ter harte. Jij weet zelf natuurlijk precies hoe je iets hebt bedoeld en waarom je het zo hebt verwoord, maar dat wil niet zeggen dat de lezer jouw keuzes altijd kunt volgen.

8. Kers op de taart

En dan eindig je met het begin. Waar veel beginnende schrijvers beginnen met een titel, kan het ter voorkoming van een writer’s block helpen om de titel pas op het eind te schrijven. Mogelijk staat de titel namelijk al wel in je tekst? Lees je tekst even door en probeer de kern te vatten in een korte zin die duidelijk maakt wie dit artikel moet lezen en waarom.

9. Write, publish, repeat

Gefeliciteerd! Je hebt een parel van een artikel geschreven en dat mag nu de lucht in geslingerd worden for the whole world to see! Publiceren dus, en de resultaten nauwlettend volgen. Want met welk doel heb je dit artikel ook alweer geschreven, en wordt dat doel behaald? Daarvoor kijk je naar de data.

En dan? Vooral nog een keer doen, want practice makes perfect! De enige échte gouden tip om vertrouwd te raken met het schrijversvak, is door veel te schrijven. Je zal zien dat je de vragen en stappen uit dit artikel al snel niet meer feitelijk hoeft te zetten, maar ze met minimum effort en onbewust maakt. Met wat oefening zet je jouw killer content in no-time op papier.

Typing

Afsluitende tip: Best irritant he, als je ineens een hoop Engelse woorden leest in een Nederlandse tekst? Totaal onnodig. Als je een artikel schrijft, en het juiste Nederlandse woord niet kunt vinden, gebruik dan een thesaurus of bijvoorbeeld het alom geprezen synoniemen.net. Graag gedaan! 😉