Contentmarketing

Instagram-marketing voor de feestdagen: 7 tips

0

Sinterklaas is weer terug naar Spanje en we tellen af tot Kerstmis. Dit is het perfecte moment om na te denken over je feestdagen-activaties op Instagram. Het juist inzetten hiervan kan bijdragen aan het realiseren van de gestelde (omzet)doelen.

Veel mensen krijgen rond deze tijd van het jaar zin om te shoppen. Hier kun je dus goed op inspelen. Ben je klaar om je Instagram-marketing voor kerst en oud en nieuw op niveau te krijgen? Ik deel deze 7 tips om mee te beginnen.

1. Maak een contentkalender

Weet wat je wil posten en wanneer. Zet al je Instagram-posts alvast klaar en denk goed na over de captions. Je kunt tools gebruiken als Later en Planoly om je content in te plannen. Via deze tools zie je direct of de content mooi staat in je Instagram-feed.

2. Creëer je eigen hashtag

Er zijn enorm veel hashtags rondom de feestdagen. Je kunt natuurlijk gebruikmaken van bestaande hashtags en deze inzetten, maar ik vind het veel sterker als je een eigen hashtag bedenkt. Hierdoor kunnen consumenten precies zien wat er allemaal over jouw bedrijf gepost wordt. Gebruik deze hashtag gedurende de feestdagen.

Het gaat allemaal om de kracht van herhaling. Voor mijn bedrijf Influentials gebruik ik bij veel posts #joininfluentials. Dit is vrij algemeen. Daarom gebruiken we voor de feestdagen dit jaar #HappyInfluentialsHolidays18. Deze hashtag is behoorlijk lang, maar valt daardoor wel goed op!

Goede campagne tijdens de feestdagen

Coolblue heeft bijvoorbeeld de hashtag #wiezoetiskrijgtstekkers bedacht. Een hele gave campagne voor Sinterklaas. Deze video moet je vast gezien hebben.

Accepteer cookies

3. Gebruik verticale video content

Bijna 1 op de 3 mobiele shoppers in de VS zegt dat video het beste medium is voor het ontdekken van nieuwe producten. Dus probeer tijdens de aanloop naar kerst video-inhoud op te nemen in je feestdagen-marketingstrategie. Via deze weg kun je op een leuke manier communiceren met consumenten en tegelijkertijd producten laten zien.

Kijk bijvoorbeeld eens naar een bedrijf als HappySocks. Zij doen dit op een leuke manier. Wist je trouwens dat als je meer dan 10.000 volgers op je profiel hebt, je een link kunt toevoegen aan je Stories? Hierdoor kunnen volgers direct doorklikken naar je website. Wat ook leuk is, is om een poll in je Stories te zetten. Zo maak je de Stories interactiever en communiceer je op een nieuwe manier met consumenten.

4. Maak gebruik van Instagram-shoppable content

Als je een webshop hebt, kun je via Instagram-shoppable content publiceren. Koppel hiervoor je Facebookpagina aan je Instagram zodat je een Instagram Business Account creëert. Verwerk producten op een visuele manier in je Instagram-berichten en -verhalen. In het overzicht kun je tot vijf producten per afbeelding of video en tot twintig producten per carrousel taggen. Consumenten worden dan direct doorverwezen naar de pagina waar ze het product kunnen aanschaffen.

5. Deel user generated content van je meeste populaire producten

Een hero-product is een bestseller item dat vaak al bijna is uitverkocht. Als je een hero-product hebt dat razend populair is, dan is dit het juiste moment om dat product een extra push te geven. Je kunt dit op een creatieve manier doen door content te delen die door consumenten is gemaakt.

Je kunt posts en Stories makkelijk via Instagram delen. Hierdoor weten consumenten niet alleen welke producten goed in de smaak vallen, maar deel je ook getuigenissen van andere consumenten. Dit helpt ‘undecided-shoppers‘ om toch tot aankoop over te gaan. Onderstaand zie je hier een mooi voorbeeld van een parfum dat te koop is bij Sephora. Een goed voorbeeld van een ‘hero-product’ als mooi geschenk voor onder de kerstboom.

6. Creëer een unieke promotiecode voor je volgers

De feestdagen zijn het perfecte moment om trouwe volgers te belonen voor hun loyaliteit. Deel rond deze dagen eens een promotiecode met je volgens en vraag ze om deze ook te delen met vrienden. Dit zal niet alleen je Instagram-betrokkenheid vergroten, maar bevordert ook een sterke verbinding met je Instagram-community.

Een bedrijf dat vaak promotiecodes inzet, is Daniel Wellington. Zij geven altijd kortingscodes weg en zetten deze uit via influencers. Hieronder zie je een Instagram-post van influencer @shutthekaleup die gebruikmaakt van de code ‘SHUTTHEKALE15’ voor een extra 15% korting.

Let op: zorg er voor dat de promotiecode uniek is. Zo kun je achterhalen uit welke code de meeste business komt.

7. Werk samen met influencers tijdens de feestdagen

Waarom zou je alleen via je eigen kanaal een verhaal vertellen? Activeer influencers om je producten op Instagram onder de aandacht te brengen. Het is vaak geloofwaardiger als een derde partij een boodschap verspreidt dan wanneer jij dit zelf doet.

Bekijk in onderstaande video hoe het online fashion bedrijf Loavies een groep bekende influencers inzet tijdens de feestdagen.

Accepteer cookies

Aan de slag!

Dit waren mijn 7 tips om je alvast klaar te stomen voor activaties op Instagram tijdens de feestdagen. Heb jij al je content voor Instagram al klaarstaan of nog tips voor de feestdagen? Deel ze gerust in de comments hieronder.